Britannia: Ukrainan joukot tuhosivat todennäköisesti venäläisten tärkeän huoltoreitin, ulkoministeri Blinken vieraili Kiovassa – MTV seurasi sotaa 8. syyskuuta

Tällaista on taistelujen etulinjassa Ukrainan eteläosissa – venäläiset heiluttavat valkoista lippua haupitsi-iskujen jälkeen 2:53
Tällaista on taistelujen etulinjassa Ukrainan eteläosissa – venäläiset heiluttavat valkoista lippua haupitsi-iskujen jälkeen

MTV Uutiset seuraa tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa torstaina 8. syyskuuta 2022.

Lue hyökkäyssodan edellisen päivän seurantaa artikkelista.

  • Ukraina vallannut alueitaan takaisin Harkovassa
  • Yhtenäinen Venäjä ehdottaa kansanäänestyksiä miehitetyille alueille
  • Suomalaistutkija: Sota voi kestää vielä jopa kaksi vuotta
  • Brittitiedustelu: Venäjän sotatoimien painopiste säilyy todennäköisesti Donbassissa 
  • Venäläinen mielipidekysely: Kolmesta neljästä kannattaa hyökkäyssotaa
  • Venäjä lisännyt sotilaallista toimintaa Donetskissa
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

21.55: Zelenskyi lähetti suruvalittelunsa kuningatar Elisabetin kuoleman johdosta

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi lähetti suruvalittelunsa Ison-Britannian kuninkaalliselle perheelle kuningattaren kuoleman johdosta. 

16.53: Ukrainan asevoimien mukaan Harkovassa on edetty 50 kilometriä venäläislinjojen taa

Ukrainan asevoimien mukaan Venäjän joukoilta on vallattu alkuviikosta takaisin 20 kylää ja kaupunkia Harkovan alueella Koillis-Ukrainassa.

Prikaatikenraali Oleksi Hromov sanoi Ukrainan asevoimien Facebook-tilillä torstai-iltapäivällä Ukrainan joukkojen myös päässeen työntymään syvälle Venäjän linjan läpi.

–  Joukot ovat työntyneet 50 kilometriä vihollisen linjojen taakse. Harkovan alueen operaatioissa yli 20 asutuskeskusta on vapautettu, Hromov sanoi.

Asevoimat kertoivat vallanneensa alueita myös Donbassin ja Etelä-Ukrainan vastahyökkäyksissä.

13.37: Ukrainalaiset eivät sievistele puhuessaan Hersonin vastahyökkäyksestä

Vaikka Ukraina on edennyt maan eteläosassakin, niin vastahyökkäyksen hitautta on jo pyritty selittämään. Kyse on Ukrainan mukaan "systemaattisesta kuluttamisesta". Ukrainan sodan karttaa ylläpitävän sotahistorioitsijan Emil Kastehelmen mukaan lausunnot herättävät kysymyksiä.  

Lue lisää tästä.

13.34: Blinken kävi Kiovassa kertomassa uudesta sotilasapupaketista

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken on vieraillut Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa keskustelemassa sotilasavusta. Kyseessä oli toinen kerta kun Blinken käy Kiovassa sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan helmikuussa.

Vierailun aikana Blinken kertoi uudesta, liki 2,7 miljardin dollarin sotilasapupaketista Ukrainalle ja sen naapurimaille.

12.55: Ukraina etenee läntisen aseavun turvin, sanoo Yhdysvaltain puolustusministeri 

Ukrainan joukot ovat todistettavasti edenneet läntisen aseavun turvin, sanoo Yhdysvaltain puolustusministeri Lloyd Austin. Austinin mukaan aseiden merkitys näkyy nyt taistelukentällä.

Austinin mukaan Yhdysvallat aikoo toimittaa Ukrainalle 675 miljoonan dollarin arvosta lisää sotilasapua, muun muassa haupitseja, täsmäohjattavia raketteja ja tykistön ammuksia.

Austin osallistuu parhaillaan Ukraina-ryhmän kokoukseen Saksassa. Suomesta kokoukseen osallistuvat puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) ja Puolustusvoimain komentaja Timo Kivinen.

11.25: Ukrainan joukot tuhosivat todennäköisesti venäläisten tärkeän huoltoreitin, kertoo Britannian puolustusministeriö 

Ukrainan joukot ovat todennäköisesti onnistuneet tuhoamaan venäläisjoukkojen käyttämän tärkeän joenylityspaikan Hersonissa maan eteläosassa, kertoo Britannian puolustusministeriö päivittäisessä tiedusteluraportissaan.

Joukot tuhosivat Darivkassa sijaitsevan ponttonisillan, joka on ollut yksi venäläisten tärkeimmistä huoltoreiteistä yli Dnepr-joen pohjoisen ja eteläisen rintamalohkon välillä. Venäläiset siirtyivät käyttämään siltaa, kun läheinen maantiesilta vahingoittui pahasti.

Puolustusministeriön mukaan Ukrainan täsmäiskut tärkeisiin ylityspaikkoihin lisäävät todennäköisesti painetta venäläisjoukkoihin, jotka yrittävät hidastaa ukrainalaisten vastahyökkäyksiä. Iskut vaikeuttavat reservien ja tarvikkeiden saamista perille rintamalle idästä.

