Venäläisväite: Kenraali Sergei Surovik on erotettu – MTV seurasi sotaa

MTV Tshernihivissä: Ainakin 100 loukkaantunut Venäjän iskussa, useita kuoli 1:58
Videolla toimittaja Niko Nurminen kertoo ja näyttää, millaisia tuhoja Tshernihivin isku sai aikaan ja miten voimakas se oli.

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa tiistaina 22. elokuuta 2023. Keskiviikon seuranta löytyy täältä.

21.52: Venäläisväite: Moskovan Ukrainan sotatoimien entinen kenraali Sergei Surovik on erotettu

Tunnettu venäläinen toimittaja Aleksei Venediktov väitti uutistoimisto Reutersin mukaan tiistaina, että Moskovan Ukrainan sotatoimien entinen kenraali Sergei Surovik on erotettu maan ilmavoimien johtajan tehtävästä.

Raportille ei ollut virallista vahvistusta, mutta venäläiset uutistoimistot siteerasivat sitä uutistoimisto Reutersin mukaan sosiaalisessa mediassa.

Venediktov väitti Telegram-kanavallaan, että Surovikin oli erotettu virallisella määräyksellä, antamatta tarkempia tietoja.

Reutersin mukaan kenraalia ei ole nähty julkisuudessa sen jälkeen, kun Wagner-palkkasotilasryhmä ja sen johtaja Jevgeni Prigozhin ryhtyivät 24. kesäkuuta lyhytaikaiseen kapinaan Venäjän puolustuslaitosta vastaan.

Kapinan aikana Surovikin esiintyi videolla epämukavan näköisenä ja ilman arvomerkkejä kehottaen Prigozhinia luopumaan tehtävistään. Kapinan jälkeen venäläisissä ja ulkomaisissa uutisissa on väitetty, että Surovikinia tutkitaan mahdollisesta osallisuudesta kapinaan. (Reuters)

20.30: Ukrainassa ratsattiin yli 200 värväystoimistoa osana korruptiojahtia 

Ukrainan viranomaiset ratsasivat tiistaina yli 200 värväystoimistoa eri puolilla maata osana korruption vastaista toimintaa.

– Saadakseen laittomia etuja viranomaiset auttoivat kansalaisia hankkimaan todistuksia vammoista tai auttoivat niin, että henkilö julistettiin tilapäisesti palvelukseen kelpaamattomaksi, sanottiin yleisen syyttäjän viraston lausunnossa.

Ukrainassa värvätään jatkuvasti lisää väkeä mukaan vastahyökkäysjoukkoihin, jotka yrittävät murtautua läpi venäläisten asemista maan itä- ja eteläosassa.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyierotti aikaisemmin tässä kuussa värväyksestä vastaavia viranomaisia kaikkialta maasta. Zelenskyin mukaan heitä epäillään lahjuksien ottamisesta, mikä saattaa rinnastua maanpetokseen.

Korruption kitkeminen on ollut länsimaiden ja EU:n keskeisiä vaatimuksia Ukrainalle.

(STT)

19.14: Yhdysvaltain Sullivan: Yhdysvallat ei näe Ukrainan olevan pattitilanteessa

Yhdysvallat ei ajattele, että Ukrainan konflikti olisi pattitilanteessa, sanoi Valkoisen talon kansallisen turvallisuuden asiantuntija Jake Sullivan tiedotustilaisuudessa tiistaina.

– Olemme tehneet koko ajan selväksi, että taistelukenttä on hyvin dynaaminen… hyökkäämistä ja puolustamista on molemmin puolin useissa kohdissa hyvin pitkää etulinjaa, Reuters kertoo Sullivanin todenneen.

Sullivanin mukaan Ukraina on suunnitelmallisesti ja järjestelmällisesti saanut alueita vallattua.

(Reuters)

16.58: The Kyiv Independent: Zelenskyi odottaa EU:n jäsenvaltioilta päätöstä Ukrainan EU-jäsenyysneuvottelujen aloittamisesta vuoden 2023 lopussa

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi tapasi tänään Euroopan komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin Ukrainan ja Balkanin maiden huippukokouksessa Ateenassa, uutisoi The Kyiv Independent.

