Kansainvälinen sotarikostuomioistuin avaa tutkinnan Ukrainan tilanteesta – EU:n pakotelistalle lisää oligarkkeja

MTV Uutiset Live Logo LIVE
MTV Uutiset Live seuraa Ukrainan tilannetta, katso lähetystä videolta!

Seuraamme Ukrainan sodan ajantasaista tilannetta tässä artikkelissa.

Ukrainan sodan tilanne tiivistetysti:

  • Venäjä aloitti laajamittaisen hyökkäyksen Ukrainaan torstaina
  • Venäjän ja Ukrainan väliset neuvottelut ovat päättyneet tältä päivältä
  • Suomi toimittaa Ukrainalle puolustusmateriaaliapua, joka sisältää myös aseellista apua
  • EU sulkee ilmatilansa kaikilta venäläisiltä lentokoneilta

23.32 Mustallamerellä sijaitsevaa niin kutsuttua Käärmesaarta vartioineet ukrainalaissotilaat ovat elossa. Ukrainan merivoimien mukaan sotilaat ovat hyvissä voimissa, mutta venäläiset ovat vanginneet heidät. Lue lisää tästä artikkelista.

22.53 EU on lisännyt 26 uutta venäläistä pakotelistalleen. Joukossa on monia venäläisiä oligarkkeja.

EU jäädyttää varoja ja asettaa viisumikiellon muun muassa öljyjätti Rosneftin johtajalle Igor Setshinille, liikemies Pjotr Avenille ja Mihail Fridmanille.

Pakotteiden piirissä on myös Venäjän presidentti Vladimir Putinin tiedottaja Dmitri Peskov.

Ranskan mukaan EU ja sen liittolaiset valmistelevat vielä lisää uusia pakotteita.

22.37 Kansainvälinen sotarikostuomioistuin ICC kertoo avaavansa tutkinnan Ukrainan tilanteesta. ICC:n syyttäjän mukaan on syytä olettaa, että Ukrainassa on tapahtunut sotarikoksia ja rikoksia ihmisyyttä vastaan vuodesta 2014 alkaen.

22.05:  Turkki estää sota-alusten liikkumisen Mustallamerellä Bosporinsalmella ja Dardanellien salmella, sanoo maan ulkoministeri Mevlut Cavusoglu.

Turkki ottaa käyttöön Montreuxin sopimuksen. Vuonna 1936 solmittu sopimus antaa Turkille mahdollisuuden kontrolloida sota-alusten liikkumista salmilla, jotka yhdistävät toisiinsa Egeanmeren, Marmaranmeren ja Mustanmeren.

Turkki oli aiemmin haluton estämään alusten liikkumista, vaikka Ukraina pyysi sitä näin toimimaan Venäjän hyökkäyksen vuoksi.

Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin mukaan maa haluaa vaalia hyviä suhteita niin Venäjän kuin Ukrainan kanssa, vaikka Turkki onkin tuominnut Venäjän hyökkäyksen. (STT)

22.02: Norja aikoo toimittaa Ukrainalle 226 miljoonan dollarin edestä humanitääristä apua sekä sotatarvikkeita, kuten kypäriä ja suojaliivejä. Norjan mukaan Ukraina pyysi apua ja avunpyyntöön voidaan vastata nopeasti ja tarvikkeet toimittaa niin ikään nopeasti.

21.58: Tasavallan presidentti Sauli Niinistön mukaan Venäjä varmasti yllättyi Euroopan yhtenäisyydestä Ukrainan sodan suhteen. Niinistö kommentoi Ylen A-studiossa, että kahdeksan vuotta sitten Venäjä yhdisti toimillaan Ukrainan, nyt koko Euroopan. 

Niinistön mukaan Putin ja Venäjä näkivät tilaisuutensa ”hoitaa ongelmansa”, eli Venäjän mielestä väärään suuntaan kehittyneen Ukrainan tilanteen, kun samaan aikaan Euroopassa tapahtui merkittäviä johtajanvaihdoksia (esim. Merkel Scholziin) ja Yhdysvallat on myllerryksessä sisäpolitiikkansa kanssa.

Niinistö nosti esiin, että Ukrainassa on sodittu jo vuosia ja Putin on väheksynyt Ukrainaa ja sen toimia jo pitkään. Suomeen tällaisia puheita ei ole kohdistettu.

21.54: Unkari ei aio sallia aseiden vientiä Ukrainaan Unkarin läpi, kertoo maan ulkoministeri Peter Szijjarto. Hänen mukaansa päätöksen taustalla on halu varmistaa unkarilaisten turvallisuus niin Unkarissa kuin Ukrainan vastaisella rajalla. Pääministerin mukaan asetoimitukset voivat joutua helposti tulituksen kohteeksi. Unkarin pääministeriä Viktor Orbania on syytetty Venäjä-mielisyydestä. (STT)

21.30: Venäjä varoittaa länsimaita ”tappavien aseiden” toimittamisesta Ukrainalle. Maan ulkoministeriö varoittaa, että aseita toimittavat maat ovat vastuussa, jos aseita käytetään Venäjän sotilasoperaation aikana Ukrainassa. Lisäksi Venäjä toteaa, että EU:n toimet Venäjää vastaan eivät jää ilman ikävää vastinetta. (Reuters)

20.53 Saksa aikoo lähettää hävittäjiä Itämerelle tiedostelulennoille. Operaatiosta ei vielä voida turvallisuussyistä kertoa tarkemmin. Saksa on aiemmin tänään lähettänyt neljä sotalaivaa Itämerelle.

20.50 Helsingin kaupunki keskeyttää yhteistyönsä Moskovan ja Pietarin kaupunkien kanssa toistaiseksi. Myös Kotkan kaupunki keskeyttää yhteistyön venäläisten kumppaniensa eli muun muassa Pietarin ja Kronstadtin kaupunkien kanssa. Aiemmin ystävyyskaupunkitoiminnan lopettamisesta on kertonut myös Turun kaupunki.

20.47 MTV:n uutislähetyksessä vierailleen sotilasprofessorin mukaan Ukrainan puolustusvoimien kyky puolustaa on edelleen kova. Lue lisää tästä artikkelista tai katso video alta!

Minkälainen merkitys asetoimituksilla on Ukrainalle? 2:07

20.36 Ukrainan puolustusministeri Oleksii Resnikov kertoo Ukrainan tarjoavan rahaa ja armahduksen niille venäläissotilaille, jotka vapaaehtoisesti laskevat aseensa.

– Ne teistä, jotka eivät halua olla murhaajia ja kuolla, voitte pelastaa itsenne, hän kirjoittaa sosiaalisessa mediassa.

20.29 Puolan rajavartioston mukaan Puolaan on paennut jo lähes 327 000 ihmistä Ukrainasta helmikuun 24.päivästä lukien. Tämän päivän aikana on tehty yli 73 000 rajan ylitystä Puolan puolelle.

20.27 Kanada aikoo sopia yhdessä muiden G7 maiden kanssa uusista pakotteista Venäjää vastaan, sanoo Kanadan ulkoministeri Melanie Joly. Asiasta tullaan hänen mukaansa tiedottamaan lisää kuluvan viikon aikana.

20.09 Britannia ilmoitti tänään lisäsanktioista Venäjää vastaan. Ulkoministeri Liz Trussin mukaan maa aikoo jäädyttää kaikkien venäläispankkien varat lähipäivinä. Toimen tarkoituksena on Trussin mukaan estää Venäjää rahoittamasta hyökkäystään Ukrainaan.

EU:n tapaan Britannia on aiemmin rajoittanut Venäjän keskuspankin toimintaa sekä sulkenut joitain venäläispankkeja Swift-maksujärjestelmän ulkopuolelle, mikä oli Trussin mukaan vasta ensimmäinen askel kohti "täyttä Swift-sulkua".

19.56: YK:ssa alkoi maanantaina yleiskokouksen harvinainen hätäistunto, jossa keskustellaan Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan. Istunto alkoi minuutin hiljaisuudella, jolla muistettiin sodassa kuolleita.

Hiljaisen hetken jälkeen yleiskokouksen puheenjohtaja Abdulla Shahid vaati välitöntä tulitaukoa.

Myös YK:n pääsihteeri Antonio Guterres sanoi, että taistelujen on loputtava Ukrainassa.

–  Liika on liikaa. Sotilaiden täytyy palata kasarmeihinsa. Johtajien täytyy siirtyä rauhan suuntaan. Siviilejä täytyy suojella, Guterres sanoi.

Yleisistunnolta odotetaan kantaa siihen, kannattaako se päätöslauselmaa, jossa tuomitaan Venäjän "provosoimaton aseellinen hyökkäys" ja vaaditaan venäläisjoukkojen välitöntä vetäytymistä.