Ukrainan joukot ovat onnistuneet valtaamaan ainakin joitain kyliä takaisin venäläisiltä Hersonin alueella. Ukraina on kuitenkin kiristänyt linjaansa sotilasoperaatioista tiedotettaessa eikä ole kertonut laajasti uusista mahdollisista valtauksista.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen Twitteristä.

10.22: Ukraina: Venäjä menettänyt vuorokaudessa 640 sotilasta ja kaksi sotilaskonetta

Ukrainan asevoimat arvioi torstaina Venäjän menettäneen vuorokauden aikana muun muassa 640 sotilasta, 2 sotilaskonetta ja 15 panssarivaunua. 

Ukrainan esittämiä arvioita ei ole vahvistettu ulkopuolisista lähteistä.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen Twitteristä

8.53: ISW: Venäläiset sotakommentaattorit "paniikissa, vihaisia ja epätoivoisia"

Ukrainan vastahyökkäys Koillis-Ukrainassa Harkovan ja Izjumin välisellä alueella näyttää olevan "shokki" venäläisille sotakommentaattoreille, arvioi amerikkalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi ei halunnut tuoreessa puheessaan kertoa, mitä alueita Ukraina tarkalleen ottaen Harkovan alueella on onnistunut nopealla vastahyökkäyksellään takaisin ottamaan. Zelenskyi kuitenkin sanoi alueelta olevan "hyviä uutisia".

Telegramin välityksellä toimivat venäläiset sotakirjeenvaihtajat ja -kommentaattorit ovat viestineet tapahtuneesta "panikoivilla ja epätoivoisilla äänenpainoilla".

– En ole koskaan nähnyt mitään tällaista, toteaa venäläiskommentaattorien reaktiosta turvallisuustutkija Ruslan Trad ajautushautomo Atlantic Councilista.

– He ovat niin vihaisia ja paniikissa, että he liioittelevat ja jopa sekoittavat, mitä venäläisyksiköitä vastaan hyökätään, Trad kirjoittaa Twitterissä.

6.05: "Sota ei pääty tänä vuonna"

Ukrainan asevoimien komentaja, kenraali Valeri Zaluszhnyi uskoo, että sota ei tule päättymään tänä vuonna. Zaluszhnyin ja Ukrainan parlamentin turvallisuus-, puolustus- ja tiedustelukomitean varapuheenjohtaja, kenraaliluutnantti Myhailo Zabrodskyin ajatuksia julkaistiin valtiollisella Ukrinform-sivustolla. 

Kirjoittajien mukaan Ukraina tarvitsee lisää aseita taistellakseen venäläisjoukkoja vastaan. 

–  Jos Ukraina onnistuu saamaan asianmukaisia aseita, vuoden 2023 operatiiviset ja strategiset näkymät ovat täysin erilaiset, kirjoituksessa sanotaan.

5.58: Zelenskyi vahvistaa Ukrainan vallanneen takaisin alueita

Ukraina on onnistunut valtaamaan takaisin Venäjän miehittämiä alueita Harkovan seudulla Koillis-Ukrainassa, maan presidentti Volodymyr Zelenskyi vahvisti päivittäisessä puheessaan myöhään keskiviikkona.

Zelenskyi kertoi, että alueelta on hyviä uutisia, mutta sanoi että vielä ei ole oikea aika kertoa tarkkoja tietoja siitä, mitä asutuskeskuksia Ukraina on ottanut haltuunsa.

–  Jokainen asevoimiemme menestys suuntaan tai toiseen muuttaa yleistä tilannetta koko rintamalla Ukrainan eduksi. Mitä vaikeampaa miehittäjillä on, sitä enemmän heillä on tappioita, presidentti sanoi. 

Sotaa tarkkailevat asiantuntijat ovat viime päivinä havainneet merkkejä Ukrainan saavuttamasta läpimurrosta Harkovan seudulla. Ukrainan joukot ovat samaan aikaan käyneet vastahyökkäykseen myös Hersonin alueella Etelä-Ukrainassa ja pystyneet valtaamaan myös siellä ainakin joitakin kyliä.


23.12: Ukraina kiistää Venäjän väitteet, että viljakuljetukset hyödyttäisivät lähinnä Euroopan maita

Ukraina on kiistänyt Venäjän presidentin Vladimir Putinin väitteen, että lähes kaikki Ukrainasta laivattu vilja olisi päätynyt varakkaiden Euroopan maiden markkinoille. Putin syytti puheessaan Euroopan maita kolonialismista.

Ukrainan ulkoministerin Dmytro Kuleban mukaan kaksi kolmasosaa Ukrainasta lähteneestä viljasta on viety Aasiaan, Afrikkaan ja Lähi-itään. Kuleban mukaan Ukrainasta viety vilja vaikutti myönteisesti ruoan markkinahintoihin jo elokuussa kuljetusten alettua.

Myös Turkin Istanbulissa kerätyn datan mukaan lähetetystä viljasta vain hieman yli kolmannes olisi mennyt Eurooppaan. Noin viidesosa kuljetuksista jäi Turkkiin ja kolmannes matalan tulotason maihin.

Lue myös:

    Uusimmat