Ukrainalaiset eivät sievistele puhuessaan Hersonin vastahyökkäyksestä WP:lle: "Viisinkertaiset tappiot venäläisiin verrattuna"

Tällaista on taistelujen etulinjassa Ukrainan eteläosissa – venäläiset heiluttavat valkoista lippua haupitsi-iskujen jälkeen 2:53
CNN: Tällaista on taistelujen etulinjassa Ukrainan eteläosissa.

Siinä, missä Ukrainan vastahyökkäys Harkovan alueella on edennyt nopeasti 20–30 kilometriä ja aiheuttanut paniikkia venäläisten sotakommentaattorien keskuudessa, ei Kiovan pitkään odotettu hyökkäys Etelä-Ukrainassa ole tuottanut nopeita voittoja.

Vaikka Ukraina on edennyt maan eteläosassakin, niin vastahyökkäyksen hitautta on jo pyritty selittämään. Kyse on Ukrainan mukaan "systemaattisesta kuluttamisesta". Ukrainan sodan karttaa ylläpitävän sotahistorioitsijan Emil Kastehelmen mukaan lausunnot "herättävät vähän kysymyksiä".

– Epäilen väitteitä siitä, etteikö Ukraina olisi yrittänyt oikeastikin edetä, Kastehelmi totesi MTV Uutisille viikonvaihteessa.

Hersonin alueella taistelleet ja haavoittuneet ukrainalaissotilaat kertovat amerikkalaislehti Washington Postille (WP) korutonta sanomaa Etelä-Ukrainan vastahyökkäyksestä.

WP haastatteli yhteensä yhdeksää sotilasta seitsemästä eri yksiköstä. He kertoivat joko etunimensä tai suostuivat jututettavaksi vain anonyymisti.

Kyse on yksittäisten sotilaiden vahvistamattomista tarinoista, mutta ne sopivat varsin hyvin yhteen asiantuntija-arvioiden kanssa.

"Kuka voi selviytyä sellaisesta?"

Ukrainan vastahyökkäyksellä ei ollut riittävästi tykistöä kampeamaan venäläisjoukkoja rakennetuista asemista, sotilaat sanoivat WP:lle.

Haavoittuneet myös väittivät venäläisillä olevan käytössään parempia varusteita. Aikaisemmin etelässä taistelleet ukrainalaiset kertoivat Wall Street Journalille vastassa olleen paljon kalustoa, mutta vähän miehiä.

– He käyttivät kaikkea meitä vastaan, sanoi 33-vuotias ukrainalainen Denys.

Ukrainalaisen Denysin yksikkö joutui vetäytymään Venäjän miehittämästä kylästä sen jälkeen, kun sitä oli pommitettu sirpaleammuksilla, fosforilla ja kranaatinheittimillä, WP kirjoittaa.

– Kuka voi selviytyä sellaisesta hyökkäyksestä viiden tunnin ajan, Denys kysyi.

– Jos me ammuimme kolme kertaa kranaatinheittimellä, he tulittivat 20 kertaa, sanoi puolestaan Oleksander.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Ukrainan julkaisemalla videolla vilahtaa ammus ja räjähdyksen jälkeen sotilas hylkää tankin.

Oleksander menetti taisteluissa kätensä. Hänen mukaansa uhraus on hyväksyttävä.

– Herson on meidän maata, hän sanoo.

Kremlin tykistön tehoa lisäsivät Orlan-lennokit, jotka havaitsivat ukrainalaiset asemat, sotilaat kertovat. Samaan aikaan venäläiset hakkeroivat ukrainalaislennokkeja omaan käyttöönsä. Myös Ukrainan armeijan on raportoitu tekevän vastaavaa.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

"Menetimme viisi kertaa enemmän kuin venäläiset"

Britannian puolustusministeriö arvioi Ukrainan saavuttaneen etelässä "taktisen yllätyksen". Ukraina puolestaan väitti Venäjän ensimmäisen puolustuslinjan murtuneen vastahyökkäyksen seurauksena.

Moskovan sotilaiden puolustus Etelä-Ukrainassa on kuitenkin todennäköisesti syvä. Venäjä on viime kuukausien aikana siirtänyt paikalle joukkoja esimerkiksi Harkovan alueelta. Venäjän on myös raportoitu rakentaneen alueelle puolustuslinjoja jo jonkin aikaa.

WP:n haastattelemat ukrainalaissotilaat esimerkiksi kertoivat betonilinnoitteista esille nousseista panssarivaunuista, jotka tulittivat jalkaväkeä ja vetäytyivät suojaan ennen kuin Ukrainan epäsuora tuli pystyi ampumaan niitä.

– Menetimme viisi kertaa enemmän sotilaita kuin venäläiset, 30-vuotias joukkueenjohtaja Ihor totesi.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Pinochet-nimeä käyttävä ukrainalainen muistutti, että hyökkääjät menettävät aina enemmän sotilaita kuin puolustajat. Yleisesti hyväksytty näkemys on, että suhteellisen tasaisesti aseistettujen osapuolten sotiessa hyökkääjällä pitää olla kolminkertainen paikallinen ylivoima, jotta menestys on mahdollista.

– Sille ei voi mitään. Ja voimme silti voittaa, Pinochet kommentoi tappioita.

Asiantuntijat ovat myös toistuvasti muistuttaneet, että hyökkääminen vaatii Ukrainalta eri asioita kuin puolustaminen. Tyypillisesti menestyksekäs eteneminen edellyttää joukoilta esimerkiksi suurempaa liikkuvuutta ja tarkempaa koordinointia kuin puolustaminen.

– Jos emme pysäytä venäläisiä, niin he vain raiskaavat ja murhaavat, kuten tekivät kaikkialla muuallakin, Pinochet toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat