ISW: Ukraina on murtanut Venäjän puolustuslinjoja ja edennyt "taktisesti merkittävästi" Länsi- Zaporizhzhjassa

Ukraina on edennyt "taktisesti merkittävästi" Robotynen kylässä ja sen itäpuolella, kirjoittaa yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

Sunnuntaina ja maanantaina julkaistun paikallistetun kuvamateriaalin perusteella ukrainalaisjoukot ovat edenneet Robotynen kylän keskiosiin ja murtaneet joitain Venäjän puolustuslinoja Mala Tokamchkan eteläpuolella.

Molemmat paikkakunnat sijaitsevat noin kymmenen kilometriä Orikhivin eteläpuolella Länsi- Zaporizhzhjassa, joka on ollut yksi Ukrainan yli kaksi ja puoli kuukautta kestäneen vastahyökkäyksen pääsuunnista.

Venäläislähteiden mukaan maan joukot myös vetäytyivät joistain asemistaan lähellä Verbovea, oletettavasti johtuen siitä, että Ukraina pääsi eteenpäin Mala Tokamchkan liepeillä, ISW kirjoittaa.

Sekä ukrainalais- että venäläislähteiden mukaan taisteluita käydään tällä hetkellä Robotynen kylässä. 

Länsi-Zaporizhzhjan rintamatilanne Robotynen kylän alueella 21. elokuuta. Sinen nuoli on Ukrainan hyökkäys.
Länsi-Zaporizhzhjan rintamatilanne Robotynen kylän alueella 21. elokuuta. Sinen nuoli on Ukrainan hyökkäys. Kartta: The War in Ukraine -tilannekartta / Black Bird Group.

ISW:n näkökanta on jo jonkin aikaa ollut, että kilometreissä mitattuna vähäinen eteneminen on todennäköisesti merkittävää Venäjän puolustuslinjojen rakenteen vuoksi.

– Venäjä on panostanut paljon vaivaa, resursseja ja sotilaita pitääkseen Robotynen ja Urozhainen kaltaiset paikat. Ukrainan viime aikojen eteneminen näillä alueilla todennäköisesti kertoo Venäjän puolustusjoukkojen laajemmasta heikentymisestä, ISW kirjoitti 17. elokuuta.

Ukrainan armeijan videolla väitetään ukrainalaisen yksikön raivaavan venäläisten kaivantoja Urozhainen lähellä 2:22
Ukrainan armeija julkaisi elokuussa videon, jossa se väittää näkyvän, miten maan jalkaväkisotilaat vyöryttävät venäläisasemia Urozhainen lähettyvillä. Videon kuvauspaikka on vahvistettu, mutta kuvausajankohta ei ole tiedossa.

Ukraina: Venäjä menetti päivässä 410 sotilasta, 27 panssariajoneuvoa ja 31 tykkiä

Ukraina väittää Venäjän menettäneen arviolta 410 sotilasta viimeisen vuorokauden aikana.

Venäjän päiväkohtaisiksi kalustotappioiksi Ukraina listaa muun muassa neljä taistelupanssarivaunua, 27 panssariajoneuvoa, 31 tykkiä ja kaksi raketinheitintä.

Lukuja ei ole vahvistettu, eikä Venäjä ole juuri tappioitaan kommentoinut. Myös Ukraina julkaisee tietoja omista menetyksistään harvakseltaan.

Sotilasasiantuntijoiden, ajatushautomoiden ja länsiarvioiden laskelmat Venäjän kärsimistä miehistötappioista ovat pitkin sotaa olleet pääosin samansuuntaisia kuin Ukrainan luvut.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

CNN vieraili Ukrainan juuri valtaamassa Urozhainessa: ”Venäläiset tekevät kaikkensa, jotta tämä paikka olisi painajainen ukrainalaisille” 3:33
Katso CNN:n raportti Urozhainesta. Kuva on kuvakaappaus raportissa näkyvästä videosta, jossa Ukraina armeija väittää näkyvän tulituksen kohteeksi joutuvia venäläisjoukkoja. CNN:n mukaan videolla todennäköisesti näkyy, miten Ukraina käyttää rypäleammuksia.

Lue myös:

    Uusimmat