Äänestys päätöslauselmasta saattaa tapahtua vasta tiistaina. Päätöslauselman laatijat toivovat saavansa sen taakse yli sata maata. Joidenkin maiden, kuten Syyrian, Kiinan, Kuuban ja Intian odotetaan joko tukevan Venäjää tai pidättäytyvän äänestyksestä.

19.19: Kiovan keskustan itäpuolella on kuultu useita suuria räjähdyksiä noin kello 18.40, kertoo CNN. Ne olivat CNN:n mukaan suurimmat maanantaina kuullut räjähdykset. Räjähdyksiä seurasi hälytyssireenit, jotka soivat ympäri kaupunkia.

18.59: Ukrainan ja Venäjän edustajat ovat palanneet neuvotteluista takaisin maidensa pääkaupunkeihin konsultaatioita varten, kertovat ukrainalaiset neuvottelijat. Tavoitteena on, että toinen tapaaminen järjestetään myöhemmin.

Maiden edustajat neuvottelivat Valko-Venäjän rajalla tänään taisteluiden lopettamisesta Ukrainassa.

18.48: Suomi toimittaa Ukrainalle aseellista apua. Hallitus kertoi asiasta hetki sitten tiedotustilaisuudessa. Päätös on Suomelta historiallinen. Suomen puolustusmateriaaliapu sisältää 2 500 kappaletta rynnäkkökiväärejä, 150 000 patruunaa niihin, 1 500 kertasinkoa ja 70 000 kappaletta kertamuonapakkauksia.

Pääministeri Sanna Marinin mukaan tuki vastaa Ukrainan tarpeita ja se saadaan nopeasti perille.

Hallitus piti aiemmin tänään tiedotustilaisuuden Suomen aseavustuspaketista Ukrainalle. Katso tilaisuus kokonaisuudessaan alla olevalta videolta!

Suomi toimittaa Ukrainalle aseita:"Päätös on Suomelta historiallinen" 6:20

18.27: Venäjän presidentti Vladimir Putinin mukaan Ukrainan sodan päättäminen vaatisi muun muassa Krimin tunnustamisen osaksi Venäjää ja Ukrainan puolueettomuuden.

Putin kommentoi asiaa Ranskan presidentin Emmanuel Macronin kanssa käydyn puhelinkeskustelun jälkeen.

Kremlin tiedotteen mukaan Putin käytännössä toisti keskustelussa Venäjän jo aiemmin esittämät "turvallisuusvaatimukset", jotka länsi on jo torpannut.

18.21: Suomalaiset ovat lahjoittaneet Unicefin kautta Ukrainan lasten auttamiseen jo kaksi miljoonaa euroa. Järjestön mukaan Unicef ei ole kerännyt yksittäiseen kriisiin yhtä paljon yhtä lyhyessä ajassa koskaan aiemmin Suomessa.

Unicef toimittaa konfliktista kärsiville alueille puhdasta vettä ja avustustarvikkeita, kuten terveys-, hygienia- ja opetustarvikkeita. Kolmetoista liikkuvaa lastensuojeluyksikköä tarjoaa psykososiaalista tukea traumatisoituneille lapsille.

Ukrainasta on paennut jo yli puoli miljoonaa ihmistä, joista suuri osa on lapsia ja naisia. Pakenevat perheet ovat välittömän avun tarpeessa.

18.16: Ukrainan parlamentti twiittaa, että maan presidentti Volodymyr Zelenskyi on allekirjoittanut Ukrainan virallisen hakemuksen Euroopan unionin jäseneksi.

18.15: Yhdysvaltalaisviranomaisten mukaan Venäjä ei ole yrittänyt puuttua länsimaiden asetoimituksiin Ukrainaan.

18.13: Uutistoimisto Tassin mukaan Ukrainan ja Venäjän väliset neuvottelut ovat päättyneet Valko-Venäjän rajalla.

18.08: Valio kertoo lopettavansa välittömästi viennin Suomesta Venäjälle. Sen liikevaihto on ollut noin viisi miljoonaa euroa vuodessa. Valio kertoi Twitterissä, että se tuomitsee Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan ja toivoo, että tilanne vakautuu mahdollisimman pian.

18.07 Britannia kehottaa välttämättään kaikkea matkustamista Venäjälle. Syynä ovat muun muassa Venäjän erittäin epävakaa taloudellinen tilanne ja lentoliikenteen rajoittaminen.

17.55: Ukrainalaisia pakolaisia saapuu syvemmälle Puolaan jatkuvasti. MTV Uutisten toimittaja Niko Nurminen seuraa Ukrainan ja Puolan rajan läheisyydessä ukrainalaisten pakenemista Puolaan.

Nurmisen mukaan jotkut ovat onnekkaita ja löytävät paikan joko sukulaisiltaan tai hotellista, mutta monet jäävät ulkopuolelle.

Kiovalaisen Daniel Kosoyn pakomatka Puolan ja Ukrainan rajalle kesti viisi päivää.

– Se oli hirveää. Pelkkää painajaista, Kosoy kuvailee matkaansa.

Ukrainan vastaisella rajalla on puolalaisia auttajia ruuhkaksi asti. Kaikki perustuu kansalaisaktiivisuuteen, sillä Puolan valtio ei ole ehtinyt pakolaistulvaan organisoitua. Sotaa pakoon päässeet ovat kaikesta kiitollisia.

– Olen liian tunteellinen ja sanaton. Se on sotaa, enkä tiedä mitä sanoa. Ihmisiä kuolee eikä siihen ole mitään syytä. Puolalaiset ovat hämmästyttäviä ja auttavaisia. He antoivat meille niin paljon tavaraa, myös vauvalle, Lvivistä paennut Nastasiya Korentyneya kertoo.

17.48 Yhdysvaltojen mukaan Venäjä on laukaissut yhteensä 380 ohjusta kohti Ukrainaa, kertoo uutistoimisto Reuters.

17.19 Venäjälle on määrätty historiallisen kovia talouspakotteita ja ruplan arvo on romahtanut ennätyksellisen alas. Kun tänään pörssipäivä avautui, rupla oli romahtanut jopa 30 prosenttia verrattuna Yhdysvaltain dollariin. Venäläiset ovat ajautumassa pahaan taloudelliseen ahdinkoon. Lue lisää tästä artikkelista.

17.11 Majoitusta välittävä yhtiö AirBnB on ilmoittanut tarjoavansa majoitustiloja 100 000:lle ukrainalaispakolaiselle, kertoo uutistoimisto Reuters. Yhtiön mukaan kyseessä olisi ilmainen väliaikaismajoitus.

17.01 Venäjä on hyökännyt siviilien asuinalueille Harkovassa ja ainakin kymmenen ihmistä on kuollut. Lisäksi kymmeniä on haavoittunut. Lue lisää tästä artikkelista.

17.00 Ateneumin taidemuseo keskeyttää taiteilija Akseli Gallen-Kallelan teosten lainan Moskovassa sijaitsevaan Tretjakovin galleriaan Venäjän Ukrainaan kohdistuvan hyökkäyksen vuoksi.

16.42 YK:n mukaan Ukrainasta on paennut jo yli 500 000 ihmistä sodan jaloista, kertoo CNN. Pakolaisasioista vastaava Filippo Grandi muistuttaa, että Ukrainan naapurimaiden on otettava vastuuta tilanteesta ja autettava konkreettisin tavoin. 

16.28: Perinteisesti puolueeton Sveitsi ottaa käyttöön kaikki ne Venäjän vastaiset pakotteet, jotka EU on jo säätänyt. Asiasta ilmoitti Sveitsin presidentti Ignazio Cassis tiedotustilaisuudessa tänään.

Presidentin mukaan kyse on Sveitsille suuresta askeleesta.

Sveitsi on epäröinyt päiviä, osallistuako pakotteisiin Venäjän hyökättyä Ukrainaan.

16.10 Euroopan Unionin energiapolitiikasta vastaava viranomainen sanoo odottavansa EU-maiden ministerien tukevan Ukrainan liittämistä eurooppalaiseen sähköverkostoon.

Ukrainan energiaministeri on aiemmin ilmoittanut, ettei Ukraina aio enää kytkeytyä Valko-Venäjän sähköverkkoon. Ukraina on suorittanut järjestelmätestauksia kytkeytyäkseen eurooppalaisiin sähköverkkoihin ja irrottautuakseen näin kokonaan Venäjän ja Valko-Venäjän sähköverkoista

16.04 Ylen kyselyssä yli puolet suomalaisista kannattaa Suomen Nato-jäsenyyttä. 28 prosenttia suomalaisista vastustaa jäsenyyttä ja 19 prosenttia on kannastaan epävarmoja. Voit lukea lisää tästä artikkelista.

15.12: Venäjä on kieltänyt lentoyhtiöitä 36 eri maasta käyttämästä Venäjän ilmatilaa. Joukossa on muun muassa Suomi, Britannia, Saksa, Espanja, Italia ja Kanada.