Zelensky sanoi odottavansa EU:n jäsenvaltioilta päätöstä Ukrainan EU-jäsenyysneuvottelujen aloittamisesta vuoden 2023 lopussa.

Hän kiitti von der Leyeniä myös "hänen ponnisteluistaan Ukrainan maataloustuotteiden viennin ja kauttakuljetuksen normalisoimiseksi" sen jälkeen, kun Venäjä päätti yksipuolisesti lopettaa Mustanmeren vilja-aloitteen 17. heinäkuuta ja toistuvasti iski Ukrainan satamainfrastruktuuriin.  

Von der Leyen sanoi, että he "keskustelivat Ukrainan edistymisestä EU:n tiellä", ja lisäsi, että toinen 1,5 miljardin euron erä EU:n rahoitustukea Ukrainalle on maksettu.

15.07: Osa Venäjälle iskeneistä lennokeista lähetetty maan rajojen sisältä, tutkija arvioi

Heinäkuun lopussa Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi varoitti, että sota on tulossa Venäjälle, ja että kohteena ovat symboliset keskukset ja sotilastukikohdat.

Näin näyttääkin käyneen. Maanpuolustuskorkeakoulun opettajan ja väitöskirjatutkijan, kapteeni Aleksanteri Siréninmukaan voisi sanoa, että iskujen määrä on kasvanut viime vuoteen verrattuna räjähdysmäisesti.

Käytetyn kaluston perusteella lennokki-iskut myös vaikuttavat Ukrainan tekemiltä, Sirén sanoo. Iskuista on tunnistettu kuusi eri lennokkityyppiä, jotka ovat ukrainalaisvalmisteisia.

Yksi tunnistetuista lennokkityypeistä on UJ-22, jonka kantama on pisimmillään 800 kilometriä. Lennokin pystyisi siis lähettämään Ukrainan rajojen sisältä ja lennättämään ohjelmoituna Moskovaan, Sirén sanoo.

Useissa iskuissa nähty Bober-lennokki taas pystyisi ilmoitettujen tietojen perusteella jopa tuhannen kilometrin matkaan.

Sirénin mukaan osa iskuissa käytetyistä lennokeista näyttää tosin olevan lyhyemmän kantaman lennokkeja, joiden suorituskyky on suurimmillaan sata tai kaksisataa kilometriä.

Tällainen lennokki on nähty esimerkiksi Moskovan alueella toukokuun lopussa.

–  Kaikki lennokit eivät ole lähteneet Ukrainan alueelta, vaan osa on lähtenyt Venäjän alueen sisältä. Ei vain ole mahdollista, että tuo lentäisi sen (Ukrainan ja Venäjän välisen) etäisyyden, Sirén sanoo.

–  Siellä on todennäköisesti jotain joukkotoimintaa, joka näitä toteuttaa, Sirén arvioi.

Kyse voi olla ukrainalaismielisistä venäläisjoukoista.

(STT)

11.48:Britannia:Venäjän kyky puolustautua maansa rajojen sisällä herättää kysymyksiä

Venäläinen Tu-22-pommikone tuhottiin hyvin todennäköisesti lauantaina Soltsyn lentotukikohdassa Novgorodin alueella 650 kilometrin päässä Ukrainan rajasta, kertoo Britannian puolustusministeriö päivittäisessä tiedusteluraportissaan.

Venäjän puolustusministeriön mukaan isku tehtiin kopterityyppisellä miehittämättömällä lennokilla. Jos tämä pitää paikkansa, on yhä todennäköisempää, että lennokki-iskuja Venäjän sotilaskohteisiin on tehty Venäjän maaperältä, tiedusteluraportissa arvioidaan.

Britannian puolustusministeriö sanoo, että lauantain isku herättää kysymyksiä Venäjän kyvystä puolustaa strategisia kohteita rajojensa sisäpuolella.

(STT)

9.56: ISW: Ukraina on murtanut Venäjän puolustuslinjoja ja edennyt "taktisesti merkittävästi" Länsi- Zaporizhzhjassa

Ukraina on edennyt "taktisesti merkittävästi" Robotynen kylässä ja sen itäpuolella, kirjoittaa yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

Sunnuntaina ja maanantaina julkaistun paikallistetun kuvamateriaalin perusteella ukrainalaisjoukot ovat edenneet Robotynen kylän keskiosiin ja murtaneet joitain Venäjän puolustuslinoja Mala Tokamchkan eteläpuolella.

