Venäläisenä menestynyt ampumahiihtäjä on valmis Suomen maajoukkueeseen näillä ehdoilla: "Tämä näyttää petokselta"

Aiemmin urallaan Venäjää edustanut ampumahiihtäjä Daria Virolainen, 33, vahvistaa, että hänellä on nykyään myös Suomen kansalaisuus. Hän puhuu nyt ehdoista, joilla hän voisi edustaa Suomen maajoukkuetta.

Virolainen kilpaili viime viikonloppuna Kontiolahdella rulla-ampumahiihdon SM-kisoissa ja sijoittui toiseksi normaalikilpailussa sekä neljänneksi pikakilpailussa. Venäjällä on esitetty sen jälkeen väitteitä siitä, että Virolainen voisi edustaa Suomen maajoukkuetta.

Virolainen on asunut Suomessa vuodesta 2016 lähtien, ja hänellä on jo Suomen kansalaisuus. Hän kertoo Match TV:n haastattelussa saaneensa sen vuosi sitten.

"Vuodet eivät vähene"

Virolaiselta udeltiin kiinnostuksesta edustaa Suomea maailmancupissa, jossa hän on kilpaillut viimeksi Venäjän riveissä kaudella 2017–18.

– Voinko kuvitella pääseväni kuntoon ja meneväni maailmancupiin 35-vuotiaana Suomen puolesta? Sikäli kuin he esittävät sitä, Virolainen sanoi naurahtaen.

Virolainen on saanut viime vuosina lapsia. Kolmas syntyi tänä vuonna tammikuussa.

– Olen vahva, mutta toisen lapsen jälkeen oli vaikeaa ja kolmannen jälkeen on ollut vielä vaikeampaa, vuodet eivät vähene. Lapset vaativat terveydeltä paljon.

– Ehkä jollain tasolla unelmoin siitä (maailmancupissa kilpailemisesta). Aloitettuani harjoittelun haluaisin olla siellä. Jos se ei kuitenkaan onnistu, en järkyty.

"Ei muuta vaihtoehtoa"

Virolaista on jo arvosteltu viime päivinä Venäjällä Suomi-uutisoinnin jäljiltä petturiksikin. Virolainen vastaa itse asiaan kypsästi.

– Tämä näyttää petokselta, mutta olen asunut täällä (Suomessa) kuusi vuotta, eikä minulla ole muuta vaihtoehtoa. Olen 33-vuotias, lupaavia nuoria otetaan Venäjän maajoukkueeseen, olen ollut pitkään vanha ja toipilas nainen Venäjän ampumahiihdon standardeilla, ja minulla on myös kolme lasta. Edustan Suomen maajoukkuetta vain, jos pääsen kuntoon ja olen valmis siihen.

Suomen ampumahiihtoliiton puheenjohtaja Kalle Lähdesmäki lisäksi korosti maanantaina MTV Urheilulle, ettei maajoukkueeseen noin vain astuttaisi sisään, vaan olisi ansaittava paikka näytöillä.

Lapset etusijalla

Virolainen painotti, että lapset ja äitiys ovat hänen yhtälössään etusijalla. Jos lapsia ei saa kilpailujen alla hoidettavaksi, kisat jäävät kakkoseksi.

– Ei ole sellaista henkilöä, joka pystyisi huolehtimaan lapsistani ilman apuani, miehensä Roman Virolaisen kanssa avioliitossa oleva Daria Virolainen sanoi.

Virolaisella on uraltaan vyöllä kaksi henkilökohtaista maailmancupin palkintokorokesijoitusta: kakkossijat Pokljukan pikakilpailusta 2014 ja Anterselvan takaa-ajosta 2015.

Lue myös:

    Uusimmat