14.57: Venäjän puolustusministeriö kertoo asettaneensa maan strategiset ohjusjoukot tehostettuun taistelutilaan, presidentti Vladimir Putinin sunnuntaisen käskyn mukaisesti. Asiasta kertoo venäläisuutistoimisto Interfax.

14.47: Katso videon kuvasarjasta, kun Ukrainan ja Venäjän delegaatiot saapuivat neuvotteluihin helikoptereilla:

14.44: Turussa Venäjän konsulaattiin on viikonloppuna kohdistunut rikoksia, joita poliisi tutkii muun muassa vahingontekona, kertoi Lounais-Suomen poliisi.

Konsulaatin kiinteistöä on muun muassa töhritty, ja poliisi on tehnyt tekoihin liittyen kiinniottoja. Tutkinnallisista syistä poliisi ei kerro tapahtuneesta tarkemmin.

14.30: Turun kaupunki keskeyttää ystävyyskaupunkitoiminnan Pietarin kaupungin kanssa. Turun pormestari Minna Arve ilmoitti asiasta Pietarin kuvernöörille Aleksandr Begloville maanantaiaamuna, tiedotteessa kerrottiin.

Turku sanoo keskeyttävänsä kaikki käynnissä olevat ystävyyskaupunkitoiminnot sekä tulevien tapahtumien ja toimintojen suunnittelun. Lisäksi Turku sulkee Pietarin Suomi-talossa sijaitsevan Turku-keskuksen.

Turun ja Pietarin ystävyyskaupunkisuhde solmittiin vuonna 1953.

14.23: Kybersodan Venäjän hallintoa vastaan viime torstaina julistanut hakkerien kollektiivi Anonymous on kohdistanut hyökkäyksiään venäläismediaan.

Venäjän Itä-Eurooppaan kohdistuvaa disinformaatiota vastaan toimiva East StratCom -työryhmä kertoo Twitterissä, että hakkeroinnin kohteeksi ovat joutuneet venäläiset uutistoimisto Tass, taloussanomalehti Kommersant ja sanomalehti Izvestiya.

14.12: Kuvassa parhaillaan käynnissä olevat Ukrainan ja Venäjän neuvottelut.

13.58: Huoltamo- ja liikennepalvelualojen toimialajärjestö Liikennepalvelukauppiaat suosittelee luopumaan boikotista Teboil-yrittäjiä kohtaan.

Järjestö muistuttaa Teboil-kauppiaiden olevan paikallisia suomalaisia yrittäjiä, jotka vastaavat itsenäisesti huoltoasemiensa liiketoimista.

Teboil on venäläisen öljyjätti Lukoilin tytäryhtiö, minkä vuoksi useat tahot ovat irtisanoneet yhteistyökumppanuutensa Teboilin kanssa. 

13.46: Lukuisia ihmisiä on kuollut ja satoja on haavoittunut Harkovaan tehdyssä raketti-iskussa, sanoo Ukrainan sisäministeriön neuvonantaja Anton Herashchenko Facebook-päivityksessä.

13.36: Euroopan unionin jäsenmaiden keskuudessa on erimielisyyksiä unionin laajentamisesta, kertoi Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel maanantaina.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi vaatii aiemmin aamupäiväisessä videopuheessaan maalleen välitöntä EU-jäsenyyttä erityismenettelyllä.

Jotta Ukraina voisi liittyä unioniin, maan on Michelin mukaan lähetettävä virallinen EU:n jäsenhakemus, jonka jälkeen jäsenvaltioiden on oltava yhtä mieltä Ukrainan liittymisestä unioniin.

13.32: Millaisen loven pakotteet tekevät Venäjän talouteen ja miten Venäjä vastaa? Suomen pankin asiantuntija Laura Solanko vastaa kysymyksiin alla olevalla videolla: 

Millaisen loven pakotteet tekevät Venäjän talouteen ja miten Venäjä vastaa? Suomen pankin asiantuntija vastaa 9:53

13.28: Matkailu- ja ravintolapalvelut MaRa ry:n hallitus on päättänyt suositella jäsenravintoloilleen venäläisten tuotteiden myynnin lopettamista asiakkailleen. Suositus kattaa kaikkien Venäjällä valmistettujen ruoka- ja juomatuotteiden, kuten venäläisten vodkien, myynnin lopettamisen.

13.22: Venäjän delegaation Vladimir Medenski kuvattuna pihalla ennen neuvottelujen alkua. Kuvan on julkaissut Valko-Venäjän uutistoimisto Belta.

12.58: Kesko kertoo lopettaneensa venäläisten tuotteiden ostamisen sekä elintarvikkeiden viennin Venäjälle. Yhtiön mukaan linjaus on kannanotto Ukrainan järkyttävään tilanteeseen.

12.44: Ukrainan ja Venäjän neuvottelut ovat alkaneet. Asiasta kertoo uutistoimisto Reutersille tekstiviestillä Ukainan presidentin hallinnon neuvonantaja Mihailo Podolyak. Asiasta kertoo myös Venäjän ulkoministeriö.

12.37: MTV Uutisten tietojen mukaan Suomen hallituksessa on poliittinen valmius viedä aseita Ukrainaan.

MTV Uutisten tietojen mukaan valtioneuvosto on varautunut kokoontumaan ja päättämään asiasta pikaisessa aikataulussa.

Hallitus järjestää tiedotustilaisuuden Ukrainaan annettavasta avusta ja EU:n toimista tänään klo 18.30 Valtioneuvoston tiedotustilassa.

Paikalla ovat pääministeri Sanna Marin (sd.), ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) ja puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.).

12.30: Vasemmistoliitto ei vastusta asevientiä Ukrainaan. Puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jussi Saramo sanoo STT:lle, että enemmistö ryhmästä kannattaa suoran aseavun selvittämistä.

Hallituksesta kerrottiin eilen, että suoran aseavun antamista Ukrainalle arvioidaan ja selvitetään lähipäivinä.

Useampi EU-maa on jo päättänyt aseiden lähettämisestä Ukrainaan, mutta Suomi ei ole vastaavaa päätöstä tehnyt.

11.50: Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi vaatii maalleen välitöntä Euroopan unionin jäsenyyttä erityismenettelyiden kautta. Zelenskyi kertoi asiasta viisiminuuttisessa puheessaan, joka julkaistiin hänen virallisella Telegram-tilillään maanantaina.

Zelenskyin mukaan tavoitteena on olla yhtenäisiä ja samalla viivalla muun Euroopan kanssa.

EU-komission puheenjohtajan Ursula von der Leyen kertoi eilen Euronewsin haastattelussa, että Ukraina halutaan osaksi Euroopan unionia.

Puheen julkaisun aikaan alkoi myös Venäjän ja Ukrainan valtuuskuntien tapaaminen Valko-Venäjän rajalla.

11.41: Nato-liittolaiset tarjoavat Ukrainalle ilmatorjuntaohjuksia ja panssarintorjunta aseita, tviittaa sotilasliiton pääsihteeri Jens Stoltenberg.

11.37: YK:n ihmisoikeusneuvosto päätti maanantaina äänestyksessä, että se pitää kiireellisen keskustelun Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan. Neuvosto äänesti asiasta Ukrainan pyynnöstä.

Kiireellisen keskustelun järjestämistä Genevessä toimivassa neuvostossa kannatti 29 neuvoston 47 jäsenestä. Tyhjää äänesti 13 jäsentä. Vastaan äänesti viisi, joukossa Venäjä ja Kiina. Debatin ajankohta on tämän viikon torstai. 

11.20: YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Michelle Bachelet sanoo, että viimeisimpien tietojen mukaan 422 000 ukrainalaista on paennut kotimaastaan.

Bacheletin mukaan ainakin 102 siviiliä on menettänyt henkensä Ukrainan sodassa, mutta oikean luvun pelätään olevan huomattavasti korkeampi. 

11.11: Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoo, että armeijakokemusta omaavat ukrainalaiset vangit voidaan vapauttaa vankilasta, jos he ovat valmiita taistelemaan Venäjää vastaan.

Zelenskyi vetosi puheessaan venäläissotilaita lähtemään pois Ukrainasta, jos he haluavat säästää henkensä.

11.08: Ulkopoliittisen instituutin tutkija Kristiina Silvan toteaa, että Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukashenka on tähän saakka väittänyt, ettei millään tavalla ole osallinen Venäjän hyökkäykseen.

– Nyt alkaa tihkua tietoa ja syytöksiä, että valkovenäläiset sotilaat ovat osallistuneet hyökkäykseen Ukrainassa.

Silvanin mukaan on vaikea arvioida, mikä Lukashenkan motiivi ja rooli konfliktiin osallistumisessa on – tai onko hänellä edes omaa tahtoa Putinin kanssa toimiessa.

– Kyllä hänellä varmasti omat toivomuksensa on, mutta en usko, että niillä on hirveästi tällä hetkellä väliä.