Molemmat paikkakunnat sijaitsevat noin kymmenen kilometriä Orikhivin eteläpuolella Länsi- Zaporizhzhjassa, joka on ollut yksi Ukrainan yli kaksi ja puoli kuukautta kestäneen vastahyökkäyksen pääsuunnista.

Venäläislähteiden mukaan maan joukot myös vetäytyivät joistain asemistaan lähellä Verbovea, oletettavasti johtuen siitä, että Ukraina pääsi eteenpäin Mala Tokamchkan liepeillä, ISW kirjoittaa.

Sekä ukrainalais- että venäläislähteiden mukaan taisteluita käydään tällä hetkellä Robotynen kylässä.

Länsi-Zaporizhzhjan rintamatilanne Robotynen kylän alueella 21. elokuuta. Sinen nuoli on Ukrainan hyökkäys.
Länsi-Zaporizhzhjan rintamatilanne Robotynen kylän alueella 21. elokuuta. Sinen nuoli on Ukrainan hyökkäys. Kartta: The War in Ukraine -tilannekartta / Black Bird Group.

8.59: Ukraina: Venäjä menetti päivässä 410 sotilasta, 27 panssariajoneuvoa ja 31 tykkiä

Ukraina väittää Venäjän menettäneen arviolta 410 sotilasta viimeisen vuorokauden aikana.

Venäjän päiväkohtaisiksi kalustotappioiksi Ukraina listaa muun muassa neljä taistelupanssarivaunua, 27 panssariajoneuvoa, 31 tykkiä ja kaksi raketinheitintä.

Lukuja ei ole vahvistettu, eikä Venäjä ole juuri tappioitaan kommentoinut. Myös Ukraina julkaisee tietoja omista menetyksistään harvakseltaan.

Sotilasasiantuntijoiden, ajatushautomoiden ja länsiarvioiden laskelmat Venäjän kärsimistä miehistötappioista ovat pitkin sotaa olleet pääosin samansuuntaisia kuin Ukrainan luvut.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

8.02: Prigozhin on julkaissut uuden videon – antaa vahvan vihjeen olinpaikastaan

Wagner-johtaja Jevgeni Prigozhin on väitetysti julkaissut ensimmäisen videon, jossa hän selkeästi esiintyy sitten kesäkuun kapinan. Video on julkaistu Wagneriin linkitetyllä Telegram-kanavalla.

Videolla Prigozhin vahvasti vihjailee olevansa Afrikassa, mutta tarkemmasta olinpaikasta ei anneta viitteitä. Wagner-palkkasotilasryhmä on toiminut pitkään eri Afrikan valtioissa.

– Lämpötila on +50, kaikki on kuten haluamme. Wagner-ryhmä tekee tiedustelu- ja etsintäoperaatioita, ja Venäjästä entistäkin suuremman kaikilla mantereilla ja Afrikasta vapaamman, Prigozhin sanoo videolla.

– Oikeutta ja onnellisuutta afrikkalaisille, teemme Isisin, Al-Qaidan ja muiden rosvojoukkojen elämästä painajaisen.

Uutistoimisto Reuters ei ole pystynyt vahvistamaan videon aitoutta, kuvausaikaa tai -paikkaa. Prigozhinin nykyinen olinpaikka ei ole tiedossa.

Prigozhinin olinpaikalla on spekuloitu aina siitä lähtien, kun hänen juhannuskapinansa päättyi sopimukseen. Prigozhinista on sittemmin tehty havaintoja sekä Valko-Venäjällä että Venäjällä. Pietarissa Prigozhin kuvattiin heinäkuussa osallistumassa Afrikka-kokoukseen.

Nyt julkaistu video on ensimmäinen kapinan jälkeen, jossa Prigozhin selkeästi esiintyy. Heinäkuussa Prigozhinin kerrottiin esiintyneen videolla Valko-Venäjällä. Kyseinen video oli kuvattu pimeässä, eikä siitä pystynyt varmuudella sanomaan, kuka kuvissa esiintyy.

Wagner-palkkasotilasjärjestön tiedetään toimineen tai toimivan Afrikassa esimerkiksi Malissa, Sudanissa, Mosambikissa ja Keski-Afrikan tasavallassa. Wagneria on syytetty useista sotarikoksista eri mantereilla, myös Afrikassa.

