Venäjän ilmailuviranomainen: Prigozhin sekä Wagnerin kakkosmies olivat turmakoneessa – MTV seurasi sotaa

Prigozhinin väitetään kuolleen, video lentoturmasta leviää 1:03
Prigozhinin väitetään kuolleen, video lentoturmasta leviää.

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa keskiviikkona 23. elokuuta 2023. Torstain seuranta löytyy täältä.

Torstain seuranta löytyy täältä

23.40: Wagner-ryhmä: Prigozhin on kuollut

Wagner-ryhmä kertoo Telegram-kanavallaan ryhmän johtajan kuolleen.

– Jevgeni Viktorovitš Prigozhin, Wagner-ryhmän johtaja, Venäjän sankari, todellinen isänmaan isänmaanystävä, kuoli Venäjän pettureiden toimien seurauksena. Mutta helvetissäkin hän on paras! Kunnia Venäjälle, kanavalla kirjoitetaan.

23.16: Venäjän ilmailuviranomainen: Prigozhin oli turmakoneessa

Venäjän ilmaliikennevirasto Rosaviatsian mukaan Prigozhin ja Wagner-ryhmän kakkosmies Dmirti Utkin olivat Moskovan pohjoispuolelle pudonneessa turmakoneessa.

Rosaviatsia on julkaissut lentokoneessa olleiden seitsemän matkustajan sekä kolmen miehistön jäsenten nimet.

Asiasta kertoo Reuters.

23.07: Ukraina: Maahansyöksy signaali Putinilta Venäjän eliitille

Ukrainan mukaan lentokoneen maahansyöksy on signaali Venäjän presidentiltä Vladimir Putinilta Venäjän eliitille.

– Prigozhinin ja Wagnerin komentajan näyttävä eliminointi kaksi kuukautta vallankaappausyrityksen jälkeen on signaali Putinilta Venäjän eliitille ennen vuoden 2024 vaaleja: Varokaa! Epälojaalisuus on yhtä kuin kuolema, kirjoitti Ukrainan presidentin avustaja Myhailo Podoljak sosiaalisessa mediassa.

(STT)

23.02: Venäläinen Telegram-kanava väittää Prigozhinin kuolleen

Venäläinen Telegram-kanava Grey Zone väittää Prigozhinin kuolleen. Asiasta raportoi uutistoimisto Reuters.

– Wagner-ryhmän johtaja, Venäjän sankari, todellinen isänmaan isänmaan patriootti - Jevgeni Viktorovitš Prigozhin kuoli Venäjän pettureiden toimien seurauksena, kerrotaan Grey Zone -kanavan viestissä.

Reutersin mukaan Grey Zonella on yhteyksiä Wagner-ryhmään. 

Wagner-ryhmä on vielä Telegramissa toppuutellut johtopäätöksiä Prigozhinin kuolemasta. Ryhmä kertoo odottavansa virallista tietoa keskusorganisaatiolta.

22.28: Prigozhin nousi Ukrainassa ykkösaiheeksi

Kiovassa paikalla oleva MTV Uutisten toimittaja Niko Nurminen kertoo Jevgeni Prigozhinin mahdollisen kuoleman olevan maassa ykkösuutinen.

– Nyt ovat jo kaikki verkon viestintäalustat räjähtäneet täyteen meemejä, ihmiset puhuvat siitä. Oikeastaan se on niin hyvä uutinen täällä, että kukaan ei suostu uskomaan noin hyvää uutista todeksi ennen kuin näkevät kuvat Prigozhinin kuolleesta ruumiista.

Nurmisen mukaan Wagner-pomo henkilöityy Ukrainassa Bahmutin taisteluihin, joissa menehtyi tuhansia ukrainalaisia sotilaita. 

Televisiolähetykset ovat täynnä Prigozhinin synkeää elämänkertaa, Nurminen raportoi Kiovasta Kymmenen uutisissa.

Prigozhin nousi ykkösaiheeksi Ukrainassa: "Viestintäalustat ovat räjähtäneet täyteen meemejä" 1:57
MTV Uutisten toimittaja Niko Nurminen kertoo, kuinka Ukrainassa on otettu vastaan tieto Jevgeni Prigozhinin mahdollisesta kuolemasta ja hän tiivistää myös pääministeri Orpon yllätysvierailun annin.

21.16: Wagner-ryhmä: Toinen Prigozhinin omistama kone laskeutunut Moskovaan

Wagner-ryhmä kertoo Telegramissa Prigozhinin toisen omistaman koneen laskeutuneen Moskovaan Ostafjevon lentokentälle. Kyseessä on Embraer 600 -lentokone.