Valko-Venäjä valmistautuu liittymään Venäjän hyökkäykseen Ukrainassa – miksi? 3:18
Valko-Venäjä valmistautuu liittymään Venäjän hyökkäykseen Ukrainassa – miksi?

11.05: Seuraamme neuvottelujen alkamista tässä artikkelissa:

10.57: Ukrainan delegaatio on saapunut Valko-Venäjän rajalle, kertoo Ukrainan presidentin hallinto. Saattue tavoittelee välitöntä tulitaukoa ja venäläisjoukkojen vetäytymistä.

Ukrainan mukaan delegaatioon kuuluu puolustusministeri Oleksii Resnikov sekä presidentin hallinnon neuvonantaja Mihailo Podolyak

10.52: Kokoomus vaatii, että Suomi lähettää aseita Ukrainaan puolustustaistelun tueksi.

Puoluejohtaja Petteri Orpo sanoo tviitissään, että puolue toivoo hallituksen kokoontuvan pikaisesti ja korjaavan eilisen päätöksen. Hän toteaa, että kokoomuksen käsityksen mukaan sopivaa materiaalia on.

Useampi EU-maa on jo päättänyt aseiden lähettämisestä Ukrainaan, mutta Suomi ei ole vastaavaa päätöstä tehnyt. Hallitus päätti eilen, että Ukrainaan lähetetään 2  000 luotisuojaliiviä, 2  000 komposiittikypärää, 100 kappaletta paareja sekä kaksi ensihoitoaseman varustusta.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) sanoi kuitenkin eilen, että suoraa aseapua ei ole suljettu pois Suomenkaan osalta.

10.46: Helsingin pörssiä ovat painaneet aamulla viikonlopun lentokieltopäätöksistä kärsivä Finnair sekä voimakkaasti Venäjä-sidonnaiset Fortum ja Nokian Renkaat. Finnair on romahtanut 19 prosenttia, Fortum 8 prosenttia ja Nokian Renkaat 14 prosenttia.

Helsingin pörssin OMXH-indeksi on painunut 2,4 prosenttia. Pudotus on ollut voimakkaampaa kuin Euroopan suurpörsseissä.

Lontoon pörssi on taantunut prosentin ja Frankfurtin sekä Pariisin pörssit parin prosentin verran.

10.34: EU:n ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja Josep Borrell sanoi, että EU ei aio osallistua eskalaatioon sen jälkeen, kun Putin asetti ydinasejoukkonsa valmiuteen.

Myös Kiinan ulkoministeriön tiedottaja Wang Wenbin rauhoitteli maanantaina kaikkia osapuolia pysymään rauhallisena, jotta laajempi eskalaatio voitaisiin välttää.

10.19: Venäjän keskuspankki on nostanut ohjauskorkonsa 20 prosenttiin 9,5 prosentista. Keskuspankki perustelee ohjauskoron nostoa sillä, että maan taloustilanne on muuttunut dramaattisesti.

10.00: Venäjän neuvottelijan Vladimir Medinskyn mukaan Ukrainan ja Venäjän välisten neuvottelujen odotetaan alkavan Valko-Venäjän rajalla klo 11 Suomen aikaa.

9.58: Britannian puolustusministeri Ben Wallace ei usko Venäjän presidentti Vladimir Putinin haluavan käyttää ydinaseita. Ministerin mielestä puheilla ydinpelotteesta Putin yrittää viedä huomion pois Ukrainan tapahtumista.

9.45: Latvian parlamentti sallii yksimielisesti maan kansalaisten lähtevän taistelemaan halutessaan Ukrainaan, kertoo Latvian ulkoministeriön tiedottaja.

9.26: Paikallisviranomaisten mukaan venäläisjoukot ovat vallanneet Etelä-Ukrainassa Berdjanskin satamakaupungin, kertoo Ukrainan valtiollinen uutistoimisto Ukinform.

Noin sadantuhannen asukkaan kaupungissa sijaitsee Ukrainan laivaston Asovanmeren tukikohta. Ukrainan laivaston päätukikohta on lännempänä Krimin toisella puolella Odessan kaupungissa.

Berdjansk sijaitsee Melitopolin ja Mariupolin kaupunkien välissä. Aiemmin uutisoitiin, että Venäjä on luultavasti tehnyt maihinnousun kaupunkien väliin.

9.20: MTV Uutisten toimittaja Niko Nurminen päivystää Puolan Samoscissa lähellä Puolan ja Ukrainan rajaa, josta pakolaisia virtaa maahan.

– Ihmiset kertovat toki ikävistä tapauksista. Siellä on tapeltu, tallottu ja on tullut luunmurtumia. Kaaos vallitsee, Nurminen raportoi.

9.12: Ukrainan armeija tiedotti tänään, että Venäjän joukot olivat hidastaneet hyökkäyksensä tahtia.

Ukrainan armeijan esikunta ilmoitti, että venäläiset ovat hidastaneet hyökkäyksensä vauhtia, mutta yrittävät silti edetä joillakin alueilla.

Venäjä hyökkää Ukrainaan nyt viidettä päivää.

9.00: Valko-Venäjän mukaan neuvottelupaikka Ukrainan ja Venäjän tapaamiselle odottaa valmina valtuuskuntien saapumista. Valko-Venäjän ulkoministeriö julkaisi sosiaalisessa mediassa kuvan pitkästä neuvottelupöydästä, jota koristivat Ukrainan ja Venäjän liput. 

Nexta-TV:n mukaan Ukrainan valtuuskunta olisi jo saapunut Valko-Venäjän alueelle ja olisi kohta neuvottelupaikalla.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi ei osallistu päivän neuvotteluihin. Hän kieltäytyi aiemmin valtuuskuntien tapaamisesta Valko-Venäjällä ja vaati keskustelujen siirtämistä Ukrainan ja Valko-Venäjän rajalle.

8.54: Kommentti: Suomen nihkeä linja Ukrainan suoraan aseapuun herättää monia ikäviä kysymyksiä ja on myös tyly viesti itsenäisyydestään taistelevalla Ukrainalle. Mihin viiteryhmään Suomi on jäämässä, kun historiaa tehdään tunti tunnilta, kysyy MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki.

8.51: Uutisaamussa vierailleet maailmanpolitiikan professori Teuvo Teivainen ja MTV Uutisten kansainvälisen politiikan asiantuntija Risto E.J. Penttilä uskovat, että ruplan syöksykierre on vasta alkusoittoa.

Ruplan arvo romahti yöllä – näin talouspakotteet iskevät nyt kansalaisiin Venäjällä 3:08
Näin talouspakotteet iskevät kansalaisiin Venäjällä.

8.43: Alko kertoo keskeyttävänsä venäläisten alkoholituotteiden myynnin myymälöissään ja verkkokaupassaan. Yhtiö pitää tilannetta Ukrainassa poikkeuksellisena ja järkyttävänä.

8.41: Brasilia ei lähde mukaan Venäjän vastaisiin pakotteisiin. Asiasta ilmoitti presidentti Jair Bolsonaro, jonka mukaan Brasilia pysyy puolueettomana Ukrainan sodan suhteen.

8.26: Yli 90 prosenttia ukrainalaisista sanoo kannattavansa presidentti Volodymyr Zelenskyia, kertoo BBC.

Tuki presidentille oli noussut viikonloppuna tehdyssä kyselyssä jyrkästi joulukuun mielipidekyselyn tuloksista.

Arvostetun Rating Sociological -ryhmän tekemän kyselyn mukaan 91 prosenttia ukrainalaisista kannatti nyt Zelenskyia, vain 6 prosenttia vastusti häntä ja 3 prosentin kanta oli epäselvä.

7.47: Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa ja maan toiseksi suurimmassa kaupungissa Harkovassa on kuultu räjähdyksiä tänä aamuna, kerrotaan valtion viestintäviranomaisen Telegram-kanavalla.

Kyiv Independent -uutissivusto kirjoitti puolestaan Twitter-tilillään ilmahälytyksistä pääkaupungissa ja kehotti kaupunkilaisia hakeutumaan lähimpään suojaan.

Maan pohjoisosassa sijaitsevassa Tshernihivissä puolestaan kerrotaan venäläisohjuksen osuneen asuinrakennukseen. Ukrainan valtiollisen uutistoimiston Ukrinformin mukaan rakennuksessa syttyi tämän seurauksena tulipalo.

7.43: S-ryhmä on päättänyt poistaa venäläistä alkuperää olevat vähittäiskauppamyynnissä olevat tuotteet marketiensa ketjuvalikoimista Suomessa.

7.27: Ukrainan pääkaupunkia lähestyy noin viiden kilometrin mittainen venäläinen sotilaskolonna, kertovat uutiskanava CNN ja brittilehti Guardian. Letkassa näkyy satelliittikuvien perusteella muun muassa polttoaineen kuljetukseen tarkoitettuja ajoneuvoja, panssarivaunuja sekä tykistöä.