Wagner-johtaja Jevgeni Prigozhin julkaisi ensimmäisen videon kapinan jälkeen 0:40
Wagner-johtaja Jevgeni Prigozhin on väitetysti julkaissut ensimmäisen videon, jossa hän selkeästi esiintyy sitten kesäkuun kapinan. Videon aitoutta, kuvauspaikkaa ja -aikaa ei ole vahvistettu.

6.22: Venäjä väittää torjuneensa droneja Moskovassa ja Brjanskissa

Venäjä väittää torjuneensa kahden dronen hyökkäysyrityksen Moskovan länsipuolella maanantain ja tiistain välisenä yönä. Asiasta kertoo Moskovan pormestari Sergei Sobjanin.

Maan puolustusministeriö puolestaan väittää pudottaneensa kaksi Ukrainan dronea Brjanskin alueella Länsi-Venäjällä. Väitteistä uutisoi muun muassa Venäjän valtiomedia Tass.

Venäjän mukaan dronet tai niiden pudottaminen eivät aiheuttaneet henkilövahinkoja.

Tietoja ei ole vahvistettu, eikä Ukraina ole niitä tiettävästi kommentoinut. 

Ukrainan tekemiksi väitetyt ja uskotut dronehyökkäykset Venäjän kansainvälisesti tunnustettujen rajojen sisäpuolelle ovat tällä hetkellä käytännössä päivittäisiä.

Virallinen Ukraina ei ole Venäjälle tai Krimille tehtyjä hyökkäyksiä suoraan juuri kommentoinut. 

Nimettömät ukrainalaisviranomaiset ovat kuitenkin useiden iskujen jälkeen vahvistaneet ukrainalaismedioille ja kansainväliselle lehdistölle Ukrainan olleen iskujen takana. 

Venäjän väitetysti torjuma dronehyökkäys Moskovaan tallentui kameralle 0:20
Kaupungin kadut hehkuivat oranssina – väitetty iskun torjunta tallentui autokameran videolle Moskovassa.

22.50: USA myy noin 100 Apache-rynnäkköhelikopteria Puolaan

Yhdysvallat on hyväksynyt liki sadan Apache-rynnäkköhelikopterin myynnin Puolaan. Puola kuuluu Ukrainan tärkeisiin tukijoihin sodassa Venäjää vastaan.

Ulkoministeriö kertoo ilmoittaneensa kongressille hyväksyvänsä Puolan pyytämän 96 rynnäkköhelikopterin myynnin. Kaupan arvo on noin 12 miljardia dollaria.

20.54: BBC: Ukrainalaisdrone tuhosi väitetysti Venäjän supersoonisen pommikoneen

Venäjän lippulaivaksikin kuvailtu pitkän matkan Tupolev Tu-22 -pommituskone on väitetysti tuhoutunut Ukrainan droneiskussa maanantaina, kertoo BBC.

Sosiaalisessa mediassa julkaistuissa kuvissa, jotka BBC Verify on analysoinut ja todennut uskottaviksi, näkyy ilmeisesti Tupolev Tu-22 tulessa Soltsyn lentotukikohdassa noin 650 kilometrin päässä Ukrainan rajalta.

Venäjän puolustusministeriön lausunnon mukaan kopterityyppinen drone iski "sotilaslentokentälle Novgorodin alueella", mikä vastaa Soltsyn lentotukikohdan sijaintia. Ministeriön lausunnossa sanotaan yhden lentokoneen vaurioituneen.

Ukraina ei ole kommentoinut tapausta.

Jos yllä oleva linkki ei näy, voit katsoa kuvan täältä.

Tupolev Tu-22 voi kulkea kaksi kertaa äänen nopeudella, ja Venäjä on käyttänyt konetyyppiä laajasti hyökkäyksissä ukrainalaiskaupunkeihin.

Vaikka yhden lentokoneen tuhoutumisella on vain vähän vaikutusta Venäjän koko kapasiteettiin, operaatio kuvastaa Ukrainan kasvanutta kykyä hyökätä kohteisiin syvällä Venäjän alueella, BBC kirjoittaa.

Lue lisää maanantain tapahtumista täältä.

Lue myös:

    Uusimmat