Ukraina on tehnyt vastahyökkäyksen myös Harkovan alueella – "Jos yllätys onnistui, se osoittaa, kuinka sekaisin Venäjän armeija on"

Ukrainan armeija on tehnyt vastahyökkäyksen Harkovan alueella noin 30 000 asukkaan Balaklejan kaupungin lähellä, kirjoittaa amerikkalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

Jo eilen illalla presidentti Volodymyr Zelenskyin kansliapäällikkö sanoi Reutersin mukaan, että Harkovan seudulta on luvassa "mahtavia uutisia".

Ukrainan arvioidaankin valloittaneen Verbivkan, joka sijaitsee noin kolme kilometriä Balaklejasta.

– Useat venäläislähteet ovat myöntäneet ukrainalaisten valloitukset Verbivkassa ja raportoineet, että venäläisjoukot ovat tuhonneet tarkemmin määrittelemättömiä siltoja Balaklejan itäpuolella, ISW kirjoittaa.

Sosiaalisessa mediassa on myös väitetty, että venäläisjoukot ovat ainakin paikoin vetäytyneet alueelta, ISW toteaa.

Ukraina ei ole juuri kertonut yksityiskohtia Harkovan alueen hyökkäyksestään. Tiedossa ei esimerkiksi ole, kuinka suuri operaatio on tai mitkä ovat sen tavoitteet.

ISW: Etelän hyökkäys tarjosi tilaisuuden

ISW katsoo Ukrainan pystyneen hyökkäämään Harkovan seudulla, koska maan viime viikolla käynnistämä vastahyökkäys Etelä-Ukrainassa on pakottanut Venäjän siirtämään joukkojaan Harkovan seudulta Hersonin alueelle.

Kuolleiden venäläisten sotilaitaiden muistokirjoituksista on selvinnyt, että Venäjän sodanjohto on siirtänyt Etelä-Ukrainaan esimerkiksi vähintään osia 1. kaartin panssariarmeijasta, joka aiemmin operoi juuri Harkovan seudulla.

Vaikka Britannian puolustusministeriön mukaan Ukraina saavutti etelän hyökkäyksellään "taktisen yllätyksen", niin Kreml oli jo pidemmän aikaa valmistellut Hersonin alueen puolustusta. Näin ollen sinne oli paitsi rakennettu linnoitteita, myös siirretty yksiköitä.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Ukrainan lippu kuvattiin liehumassa Vysokopillyassa Hersonin alueella – armeija kertoo vallanneensa alueen takaisin venäläisiltä 1:51
Ukrainan lippu kuvattiin liehumassa Vysokopillyassa Hersonin alueella – armeija kertoo vallanneensa alueen takaisin venäläisiltä.

Joukkojen siirrossa ei sinällään ole mitään ihmeellistä, mutta Venäjä on kärsinyt käytännössä läpi sodan kroonisesta henkilöstöpulasta. Ongelmaa ovat entisestään korostaneet maan kärsimät raskaat tappiot sodan aikana.

Luopumalla Kiovan valloitusyrityksestä maalis-huhtikuun taitteessa Kreml käytännössä myönsi, ettei sillä ole kykyä ylläpitää useampaa kuin yhtä painopistealuetta. Nyt sillä saattaa olla sama ongelma puolustamisen kanssa.

"Jos venäläiset eivät huomanneet tätä..."

Jos ukrainalaiset ovat saavuttaneet operationaalisen yllätyksen Harkovan alueella, se osoittaa, kuinka sekaisin Venäjän armeija on, sanoo skotlantilaisen St. Andrewsin yliopiston strategian professori Phillips P. O'Brien Twitterissä.

– Alue sijaitsee Venäjän rajan vieressä. Jos venäläiset eivät huomanneet tätä, niin heidän armeijansa on huonommassa kunnossa kuin odotettiin. Toisaalta taas tämä on hyvä merkki siitä, että Ukrainan turvatoimet ovat parhaassa mahdollisessa kunnossa, O'Brien jatkaa.

O'Brien myös kertoo nähneensä raportteja, joiden mukaan Venäjä tiesi Ukrainan hyökkäävän, mutta ei yksinkertaisesti kyennyt vastaamaan.

– Jos näin, se kertoo toisenlaisesta epäjärjestyksestä ja on osoitus joustamattomuudesta.

Lue myös:

    Uusimmat