7.24: Venäjän valtion omistaman Sberbankin eurooppalainen tytäryhtiö todennäköisesti kaatuu.

Näin arvioi Euroopan keskuspankki. Tallettajat ovat kiireen vilkkaa siirtäneet varojaan pois pakotteiden kohteina olevista pankeista. EKP:n mukaan pankin huono likviditeettitilanne tarkoittaa, ettei pankki suoriudu maksuvelvoitteistaan. 

Venäjän rupla on laskenut ennätyksellisen alhaiselle tasolle Yhdysvaltain dollariin nähden. Rupla sukelsi uuden pörssipäivän avautuessa liki 30 prosenttia verrattuna dollariin.

7.22: Ulkoministeriö on muuttanut Venäjää ja Valko-Venäjää koskevia matkustustiedotteita. Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) mukaan suomalaisten matkailijoiden tilanne Venäjällä voi vaikeutua. 

Esimerkiksi käteisen rahan nostaminen ulkomaisilla korteilla voi käydä mahdottomaksi. Ulkoministeriö kehottaa nyt välttämään kaikkea matkustamista Venäjälle ja Valko-Venäjälle. 

7.00: Valko-Venäjä valmistautuu liittymään Venäjän hyökkäykseen, kertovat Kyiv Independent ja Washington Post lähteisiinsä pohjaten.

Yhdysvaltain hallinnon virkamies kertoi Washington Postille Valko-Venäjän voivan lähettää sotilaita Ukrainaan venäläisjoukkojen tueksi jo maanantaina. Nimettömänä kommentoinut virkamieslähde kuvaili olevan hyvin selvää, että Valko-Venäjän hallinto on Venäjän hallinnon jatke.

Kyiv Independentin mukaan useat lähteet kertovat, että päätös valkovenäläisten joukkojen lähettämisestä on tehty ja ensimmäisen kuljetuslentokoneen uskottiin lähtevän liikkeelle jo tänään aamusta.

6.30: Yhdysvaltain presidentti Joe Biden pitää liittolaisten ja kumppaneiden kanssa puhelinkokouksen keskustellakseen viimeaikaisista käänteistä Venäjän hyökkäyksessä Ukrainaan. Puhelusta tiedottanut Valkoinen talo ei tarkentanut, keitä puheluun osallistuu, mutta kertoo tarkoituksena olevan yhtenäisten toimien koordinointi.

Puhelun on määrä olla Suomen aikaa kello 18.15.

5.49: Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoi Twitterissä keskustelleensa EU-komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin kanssa muun muassa maansa EU-jäsenyydestä.

Vaikka EU-komission puheenjohtaja antoi haastattelussa tukensa Ukrainan jäsenyydelle, prosessi ei luultavasti tule etenemään niin kovaa tahtia kuin Zelenskyi on toivonut.

5.42: EU-neuvosto on kertonut uusien pakotteiden astumisesta voimaan. EU:n ilmatila on nyt suljettu venäläiseltä lentoliikenteeltä, ja kaikki liiketoimet Venäjän keskuspankin kanssa on kielletty. 

Ilmatilasulku koskee venäläisyhtiöiden ja Venäjällä rekisteröityjen koneiden lisäksi venäläisten omistamia tai vuokraamia tai "muulla tavoin määräysvallassa" olevia koneita. Vain pakkolaskut ja ylilennot hätätilanteessa ovat sallittuja, kuten myös laskeutuminen, lentoonlähtö tai ylilento humanitaarisista syistä.

Venäjä on vastannut ilmatilojen sulkemisiin myös sulkemalla omaa ilmatilaansa erinäisiltä eurooppalaisilta lentoyhtiöiltä.

5.10: Kiovassa ja Harkovassa on kuultu tänäkin aamuna aikaisin räjähdyksiä muuten rauhallisesti sujuneen yön jäljiltä. 

Uutiskanavat CNN ja Guardian kertoivat yön aikana, että tuoreiden satelliittikuvien mukaan Ukrainan pääkaupunkia Kiovaa olisi lähestymässä noin viiden kilometrin mittainen venäläinen sotilaskolonna. Kuvien ottamisen aikaan noin 60 kilometrin päässä Kiovasta olleessa letkassa näkyy olevan avaruusteknologiayhtiö Maxarin mukaan muun muassa polttoaineen kuljetukseen tarkoitettuja ajoneuvoja, panssarivaunuja sekä tykistöä.

Venäjälle asetetut talouspakotteet näkyvät nyt ruplan ennätyksellisen alhaisessa arvossa. Venäläispankkeja on muun muassa päätetty sulkea kansainvälisen Swift-maksujärjestelmän ulkopuolelle.

Britannialaismedia Guardianin mukaan rupla sukelsi uuden pörssipäivän avautuessa liki 30 prosenttia verrattuna dollariin.

Sunnuntai 27. helmikuuta:

23.57: Yhdysvallat kehottavat kansalaisiaan poistumaan Venäjältä välittömästi.

– Yhä useammat lentoyhtiöt peruvat lentoja Venäjälle ja Venäjältä, ja monet maat ovat sulkeneet ilmatilansa venäläisiltä lentoyhtiöiltä. Yhdysvaltain kansalaisten tulisi harkita Venäjältä poistumista välittömästi kaupallisten vaihtoehtojen kautta, tiedotteessa sanotaan.

23.28: Uutistoimisto Reutersin mukaan venäläinen lentoyhtiö Aeroflot kertoi, että se peruu kaikki lennot Euroopan kohteisiin maanantaista alkaen.

23.20: Ukrainan etelärannikolla sijaitsevan Berdianskin kaupungin pormestari Oleksandr Svidlo on kertonut, että venäläiset joukot ovat tunkeutuneet kaupunkiin ja ottaneet sen haltuunsa. Asiasta kertoo CNN.

Svidlo kirjoitti sunnuntaina Facebook-sivullaan viestin kaupungin asukkaille:

– Muutama tunti sitten te ja minä näimme, kuinka raskas sotakalusto ja aseistetut sotilaat tunkeutuivat kaupunkiin ja alkoivat edetä koko kotikaupunkiimme.

23.05: Länsimaat painostavat Venäjää tällä hetkellä erittäin kovilla talouspakotteilla.

Tutkimusjohtaja Mikael Wigell Ulkopoliittisesta instituutista uskoo Putinin yllättyneen erityisesti Venäjän keskuspankkiin kohdistuvista rajoittavista toimista.

– Tämä on ennennäkemätön toimi. Emme ole nähneet tällaista toimea aikaisemmin.

Ulkopoliittisen instituutin tutkimusjohtaja Mikael Wigell ennustaa vaikeita aikoja Venäjälle EU:n pakotteiden myötä:"Aiheuttaa taloudellista kurimusta tavallisille kansalaisille ja oligarkeille" 2:54

23.00: Ukrainan terveysministeriön mukaan 352 siviiliä on menehtynyt tähän mennessä. Mukana on 14 lasta.

Lisäksi 1 684 siviiliä on loukkaantunut hyökkäyksen alkamisen jälkeen. Loukkaantuneista 116 on lapsia.

Asiasta kertoo Reuters ja CNN.

22.23: EU:n ulkosuhteita johtavan Josep Borrellin mukaan EU:n aseelliseen apuun Ukrainalle sisältyy jopa hävittäjiä. Borrellin mukaan kyse on laajemmasta avusta kuin vain ampumatarvikkeista.

21.45: Haaviston mukaan EU:n ulkoministerit ovat sopineet EU-pakotteiden laajentamisesta venäläisiin oligarkkeihin, Venäjän keskuspankkiin kohdistuvista rajoittavista toimista sekä tiettyjen venäläispankkien sulkemisesta Swift-maksujärjestelmän ulkopuolelle.

Ulkoministerit ovat myös sopineet Valko-Venäjän vastaisten pakotteiden laajentamisesta sekä EU:n ilmatilan sulkemisesta venäläisiltä koneilta. Päätökset vahvistetaan vielä muodollisesti EU:n päätöksentekokoneistossa.

Ulkoministerit ovat myös päättäneet tukea Euroopan rauhanrahaston käyttöä Ukrainan tukemiseen. Rahaston kautta Ukrainalle toimitetaan muun muassa aseellista apua. EU:n ulkosuhteita johtavan Josep Borrellin mukaan Ukrainalle toimitetaan aseita 450 miljoonan euron edestä. Summan päälle tulee EU-maiden kansallisesti antama aseapu.

21.34: Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) piti tiedotustilaisuuden Ukrainan tilanteesta. Voit katsoa tiedotustilaisuuden yllä olevasta videosta.

Haavisto kertoo ulkoministeriön kehottavan välttämään kaikkea matkustusta Valko-Venäjälle ja Venäjälle.

Venäjälle on tehty Haaviston mukaan 380 matkustusilmoitusta.