21.01: Wagner-ryhmä kertoo Prigozhinin ehkä olleen toisessa lentokoneessa

Wagner-ryhmä kertoo Telegram-kanavallaan Prigozhinin saattaneen olla toisessa lentokoneessa, joka on lentänyt Moskovan yli ja kohti lentokenttää. 

– Vaikka monet kanavat raportoivat, että Prigozhin on kuollut, hän on voinut lentää toisessa koneessa, kanavalla kirjoitetaan.

20.47: Wagner-pomo Jevgeni Prigozhin on mahdollisesti ollut maahan syöksyneessä yksityiskoneessa

Venäläisen uutistoimisto Tassin mukaan venäläinen Wagner-pomo Jevgeni Prigozhin on ollut matkustajana tänään Moskovan pohjoispuolella maahan syöksyneessä yksityiskoneessa. Tass kertoo asiasta viitaten Venäjän ilmaliikennevirasto Rosaviatsiaa. 

– Tverin alueella tänä iltana tapahtuneen Embraer-koneen onnettomuuden tutkinta on aloitettu. Matkustajaluettelon mukaan joukossa on Jevgeni Prigozhinin nimi ja sukunimi, Rosaviatsia kertoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Tass kertoi aiemmin kymmenen ihmisen kuolleen yksityiskoneen syöksyttyä maahan Venäjän Tverin alueella Moskovan pohjoispuolella. Reuters kertoo Moskovasta Pietariin matkanneen koneen kyydissä olleen seitsemän matkustajaa ja kolme miehistön jäsentä.

Vielä ei ole vahvistettua tietoa siitä, onko Prigozhin ollut kyseisen lentokoneen kyydissä

17.15: Neljä koulutyöntekijää kuoli kouluun tehdyssä iskussa Romnyssa

Neljä koulutyöntekijää kuoli ja neljä muuta henkilöä loukkaantui tänään Venäjän tekemässä iskussa kouluun Romnyn kaupungissa Koillis-Ukrainassa. 

Asiasta kertoo sisäministeri Ihor Klymenko uutistoimisto Reutersin mukaan. 

Klymenkon mukaan pelastustyöntekijät löysivät koulun raunioista koulun johtajan, apulaisjohtajan, sihteerin ja kirjastonhoitajan ruumiit. 

Neljä paikallista asukasta loukkaantui heidän kulkiessaan koulun ohi.

Reuters ei pystynyt välittömästi vahvistamaan tietoa. Venäjä kiistää kohdistaneensa hyökkäyksiä siviileihin ja siviili-infrastruktuuriin.

16.00: Zelenskyi vannoo lopettavansa Venäjän miehityksen Krimillä

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi vannoo lopettavansa Venäjän miehityksen Krimin niemimaalla ja kaikilla muilla Venäjän hallitsemilla alueilla Ukrainassa. Asiasta kertoo Reuters.

– Krim tullaan poistamaan miehityksestä, kuten kaikki muutkin Ukrainan osat, jotka valitettavasti ovat edelleen miehittäjän hallussa, Zelenskyi sanoi tänään Krimiä käsittelevässä kansainvälisessä konferenssissa, johon hänen mukaansa osallistui yli 60 maata.

Venäjä otti Krimin haltuunsa ja liitti sen itseensä vuonna 2014. Niemimaan liittämistä on pidetty laittomana.

12.33: Entinen Moskovan kirjeenvaihtaja poistui maasta 16 vuoden jälkeen – "Sen oli kirjoittanut nainen, joka ei tiedä mitään"

Moskovan entinen kirjeenvaihtaja, Dagens Nyheterin ja Huvudstadsbladetin toimittaja Anna-Lena Laurén vieraili MTV:n Huomenta Suomessa kertomassa kokemuksiaan työstään venäjän alkaessa laajamittaisen hyökkäyssodan ukrainaan. 

Laurén työskenteli 16 vuotta Venäjällä, joista hän asui viimeiset vuodet Pietarissa. Huhtikuussa Venäjän ulkoministeriön antipropagandaosasto julkaisi hänestä kirjoituksen omissa sosiaalisissa medioissaan. Artikkelissaan Laurén oli kirjoittanut Venäjän viranomaisten mielestä Sergei Lavrovista kriittiseen sävyyn.

– Heidän mielestään olin kerännyt valheellista tietoa Lavrovista ja juttu oli naurettava sekä sen oli kirjoittanut nainen, joka ei tiedä mitään. Se on ihan tavallista mustamaalaamista propagandasodassa. Minua syytettiin myös valheellisten uutisten levittämisestä, Laurén sanoo.

11.59: Venäjän valtionmedia: Julkisuudesta kadonnut kenraali Surovikin on erotettu, seuraaja nimitetty

Venäläiskenraali Sergei Surovikin on saanut potkut Venäjän ilma- ja avaruusvoimien komentajan paikalta, Venäjän valtiollinen uutistoimisto RIA Novosti kertoo lähteen sanoneen.

