Ukrainan armeija: Venäjä on hidastanut hyökkäystään – uusia syytöksiä ohjusiskuista asuinrakennuksiin

Näin Ukrainan sota on edennyt viikonlopun aikana 9:41
Näin Ukrainan sota on edennyt viikonlopun aikana

Venäjä väittää saaneensa ilmaherruuden, Ukrainan mukaan hyökkääjälle raskaita tappioita.

Ukrainan armeija tiedotti tänään, että Venäjän joukot olivat hidastaneet hyökkäystään.

Ukrainan armeijan esikunta ilmoitti, että venäläiset ovat hidastaneet hyökkäyksensä vauhtia, mutta yrittävät silti edetä joillakin alueilla.

Ukrainan armeija myös syytti Venäjää ohjusiskuista asuinrakennuksiin Zhytomyrissä ja Tshernigivissä maan luoteis- ja pohjoisosissa.

– Samaan aikaan kaikki venäläisten yritykset saavuttaa sotilasoperaation tavoite epäonnistuivat. Vihollinen on lannistunut ja kärsii raskaita tappioita, Ukrainan armeija väitti.

Venäjä puolestaan on väittänyt tänään, että Ukraina käyttää siviilejä ihmiskilpinä.

CNN: Ukrainan ilmavoimat julkaisi videon drone-iskusta venäläisten ajoneuvoletkaan

CNN: Ukrainan ilmavoimat julkaisi videon drone-iskusta venäläisten ajoneuvoletkaan 1:15

Räjähdyksiä Kiovassa ja Harkovassa

Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa ja maan toiseksi suurimmassa kaupungissa Harkovassa on kuultu räjähdyksiä tänä aamuna, kerrotaan valtion viestintäviranomaisen Telegram-kanavalla.

Kyiv Independent -uutissivusto kirjoitti puolestaan Twitter-tilillään ilmahälytyksistä pääkaupungissa ja kehotti kaupunkilaisia hakeutumaan lähimpään suojaan. Ukrainan asevoimien mukaan tilanne pääkaupungissa on kuitenkin niiden hallinnassa ja kaikki venäläisten yritykset ottaa Kiova hallintaansa ovat epäonnistuneet, uutissivusto kertoo.

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin mukaan seuraavat 24 tuntia voivat olla ratkaisevia Ukrainan kannalta. Zelenskyi esitti arvionsa eilen illalla puhelimitse Britannian pääministerille Boris Johnsonille, pääministerin kanslia kertoi. Johnson kehui Zelenskyille ukrainalaisten vastarinnan olevan "sankarillista".

Venäjän väite: Siviileille turvallinen poistuminen Kiovasta

Venäjä ilmoitti tänään, että ukrainalaiset siviilit voivat "vapaasti" poistua Ukrainan pääkaupungista Kiovasta.

Venäjän puolustusministeriön tiedottaja Igor Konashenkov sanoi televisiossa, että siviilit voivat vapaasti poistua pääkaupungista Kiovan ja Vasylkivin välistä valtatietä pitkin. Hänen mukaansa tuo suunta on avoin ja turvallinen.

Konashenkov myös väitti, että Venäjän ilmavoimat on saavuttanut ilmaherruuden koko Ukrainan alueella.

Laivaston itäinen tukikohta vallattu

Paikallisviranomaisten mukaan venäläisjoukot ovat vallanneet Etelä-Ukrainassa Berdjanskin satamakaupungin, kertoi Ukrainan valtiollinen uutistoimisto Ukinform tänään.

Noin sadantuhannen asukkaan kaupungissa sijaitsee Ukrainan laivaston Asovanmeren tukikohta. Ukrainan laivaston päätukikohta on lännempänä Krimin toisella puolella Odessan kaupungissa.

Berdjansk sijaitsee Melitopolin ja Mariupolin kaupunkien välissä. Aiemmin uutisoitiin, että Venäjä on luultavasti tehnyt maihinnousun kaupunkien väliin.

Lahjahävittäjät todennäköisesti Mig-29-mallia

Euroopan unioni lupasi eilen tukea Ukrainan puolustustaistelua myös hävittäjäkoneilla. EU:n ulkosuhteita johtavan Josep Borrellin mukaan Ukraina on pyytänyt koneita, joita heidän lentäjänsä osaavat jo käyttää.

Useiden asiantuntija-arvioiden mukaan kyseeseen tulevat todennäköisesti Mig-29-hävittäjät, joita EU:n jäsenmaista on vielä Puolalla, Slovakialla ja Bulgarialla. Ukrainan ilmavoimilla on samoja venäläisvalmisteisia hävittäjiä.

Bulgarialla on lisäksi Suhoi Su-25 -koneita, joilla Ukrainan ilmavoimat on niin ikään lentänyt.

Zelenskyin kannatus on nyt vahvaa

Yli 90 prosenttia ukrainalaisista sanoo kannattavansa presidentti Volodymyr Zelenskyia, kertoo BBC. Tuki presidentille oli noussut viikonloppuna tehdyssä kyselyssä jyrkästi joulukuun mielipidekyselyn tuloksista.

Arvostetun Rating Sociological -ryhmän tekemän kyselyn mukaan 91 prosenttia ukrainalaisista kannatti nyt Zelenskyia, vain 6 prosenttia vastusti häntä ja 3 prosentin kanta oli epäselvä.

Kyselyyn vastasi 2  000 ukrainalaista eri puolilla maata. Krimin ja Itä-Ukrainan separatistialueiden asukkaat eivät olleet mukana otoksessa.

Kysyttäessä Ukrainan mahdollisuuksista torjua Venäjän hyökkäys, 70 prosenttia sanoi uskovansa sen olevan mahdollista. Myös tuki Ukrainan asevoimille on lisääntynyt huomattavasti juuri ennen Venäjän Ukrainaan tekemän hyökkäyksen alkua.

Lue myös:

    Uusimmat