21.25: Viimeisimpien satelliittikuvien mukaan suuri määrä venäläisiä maajoukkoja on liikkumassa Kiovan suuntaan, kertoo satelliittiyhtiö Maxar uutistoimisto Reutersin mukaan.

Venäläiskolonna on yli viiden kilometrin mittainen ja on kuvien ottoaikaan ollut noin 60 kilometrin päässä Kiovasta. Mukana on myös polttoainetta ja panssariajoneuvoja.

21.10: Kiovan pormestarin mukaan kaupunki on saarrettu, kertoo uutistoimisto AP.

Pormestari Vitali Klitschko oli AP:n haastattelussa useita sekunteja hiljaa, kun häneltä kysyttiin, onko suunnitelmia siviilien evakuoimiseksi, jos venäläisjoukot onnistuisivat valtaamaan Kiovan.

– Emme voi toimia, koska kaikki tiet on tukittu, hän sanoi lopulta.

– Juuri nyt meidät on saarrettu.

19.21: Ruotsin pääministeri Magdalena Andersson kertoo, että Ruotsi aikoo lähettää Ukrainaan aseita ja puolustusmateriaalia. 

– Ruotsi lähettää Ukrainaan 135 000 ruoka-annosta, 5 000 kypärää, 5 000 luotiliiviä ja 5 000 panssaritorjunta-asetta, sanoo Andersson.

Puolustusministeri Peter Hultqvistin mukaan Ruotsi antaa Ukrainalle sotilaallista apua jopa 400 miljoonan kruunun, eli noin 38 miljoonan euron edestä.

Ruotsille päätös on varsin poikkeuksellinen, sillä edellisen kerran maa on lähettänyt aseita aseelliseen konfliktiin vuonna 1939, kun Neuvostoliitto hyökkäsi Suomeen.

Reutersin mukaan myös Tanska lähettää aseita Ukrainalle. Pääministeri Mette Frederiksen sanoo, että maa lahjoittaa jopa 2 700 panssaritorjunta-asetta Ukrainalle.

19.03: Valko-Venäjältä on laukaistu ohjuksia Ukrainaan, Ukrainan sisäministerin neuvontantaja sanoo.

Ukrainan mukaan ohjukset osuivat Žytomyrin lentokentälle. Venäjä on hyödyntänyt Valko-Venäjän aluetta hyökätessään Ukrainaan.

18.56: Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on kommentoinut huomenna maanantaina Valko-Venäjän rajalla käytäviä neuvotteluita Venäjän ja Ukrainan välillä.

– En oikein usko tapaamisen tuovan tuloksia, mutta antaa heidän yrittää, jotta yksikään ukrainalainen ei joudu epäilemään etten minä presidenttinä olisi yrittänyt lopettaa sotaa, kun siihen on pienikin mahdollisuus, Zelenskyi sanoi Reutersin mukaan.

18.52: EU-komission puheenjohtaja: EU aikoo myös laajentaa pakotteita Valko-Venäjää vastaan. Lisäksi EU aikoo rahoittaa aseostoja ja -toimituksia Ukrainaan.

18.51: Venäjän puolustusministeriö myöntää, että sen sotilaita on sekä kuollut että haavoittunut Ukrainassa. Puolustusministeriö puhuu edelleen "erikoisoperaatiosta".

Myös muutamia venäläisiä sotilaita on jäänyt Ukrainan vangiksi, ministeriö kertoo.

Puolustusministeriö kuitenkin totesi Venäjän kärsineen huomattavasti vähemmän tappioita kuin mitä se on aiheuttanut Ukrainalle.

Puolustusministeriö sanoo Venäjän armeijan iskeneen yhteensä 1 067 sotilaskohteeseen eri puolilla Ukrainaa.

18.49: EU-komission puheenjohtaja: EU aikoo kieltää valtiollisen Russia Today -kanavan (RT) ja valtiollisen uutistoimiston Sputnikin toiminnan EU:ssa.

18.44: EU-komission puheenjohtaja: EU sulkee ilmatilansa kaikilta venäläisiltä lentokoneilta. Komissio ehdottaa, että venäläiset tai venäläisessä omistuksessa olevat lentokoneet eivät saisi käyttää EU:n ilmatilaa tai EU:n lentokenttiä.

18.20: Haluatko tietää kootusti, mitä Ukrainan tilanteesta tiedetään nyt? Katso MTV Uutiset Liven uutiskooste tilanteesta:

Suomesta luotiliivejä, kypäröitä ja lääketieteellistä tarvikeapua Ukrainaan, Putin määräsi ydinasevoimat hälytystilaan – tämä kaikki tiedetään nyt 14:50
Suomesta luotiliivejä, kypäröitä ja lääketieteellistä tarvikeapua Ukrainaan, Putin määräsi ydinasevoimat hälytystilaan – tämä kaikki tiedetään nyt

18.18: Suomen ulkoministeriö kehottaa välttämään kaikkea matkustamista Venäjälle. Ulkoministeriön matkustustiedote on päivitetty tänään sunnuntaina.

18.12: Viro pyytää Venäjällä olevia kansalaisiaan harkitsemaan, tarvitseeko heidän pysyä maassa.

Saksan ulkoministeriö puolestaan suosittelee, etteivät saksalaiset matkustaisi Venäjälle.

18.06: Sotilasliitto Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg on kutsunut Venäjän päätöstä asettaa ydinasejoukot korkeaan hälytystilaan "vaaralliseksi" ja "vastuuttomaksi".

Venäjän presidentti Vladimir Putin määräsi aiemmin ydinasevalmiutensa hälytystilaan ja syyttää länsimaita vihamielisistä toimista Venäjää kohtaan.

18.00: Myös Portugali sulkee ilmatilansa venäläisiltä lentoyhtiöiltä useiden muiden maiden tavoin.

17.28: Toimittajamme Niko Nurminen raportoi Puolan rajalta klo 17.30. Voit katsoa lähetyksen alla olevasta videosta:

MTV:n toimittaja Ukrainan ja Puolan rajalla – tältä näyttää pakolaistilanne alueella juuri nyt 6:25

17.27: Yhdysvaltojen mukaan näyttää siltä, että Venäjä ei odottanut kohtaavansa näin kovaa vastarintaa Ukrainassa. USA:n puolustusviranomaisen mukaan Kiovassa käytävä taistelu on tällä hetkellä alhaisella tasolla.

Nyky-Venäjällä ei myöskään ole paljoa kokemusta näin monimutkaisesta ja suuresta hyökkäyksestä toiseen valtioon. Yhdysvaltain puolustusviranomaisen mukaan tämä osaltaan selittää hyökkäyksen odotettua hitaamman etenemisen.

– Emme tiedä onko syynä epäonnistunut suunnittelu vai toteutus, viranomainen sanoo.

17.16: Suomi valmistautuu sulkemaan ilmatilan venäläiseltä lentoliikenteeltä EU:ssa yhdessä tehtävien linjausten perusteella, kertoo liikenne- ja viestintäministeriö.

Finnair kertoo ennakoivansa ilmatilan sulkeutumista ja peruu osan lennoistaan Aasiaan ja lennot Pietariin ja Moskovaan viikoksi. 

17.13: Venäjän joukot ovat yhä noin 30 kilometrin päässä Kiovan keskustasta, Ukrainan puolustusvoimista sanotaan.

Yhdysvaltalaisviranomaisten mukaan Venäjällä on Ukrainassa käytössään noin kaksi kolmasosaa taistelujoukoistaan.

17.11: Venäjä ja Ukraina neuvottelevat huomenna maanantaina, kertoo Ukrainan apulaissisäministeri CNN:n mukaan.

Ukraina ja Venäjä aikovat neuvotella Valko-Venäjän ja Ukrainan rajalla.

17.06: Finnairin lentoja on peruttu tänään Moskovaan ja Pietariin. Asia käy ilmi Finavian sivuilta. Samoin Venäjältä Suomeen saapuvia lentoja on peruttu.

17.04: Kanada on liittynyt niiden maiden joukkoon, jotka kieltävät venäläisiltä lentoyhtiöiltä ilmatilansa käytön.

17.02: Venäjällä yli 900 ihmistä on pidätetty Ukrainan sotaa vastustavissa mielenosoituksissa, kertoo mielenilmauksia seuraava OVD Reutersin mukaan. Mielenosoituksia on sunnuntaina ollut 44 kaupungissa Venäjällä. Sodan alettua on Venäjällä mielenosoituksissa pidätetty yli 4 000 ihmistä.

17.01: Venäjä luopui ennakkoehdoistaan neuvottelujen suhteen sen jälkeen, kun sotatoimet eivät sujuneet Venäjän suunnittelemalla tavalla, väittää Ukrainan ulkoministeri. Ukraina ja Venäjä aikovat neuvotella Valko-Venäjän ja Ukrainan rajalla.