RIA Novostin lainaaman lähteen mukaan ilmavoimien esikuntapäällikkö Viktor Afzalov korvaa väliaikaisesti Surovikinin.

Yhdysvaltalaislehti Politico uutisoi Surovikinin potkuista eilen venäläisiin medialähteisiin viitaten.

Surovikinia ei ole nähty julkisuudessa sen jälkeen, kun Wagner-palkkasotilasyhtiön taistelijat kapinoivat Venäjällä kesäkuussa.

10.27: Ukraina: Venäjä menetti päivässä 480 sotilasta ja 11 taistelupanssarivaunua

Ukraina väittää Venäjän menettäneen arviolta 480 sotilasta viimeisen vuorokauden aikana.

Venäjän päiväkohtaisiksi kalustotappioiksi Ukraina listaa muun muassa 11 taistelupanssarivaunua, 12 panssariajoneuvoa ja 23 tykkiä.

Lukuja ei ole vahvistettu, eikä Venäjä ole juuri tappioitaan kommentoinut. Myös Ukraina julkaisee tietoja omista menetyksistään harvakseltaan.

Sotilasasiantuntijoiden, ajatushautomoiden ja länsiarvioiden laskelmat Venäjän kärsimistä miehistötappioista ovat pitkin sotaa olleet pääosin samansuuntaisia kuin Ukrainan luvut.

9.40: Suomen Sisu-panssarit tallentuivat kameralle Ukrainassa – suomalaisupseeri tylynä: "Kertoo karua kieltään siitä, miksi tappiot kasvavat"

Suomalaisvalmisteisia Sisu XA-185S -kuljetuspanssariajoneuvoja näkyy sosiaalisessa mediassa kiertävässä videossa tavalla, joka Maavoimien everstiluutnantti Mika Mäenpään mukaan "kertoo ikävä kyllä karua kieltään siitä, miksi tappiot kasvavat".

Videolla Sisu XA-185S -panssariajoneuvot ovat tien vieressä peltoaukealta näyttävässä maastossa. Vaunujen takana on jalkaväkisotilaita suojassa.

– Kuljetuspanssariajoneuvo ei ole rynnäkköpanssarivaunu eikä sitä pitäisi käyttää sen tavoin. Sitä ei ole siihen tarkoitettu, Mäenpää kirjoittaa X:ssä.

– Tällainen kuluttaa kalustoa Ukrainassa nopeammin kuin länsimaat pystyvät toimittamaan, hän jatkaa.

9.05: Venäläinen lennokki on iskenyt viljavarastoihin Odessassa

Venäläinen lennokki iski keskiviikkona viljavarastoihin Odessan alueella Etelä-Ukrainassa, kertoo Odessan alueen kuvernööri Oleh Kiper sosiaalisessa mediassa.

Kiperin mukaan varastossa syttyi tulipalo, joka kuitenkin saatiin hallintaan nopeasti.

Hyökkäys on viimeisin sen jälkeen, kun Venäjä kieltäytyi jatkamasta Mustanmeren viljasopimusta. Sopimuksesta irtautumisensa jälkeen Venäjä on moukaroinut Odessan ja Mykolajivin alueita Etelä-Ukrainassa. Alueilla on viljankuljetuksen kannalta välttämättömiä satamia ja muuta infrastruktuuria.

7.12: NY Times: Ukrainan hyökkäysjoukot sijoitettu huonosti – Länsikomentajat ylipuhuvat Ukrainan kenraalia

Ukrainan vastahyökkäyksen heikko eteneminen johtuu isoilta osin joukkojen huonosta sijoittelusta rintamalla, arvioivat yhdysvaltalaiset ja länsimaalaiset viranomaiset yhdysvaltalaiselle New York Times -lehdelle (NYT).

Vastahyökkäyksen päätarkoitus on katkaista Venäjän huoltoreitti Etelä-Ukrainaan katkaisemalla maayhteys Venäjän ja Krimin niemimaan välillä.

Ukrainalaiskomentajat ovat kuitenkin jakaneet joukkoja melko tasaisesti itään ja etelään, arvioivat viranomaiset.

Viranomaisten mukaan Bahmutin ja muiden idän kaupunkien lähistöllä on enemmän ukrainalaisjoukkoja kuin strategisesti tärkeämpien Melitopolin ja Berdjanskin lähistöllä etelässä.

Bahmutin alueella on yhdysvaltalaisviranomaisten mukaan suuri määrä joukkoja, joilla voisi yrittää jopa vallata koko alueen takaisin. Siitä aiheutuisi kuitenkin isoja tappioita vailla suurempia strategisia hyötyjä.

