Venäjän joukoissa taistelee nuoria Putinin tavoitteiden uhreja – sotilasprofessori: "Eivät varmasti ole lähteneet sinne vapaaehtoisesti"

Sotilasprofessori kertoo, millaisia sotilaita Venäjän joukoissa taistelee Ukrainassa 2:25
Sotilasprofessori arvioi – tällaisista sotilaista Venäjän armeija Ukrainan sodassa koostuu

Maanpuolustuskorkeakoulun sotilasprofessori ja everstiluutnantti Marko Palokankaan mukaan Venäjän armeijan joukossa Ukrainaan hyökkäsi liuta nuoria miehiä, joista monet eivät edes tiedä, missä ja miksi he ovat osana konfliktia. 

Ukrainan sodan tilanne tiivistetysti:

  • Ukraina ja Venäjä aikovat neuvotella Valko-Venäjän ja Ukrainan rajalla
  • EU sulkee ilmatilansa kaikilta venäläisiltä lentokoneilta
  • Venäjä aloitti laajamittaisen hyökkäyksen Ukrainaan torstaina
  • Satelliittikuvien mukaan Kiovaa on maanantaiaamuna lähestymässä noin viiden kilometrin mittainen venäläinen sotilaskolonna.

Palokangas kertoo MTV Uutiset Liven haastattelussa nähneensä itse monia ukrainalaisten suorittamia venäläisten sotavankien haastatteluita tai kuulusteluita. Palokankaan mukaan monissa niistä toistuu sama asetelma. 

– Vangiksi jäänyt tai antautunut venäläissotilas on nuori, vähän reilu parikymppinen mies, joka on jäänyt varusmiespalveluksensa jälkeen muutaman vuoden sitoumuksen palvelukseen, eli on niin sanottu sopimussotilas.

– Osa heistä ei tiedä strategista kuvaa, miksi täällä olemme, mitä olemme täällä tekemässä, muuta kuin se Kremlin narratiivi, että tämä on rauhanturvaamisoperaatio, jolla pyritään vapauttamaan Ukraina ja varsinkin nämä kansantasavallat tältä kansanmurhalta, niin kuin (VladimirPutin sanoo, Palokangas arvioi.

Sotilasprofessorin mukaan yksilöt ovat joutuneet tilanteessa suurvaltapolitiikan sekä Venäjän presidentti Vladimir Putinin tavoitteiden uhreiksi. 

– Nämä yksittäissotilaat eivät varmasti ole tehneet päätöstä lähteä sinne vapaaehtoisesti, vaan se kuuluu siihen heidän sopimukseen. 

Palokangas kertoo, että venäläisjoukkojen komentajat sekä perusyksiköiden päälliköt ovat todennäköisesti sotakokemusta omaavia sotilaita, jotka tietävät miten taistelut kulkevat ja ymmärtävät sotaan liittyvät perustekijät. 

– Miehistötasolla sitä kokemusta ei välttämättä ole, ja vaikka joukon komentajat tai johtaja olisi sotakokemusta omaava, niin se ei tee siitä koko joukosta sotakokemusta omaavaa, vain ainoastaan siitä johdosta. 

Ukrainan armeijan puolustuskyky sekä tahto puolustautua ovat Palokankaan mukaan kovalla tasolla. Hänen mukaansa puolustuskyvyn toteutuminen käytännössä on myös paljon kiinni nimenomaan tahdosta. 

Palokankaan mukaan Ukraina on varautunut taistelemaan ase- sekä puolustusvoimiensa kautta. 

– Se on ihan selvästi ollut nähtävissä ja näyttäytynyt myöskin käytännössä tässä operaation neljänä ensimmäisenä päivänä. Se, kuinka kauan se tahto, kyky ja voima sekä joukkomäärät riittävät siihen, sen näyttää vain aika, sitä on hyvin vaikeaa tässä vaiheessa ennakoida. 

Lue myös:

    Uusimmat