16.28: Suomen hallitus päätti tänään, että Viro saa lahjoittaa Ukrainaan tykit, jotka se on aiemmin hankkinut Suomesta. Jatkovientiin tarvitaan lupa maista, joista aseet on hankittu. 

Hallitus teki myös päätöksen 2 000 luotiliivin ja 2 000 kypärän sekä lääketieteellisen tarvikeavun kuten kahden ensihoitoyksikön lahjoittamisesta Ukrainalle. Apu on tarkoitus saada liikkeelle huomenna.

Miten Suomi aikoo auttaa Ukrainaa, kuinka Venäjän ydinaseuhka tulee tulkita? Katso puolustusministeri Kaikkosen tiedotustilaisuus 5:37
Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) piti hetki sitten tiedotustilaisuuden asiasta. Katso puhe videolta.

16.09: Venäjän presidentti Vladimir Putin on määrännyt ydinasevoimia sisältävät joukkonsa valmiuteen. Reaktiota voidaan pitää odotettuna, toteaa Ulkopoliittisen instituutin tutkimusjohtaja Mikael Wigell MTV Uutiset Liven haastattelussa.

– Putin on aikaisemminkin hieman uhitellut ydinaseilla. Tähän ei pidä suhtautua mitenkään pelokkaasti. Tässä pitää länsirintaman pysyä yhtenäisenä ja kylmänviileänä.

Vladimir Putin määräsi ydinasevoimansa hälytystilaan – ulkopoliittisen instituutin tutkimusjohtaja kertoo, mihin Venäjä ilmoituksellaan pyrkii 2:00
Vladimir Putin määräsi ydinasevoimansa hälytystilaan – ulkopoliittisen instituutin tutkimusjohtaja kertoo, mihin Venäjä ilmoituksellaan pyrkii.

16.00: Reutersin mukaan Ukrainan armeija kertoo tuhonneensa venäläisen panssarivaunukomppanian Kiovan itäpuolella.

15.42: Ukraina ja Venäjä aikovat neuvotella Valko-Venäjän ja Ukrainan rajalla. Delegaatiot tapaavat ilman ennakkoehtoja. Asiasta kertoo Reuters.

15.33: Ukrainan ulkoministeriö ei vahvista keskusteluita Ukrainan ja Venäjän välillä Valko-Venäjällä.

15.18: Venäjän presidentti Vladimir Putin on määrännyt maansa sotilasjohtoa nostamaan niin sanotun ydinasepelotteen valmiustason korkeaan tilaan "Nato-maiden aggressiivisten lausuntojen" takia.

Putin sanoi valtiollisella televisiokanavalla, että läntiset maat tekevät epäystävällisiä toimenpiteitä Venäjää vastaan taloudellisesti.

– (--) Mutta myös johtavien Nato-maiden korkeat viranomaiset antavat aggressiivisia lausuntoja maastamme.

Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

14.49: Suomen ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Halla-aho (ps.) kirjoittaa Twitterissä, että Naton tai "kenen tahansa" pitäisi lähettää Länsi-Ukrainaan varusteiden lisäksi myös joukkoja.

Halla-ahon mukaan näiden sotavoimien pitäisi mennä alueille, jossa Venäjällä ei ole vielä maavoimia. Lisäksi mainittujen joukkojen tulisi ottaa haltuunsa ilmatila, Halla-aho kirjoittaa.

14.35: G7-maiden johtajat sanoivat sunnuntaina lännen sulkevan "tiettyjä venäläispankkeja" SWIFT-maksujärjestelmän ulkopuolelle.

14.22: Italia on päättänyt siirtää välittömästi 110 miljoonaa euroa Ukrainalle osoituksena solidaarisuudesta ja tuesta, kertoo Italian ulkoministeri Luigi Di Maio.

14.17: Ukrainan presidentti Zelenskiy on keskustellut puhelimitse Valko-Venäjän presidentin Aljaksandr Lukashenkan kanssa. Puhelun sisällöstä ei ole tarkempaa tietoa.

13.58: Saksa sulkee ilmatilansa venäläiskoneilta kolmeksi kuukaudeksti, kerrotaan maan liikenneministeriöstä.

13.54: Venäjän valtakunnansyyttäjän toimiston mukaan Venäjän kansalaista voidaan syyttää maanpetoksesta, jos tämä auttaa rahallisesti tai muuten ulkovaltoja tai kansainvälisiä järjestöjä Venäjää vastaan. Maksimirangaistus on 20 vuotta vankeutta.

13.48: Lue MTV:n Eurooppa-kirjeenvaihtajan Heikki Piuholan kommentti: Venäjän häikäilemätön hyökkäys pakotti Saksan muuttamaan periaatteitaan

13.41: Kreikka lähettää puolustusvarusteita Ukrainaan, kertoi Kreikan pääministerin Kyriakos Mitsotakisin kanslia sunnuntaina.

Lausunnon mukaan kahden sotilaskuljetuskoneen on määrä lähteä Kreikasta kohti Puolaa sunnuntaina. Lausunnossa ei kerrottu tarkemmin, millaisia varusteita koneissa kuljetetaan. 

Lisäksi Kreikka toimittaa Ukrainalle humanitaarista apua. 

13.32: Euroopan unionin ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja Josep Borrell ehdottaa, että Euroopan unionin varoista maksettaisiin Ukrainalle esimerkiksi aseita ja polttoainetta.

EU:n ulkoministerit keskustelevat myöhemmin tänään uusista Venäjän-vastaisista pakotteista.

13.22: Italiakin sulkee ilmatilansa venäläisiltä lentoyhtiöiltä, kertoo maan pääministerin kanslia.

13.15: Venäjän mukaan Ukrainalla on sunnuntaihin Suomen aikaa kello 14:sta asti aikaa päättää, tapaako se maan edustajat Valko-Venäjällä neuvotteluissa. Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi totesi jo aiemmin sunnuntaina, että hän on kyllä valmis neuvottelemaan Venäjän kanssa, mutta ei Valko-Venäjällä.

Venäjän saattue on saapunut Valko-Venäjälle, ja on valmis neuvottelemaan Ukrainan kanssa, sanoi Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov venäläisuutistoimisto Interfaxin mukaan aiemmin sunnuntaina.

Peskovin mukaan delegaatioon kuuluu edustajia Venäjän ulkoministeriöstä ja puolustusministeriöstä, sekä presidentinkansliasta.

Kremlin mukaan saattue odottaa valkovenäläisessä Homelin kaupungissa Ukrainaa neuvottelupöytiin.

13.08: Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kertoo puolueensa kannattavan aseiden vientiä Ukrainaan.

– Kohdelkaamme muita siten kuin haluaisimme itseämme kohdeltavan. Suomikin on ollut yksin. Hallitus: Toimikaa tänään rohkeasti ja nopeasti, Orpo kirjoittaa Twitterissä.

13.07: Myös Tanska sulkee ilmatilansa venäläisiltä lentoyhtiöiltä. Asiasta kertoo maan ulkoministeri Jeppe KofodTwitterissä.

13.01: YK:n mukaan Ukrainasta on paennut ulkomaille noin 368 000 ihmistä.

12.57: Harkovan kuvernöörin mukaan kaupunki on yhä täysin ukrainalaisjoukkojen hallinnassa. Aiemmin kerrottiin, että Harkovan kaduilla käydään taisteluita.

12.53: Ainakin 64 ukrainalaista siviiliä on kuollut ja satoja haavoittunut Venäjän hyökkäyksen alkamisen jälkeen, kertoo YK CNN:n mukaan.

YK:n mukaan sodan vuoksi sadattuhannet ihmiset eivät pysty käyttämään vettä tai sähköä Ukrainassa.

12.47: Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin mukaan maa on tehnyt valituksen Venäjää vastaan YK:n Kansainväliseen tuomioistuimeen. Syynä on se, että Ukrainan mukaan Venäjä pitää saattaa vastuuseen siitä, että he ovat käyttäneet kansanmurhaa hyökkäyksensä perustelemiseen. Ukrainan mukaan se olettaa asian käsittelyn alkavan ensi viikolla.

12.13: EU-virkamieslähteen mukaan koko EU:n laajuinen ilmatilakielto venäläiskoneilta saattaisi olla osa uutta pakotekokonaisuutta, josta keskusteltaisiin myöhemmin sunnuntaina ulkoministerien kesken.

11.49: Venäjän joukkojen miestappiot hyökkäyksen aikana ovat noin 4 300 sotilasta sekä 146 panssarivaunua, sanoo Ukrainan varapuolustusministeri Hanna Malyar. Ministerin mukaan lukuja tarkistetaan kuitenkin edelleen.

11.28: Finnairin mukaan yhtiön Aasian-liikenne loppuu, jos Venäjä sulkee ilmatilansa suomalaiskoneilta vastatoimena Suomen valmistelemalle ilmatilakiellolle. 