7.09: Ukraina sanoo kolmen ihmisen kuolleen Venäjän tykistöiskussa Lymanin lähellä

Ukrainan viranomaisten mukaan kolme ihmistä on kuollut Venäjän tykistöiskussa Ukrainan itäosassa tiistai-iltana. Iskuja tehtiin kahteen kylään Lymanin kaupungin lähellä Donetskin alueella.

Donetskin alueen sotilashallinnon päällikkö Pavlo Kyrylenko kertoi Telegram-kanavallaan kolmen ihmisen kuolleen ja yhden haavoittuneen Torsken kylässä. Lisäksi yksi ihminen haavoittui Zakitnessa.

Lymanin kaupunki sijaitsee Donetskin alueella lähellä Harkovan ja Luhanskin alueiden rajoja.

7.05: Venäjä: Moskovassa lennokki-isku rakenteilla olevaan rakennukseen

Moskovassa lennokki on osunut rakennusvaiheessa olevaan rakennukseen, sanoo kaupungin pormestari Sergei Sobjanin Telegram-kanavallaan.

Sobjaninin mukaan Venäjän ilmatorjunta on ampunut alas toisen lennokin Mozhaiskin piirissä Moskovan länsipuolella.

Alustavien tietojen perusteella iskuista ei ole aiheutunut uhreja.

Venäjän valtiollisen uutistoimisto Tassin mukaan lentoliikenne on keskeytetty Moskovan kentillä.

21.52: Venäläisväite: Moskovan Ukrainan sotatoimien entinen kenraali Sergei Surovik on erotettu

Tunnettu venäläinen toimittaja Aleksei Venediktov väitti uutistoimisto Reutersin mukaan tiistaina, että Moskovan Ukrainan sotatoimien entinen kenraali Sergei Surovik on erotettu maan ilmavoimien johtajan tehtävästä.

Raportille ei ollut virallista vahvistusta, mutta venäläiset uutistoimistot siteerasivat sitä uutistoimisto Reutersin mukaan sosiaalisessa mediassa.

Venediktov väitti Telegram-kanavallaan, että Surovikin oli erotettu virallisella määräyksellä, antamatta tarkempia tietoja.

Reutersin mukaan kenraalia ei ole nähty julkisuudessa sen jälkeen, kun Wagner-palkkasotilasryhmä ja sen johtaja Jevgeni Prigozhin ryhtyivät 24. kesäkuuta lyhytaikaiseen kapinaan Venäjän puolustuslaitosta vastaan.

Kapinan aikana Surovikin esiintyi videolla epämukavan näköisenä ja ilman arvomerkkejä kehottaen Prigozhinia luopumaan tehtävistään. Kapinan jälkeen venäläisissä ja ulkomaisissa uutisissa on väitetty, että Surovikinia tutkitaan mahdollisesta osallisuudesta kapinaan. (Reuters)

20.30: Ukrainassa ratsattiin yli 200 värväystoimistoa osana korruptiojahtia 

Ukrainan viranomaiset ratsasivat tiistaina yli 200 värväystoimistoa eri puolilla maata osana korruption vastaista toimintaa.

– Saadakseen laittomia etuja viranomaiset auttoivat kansalaisia hankkimaan todistuksia vammoista tai auttoivat niin, että henkilö julistettiin tilapäisesti palvelukseen kelpaamattomaksi, sanottiin yleisen syyttäjän viraston lausunnossa.

Ukrainassa värvätään jatkuvasti lisää väkeä mukaan vastahyökkäysjoukkoihin, jotka yrittävät murtautua läpi venäläisten asemista maan itä- ja eteläosassa.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyierotti aikaisemmin tässä kuussa värväyksestä vastaavia viranomaisia kaikkialta maasta. Zelenskyin mukaan heitä epäillään lahjuksien ottamisesta, mikä saattaa rinnastua maanpetokseen.

Korruption kitkeminen on ollut länsimaiden ja EU:n keskeisiä vaatimuksia Ukrainalle.

(STT)

19.14: Yhdysvaltain Sullivan: Yhdysvallat ei näe Ukrainan olevan pattitilanteessa

Yhdysvallat ei ajattele, että Ukrainan konflikti olisi pattitilanteessa, sanoi Valkoisen talon kansallisen turvallisuuden asiantuntija Jake Sullivan tiedotustilaisuudessa tiistaina.

– Olemme tehneet koko ajan selväksi, että taistelukenttä on hyvin dynaaminen… hyökkäämistä ja puolustamista on molemmin puolin useissa kohdissa hyvin pitkää etulinjaa, Reuters kertoo Sullivanin todenneen.

Sullivanin mukaan Ukraina on suunnitelmallisesti ja järjestelmällisesti saanut alueita vallattua.

(Reuters)

Lue lisää tiistain tapahtumista täältä.

Lue myös:

    Uusimmat