Kova venäläisväite: menestynyt ampumahiihtäjä vaihtamassa Suomen maajoukkueeseen – suomalaispomo kommentoi

Venäläisen ampumahiihtäjän Daria Virolaisen entinen valmentaja Leonid Mjakishev väittää, että Virolainen liittyisi iskussa ollessaan Suomen maajoukkueeseen jo alkavalle kaudelle. Suomen ampumahiihtoliiton puheenjohtajan Kalle Lähdesmäen mukaan moisesta ei ole kuitenkaan liittoa lähestyttykään.

Moskovassa syntynyt ja Venäjän kansalaisena kilpaillut Virolainen, 33, on yltänyt urallaan kahdesti henkilökohtaisissa maailmancup-kilpailuissa palkintokorokkeelle. Hän oli toinen sekä Pokljukan pikakilpailussa 2014 että Anterselvan takaa-ajokilpailussa 2015. 

Viimeisimmistä kansainvälisen tason kilpailuista Virolaisella on kuitenkin aikaa. Hän on kilpaillut ampumahiihdon maailmancupissa viimeksi kaudella 2017–18. 

Kaudelle 2020–21 valmistautuessaan Virolainen kisasi Viron kesäkilpailuissa ja kauden aikana useissa kisoissa Venäjän cupissa. Championatin mukaan Virolainen on saanut viime vuosina lapsia, joista viimeisimmän, kolmannen tänä vuonna.

Kuluneena viikonloppuna Virolainen osallistui rulla-ampumahiihdon SM-kilpailuihin Kontiolahdella ja oli toinen normaalikilpailussa sekä neljäs pikakilpailussa.

Ex-valmentaja ja äiti äänessä venäläismediassa

Virolaisen entisen valmentajan Leonid Mjakishevin kommentit ovat nostattaneet Venäjällä vettä myllyyn. Mjakishev sanoi Match TV:lle, että Virolainen on asunut Suomessa pitkään ja että hän on saanut jo Suomen kansalaisuuden. Mjakishevin mukaan Virolainen kilpailisi alkavalla kaudella todennäköisesti Suomen maajoukkueessa.

– Jos hänellä on voimia, hän edustaa tätä joukkuetta uudesta kaudesta alkaen, Mjakishev väitti.

Mjakishev sanoi myös, ettei Virolainen ollut harjoitellut tänä vuonna saamastaan lapsesta johtuen.

Virolaisen tilannetta on venäläismediassa kommentoinut myös hänen äitinsä, ampumahiihdossa kaksi olympiakultaa ja maastohiihdossa yhden olympiakullan voittanut Anfisa Reztsova.

– Hänellä on oikeus edustaa Suomea, kun hänellä on kansalaisuus. Hän haluaa yhä kilpailla. Tietysti haluaisin hänen ja hänen siskonsa Kristinan (Reztsova, 26, ampumahiihdon kaksinkertainen olympiamitalisti) edustavan Venäjää, mutta ongelmallisen tilanteen takia antaa hänen edustaa Suomea, annan sille tukeni, Virolaisen äiti Reztsova lausui uutistoimisto Tassille.

Venäläisurheilijat on suljettu kansainvälisestä ampumahiihdostakin Venäjän Ukrainassa käymän hyökkäyssodan vuoksi. Anfisa Reztsova sanoi, ettei Virolainen ole tehnyt lopullista päätöstä, mutta lisäsi, että jos venäläisten urheilijoiden sallittaisiin talvella kilpailla kansainvälisesti, Virolainen edustaisi siskonsa Kristinan kanssa "tietysti" Venäjää.

Liitolla ei tietoa kansalaisuudesta

Suomen ampumahiihtoliiton puheenjohtaja Kalle Lähdesmäki kertoo noteeranneensa Kontiolahdella paikalla olleena Virolaisen suhteellisen hyvän menestyksen rulla-ampumahiihdon SM-kisoissa, mutta hän ei ole kuullut Virolaisen mahdollisista toiveista edustaa Suomea mitään. 

– Meidän tietojemme mukaan hän ei ole Suomen kansalainen. Voit kuvitella, että jos urheilijalle on tapahtunut muutos, hän ilmoittaa siitä asianmukaisesti liitolle, jos aikoo edustustehtäviin. Tämä ei ole ollut millään lailla tästä näkökulmasta esillä, Lähdesmäki sanoo MTV Urheilulle.

Valko-Venäjää aiemmin urallaan edustanut Nastassia Kinnunen sai Suomen kansalaisuuden vuonna 2020 ja on edustanut sittemmin Suomea. Lähdesmäki nostaa esiin, että asia on tuoreessa muistissa.

– Nämä ovat Suomessa varsin pitkiä prosesseja, Lähdesmäki toteaa yleisellä tasolla kansalaisuusmuutoksista.

Lähdesmäki sanoo kyllä kuulleensa noin kolme–neljä vuotta sitten, että Virolainen olisi tuolloin ollut hakemassa kansalaisuutta.

– Pitkään hän on asunut Suomessa.

Lähdesmäen tietämän perusteella Virolainen ei ole kuitenkaan käynyt tuoreeltaan keskusteluja halusta edustaa Suomea kenenkään Suomen ampumahiihtoliiton edustajan kanssa.

– Oletan, että jos joku olisi kuullut, olisin itsekin kuullut. Totta kai jos on tuon tason urheilija, keskustelua käynnistyy, mikä tämä tilanne on.

Lähdesmäki muistuttaa yleisesti, että Suomen maajoukkueen valintajärjestelmä on läpinäkyvä ja viivalle voi tulla talvellakin.

– Starttipaikka on auki karsintakisoihin.

Daria Virolainen sijoittui Kontiolahden MM-kisoissa 2015 normaalimatkalla viidenneksi. Hänellä on EM-kultaa pariviestistä 2017, EM-pronssia takaa-ajosta 2014, ja hän on saavuttanut talviuniversiadeissa 2011 kultaa normaalimatkalla sekä hopeaa takaa-ajosta.

Juttua päivitetty Virolaisen äidin Anfisa Reztsovan kommenteilla kello 19.02.

Lue myös:

    Uusimmat