11.21: Venäjän presidentti Vladimir Putin on sunnuntaina televisioidussa puheessa kiittänyt venäläisiä erikoisjoukkoja "sankarillisesti sotilaallisten velvollisuuksiensa täyttämisestä" Ukrainassa.

11.18: Puola on päättänyt tukea Ukrainaa tarjoamalla käyttöön junan, jolla voidaan kuljettaa haavoittuneita, uutisoi yhdysvaltalaiskanava CNN.

Ukrainan hallinnon edustajan mukaan junalla on tarkoitus kuljettaa haavoittuneita Puolan pääkaupungin Varsovan sairaaloihin.

Puolaan on saapunut Venäjän hyökkäyksen alkamisen jälkeen suuret määrät ukrainalaisia. Maan sisäministeri kertoi eilen, että maiden välisen rajan on viime päivinä ylittänyt arviolta 115  000 ukrainalaista. 

11.14: Britannian ulkoministeri Liz Truss sanoo, ettei Venäjä voi saada Ukrainaa neuvottelemaan niin kauan, kun sillä on joukkojaan maan sisällä.

Ministerin mukaan joukot on vedettävä pois Ukrainasta, jos Venäjä on tosissaan neuvotteluista.

– He eivät voi neuvotella pitäen asetta ukrainalaisten ohimolla, Truss lausui Sky Newsin mukaan.

10.52: Maanpuolustuskorkeakoulun tutkijaupseeri Antti Pihlajamaa arvioi MTV Uutiset Livessä, mikä on Harkovan merkitys Venäjän sotastrategiassa.

Lue haastattelu tästä tai katso alla oleva video.

Mitä venäläisjoukkojen eteneminen Harkovaan tarkoittaa? Sotilasasiantuntija arvioi tilannetta 9:50
Mitä venäläisjoukkojen eteneminen Harkovaan tarkoittaa? Sotilasasiantuntija arvioi tilannetta

10.50: Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi väittää, että Venäjän hyökkäys sisältää merkkejä kansanmurhasta.

Zelenskyi vetosi maailmaa poistamaan Venäjän äänestysmahdollisuuden YK:n turvallisuusneuvostossa.

9.36: Venäjän saattue on saapunut Valko-Venäjälle, ja on valmis neuvottelemaan Ukrainan kanssa, sanoo Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov venäläisuutistoimisto Interfaxin mukaan.

Peskovin mukaan delegaatioon kuuluu edustajia Venäjän ulkoministeriöstä ja puolustusministeriöstä, sekä presidentinkansliasta.

Kremlin mukaan saattue odottaa valkovenäläisessä Homelin kaupungissa Ukrainaa neuvottelupöytiin.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin mukaan keskustelut olisivat olleet mahdollisia Valko-Venäjän Minskissä, mikäli Venäjä ei olisi hyökännyt Ukrainaan Valko-Venäjän alueelta.

Zelenskyi sanoo haluavansa pitää mahdollisuuden neuvotteluihin avoinna, mikäli sijainti on sellainen, josta ei ole uhkaa Ukrainalle.

9.19: Ukrainan joukot ovat torjuneet Valko-Venäjän alueelta ammutun venäläisen risteilyohjuksen. Asiasta kertoo Ukrainan armeijan komentaja Valery Zaluzhny.

9.00: Ukraina on perustamassa ulkomaalaisista koostuvan kansainvälisten vapaaehtoisten joukon, sanoo Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi

LIVE 2702 1561551 Yön kooste Ukrainasta: Kiovan lähellä räjähdyksiä – venäläisohjus osui öljysäiliöön

Katso videokooste yön tapahtumista Ukrainassa.

8.58: Venäjä väittää saartaneensa Hersonin ja Berdianskin kaupungit, venäläisuutistoimisto RIA kertoo Venäjän puolustusministerin lausuntoon nojaten. Tietoja ei ole vahvistettu.

8.55: Kiovan keskustasta länteen on kuultu aamulla joitakin räjähdyksiä, kertoo Reutersin kirjeenvaihtaja.

8.43: Harkovan alueen kuvernööri Oleh Sinegubov sanoo, että taisteluita käydään kaupungin kaduilla. Hän pyytää siviilejä pysymään sisällä. Sinegubovin mukaan Harkovan keskustassakin on venäläisiä ajoneuvoja.

8.12: Reutersin silminnäkijän mukaan Kiovassa soi jälleen ilmahälytyssireeni.

Britannian yleisradioyhtiö BBC uutisoi kaupungin varapormestarin Mykola Povoroznykin sanoneen, että aamu on valjennut kuitenkin pääkaupungissa rauhallisena.

Varapormestarin mukaan Kiova on edelleen ukrainalaisjoukkojen hallinnassa. Hän lisäsi, että Kiovan ulkopuolella on käyty taisteluja, joissa osallisena on hänen mukaansa ollut venäläisiä sabotaasiryhmiä. Hän ei kertonut asiasta tarkemmin. 

7.58: Venäläiset joukot ovat edenneet Harkovaan Koillis-Ukrainassa, sanoo Ukrainan sisäministerin neuvonantaja Anton Herashchenko. Asiasta kertovat uutistoimisto Reuters sekä The Kyiv Independent.

Herashchenkon mukaan kaupungin kaduilla on näkynyt venäläisiä ajoneuvoja.

7.40 Viranomaiset varoittivat aamuyöllä savusta ja myrkyllisistä höyryistä ja kehottivat asukkaita sulkemaan ikkunansa tiukasti.

Varoitus johtuu öljysäiliöön osuneesta ohjusiskusta.

Sisäministeriön edustaja Anton Gerashtshenko luonnehti iskun aiheuttamaa ympäristövahinkoa valtavaksi ja sanoi palon kestävän pitkään.

6.37: Tuoreita kuvia sunnuntain aamuyöltä läheltä Kiovaa.

5.50: Yhdysvaltojen entinen presidentti Donald Trump on kommentoinut Ukrainan sodan olevan loukkaus ihmisyyttä vastaan.

Trump myös toisti jo aiemmin tällä viikolla radiohaastattelussa lausumansa näkemyksen Venäjän presidentin Vladimir Putinin nokkeluudesta. Trump näkee, että Putin soittaa Yhdysvaltojen nykyistä presidentti Joe Bidenia kuin rumpua.

5.00: Britannian puolustusministeriön tiedustelutietojen mukaan venäläisjoukot eivät ole edenneet hyökkäyksessään Ukrainaan suunnittelemallaan tavalla.

Venäläiset kärsivät "logistisista haasteista ja Ukrainan vahvasta vastarinnasta", ministeriö kertoo varhain sunnuntaina Suomen aikaa Twitterissä julkaisemassaan lyhyessä katsauksessa.

Myös Yhdysvaltain puolustusministeriöstä on kerrottu uutistoimisto AFP:lle ja uutiskanava CNN:lle, että ukrainalaisten vastarinta on ollut venäläisille odottamattoman kovaa.

5.00: Taistelut Ukrainassa ovat jatkuneet sunnuntaiyönä.

Ukrainan pääkaupungin Kiovan lähellä on nähty varhain sunnuntaiyönä kaksi suurta räjähdystä, kertoo yhdysvaltalaisuutiskanava CNN.

Räjähdysten sijainniksi on arvioitu noin 30 kilometriä Kiovasta etelään sijaitseva Vasylkivin kaupunki, jossa sijaitsee CNN:n mukaan sotilaslentokenttä sekä useita polttoainesäiliöitä.

Mediatietojen mukaan venäläisraketti on osunut öljyvarastoon Vasylkivissa. Paikallisen median mukaan Vasylkivin pormestari ja Ukrainan hallituksen edustaja ovat vahvistaneet iskun, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Ukrainan ydinvalvontaviranomaisen mukaan yön pommitukset osuivat myös radioaktiivisen jätteen säilytyspaikkaan Kiovassa. Viraston tämänhetkisten tietojen mukaan osumasta ei ole aiheutunut vaaraa ulkopuolisille.

01:05 Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd.) kertoo Twitterissä, että Suomi valmistautuu ilmatilan sulkemiseen venäläiseltä lentoliikenteeltä. 

Jotkin Euroopan unionin maat kuten Viro, Latvia ja Slovenia, ovat jo aiemmin kertoneet sulkevansa ilmatilansa venäläiskoneilta. Saksan liikenneministeriö kertoi myöhään lauantaina aikovansa sulkea ilmatilansa venäläisiltä lentoyhtiöiltä.

00:27 Venäläispankkeja suljetaan SWIFT-järjestelmästä. Yhdysvallat, EU, Britannia, Canada päättivät kolmansista Venäjän pakotteista puolen yön aikaan Suomen aikaa. Sulku estää rahansiirrot venäläisten rahalaitosten ulkomaansiirrot.

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyenin mukaan rajoitus koskee osaa venäläispankeista. 

Myös Venäjän keskuspankin ulkomailla oleviin varoihin kohdistetaan rajoituksia.

Lue myös:

    Uusimmat