Venäjä kuvaili väittämäänsä Bahmutin valtaamista suureksi voitoksi – Asiantuntija: Se olisi ennen kaikkea Wagnerin voitto

Bahmutista tulvii ristiriitaista tietoa – kuka kaupunkia hallitsee? 8:41
KATSO VIDEO: Kuka hallitsee Bahmutia? Sotahistorian asiantuntija Emil Kastehelmi sekä MTV:n toimittaja Olli Tiihonen analysoivat tilannetta.

Presidentti Zelenskyin edustaja kiisti presidentin myöntäneen, että Ukraina olisi menettänyt Bahmutin.

Venäjä pyrki luomaan väittämästään Bahmutin valtaamisesta suurta poliittista ja symbolista voittoa, sillä maa ei ole kuukausiin suuremmin edennyt Ukrainassa.

Näin arvioi Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutin vieraileva tutkija, sotatieteiden dosentti Ilmari Käihkö sunnuntaina STT:lle.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi ei antanut sunnuntaina G7-kokouksessa Japanissa suoraa vastausta siihen, ovatko venäläiset vallanneet Bahmutin kaupungin Itä-Ukrainassa.

Käihkön mukaan Bahmut ei ole sotilaallisesti erityisen merkittävä kaupunki ja siitä on jäljellä lähinnä raunioita.

– Edelliset Venäjän voitot ovat viime kesältä, eli melkein vuosi on mennyt. Kyseenalaistaisin sitä, olisiko Bahmutkaan suuri saavutus. Se voisi olla hetkellinen voitto, ja lippu liehuisi jonkin aikaa, mutta ei sillä välttämättä olisi lopulta niin paljon väliä.

Käihkön mukaan Venäjän mahdollista voittoa Bahmutista voitaisiinkin pitää ennen kaikkea palkkasotilasyhtiö Wagnerin johtajan Jevgeni Prigozhinin voittona. Bahmut on ollut Wagnerin rintamalohkoa, jossa sen joukot ovat saaneet "vapaat kädet" tehdä, mitä haluavat.

Zelenskyin edustaja: Kyseessä väärinkäsitys

Presidentti Zelenskyin kerrottiin aiemmin sunnuntaina jo myöntäneen, että kaupunki on menetetty, mutta myöhemmin presidentin edustaja Serhi Nykyforov kirjoitti Facebookissa, että kyseessä oli väärinkäsitys.

– Tänään Venäjän joukot ovat Bahmutissa, mutta Bahmut ei ole Venäjän miehittämä, Zelenskyi sanoi tiedotustilaisuudessaan illalla paikallista aikaa.

– En voi avata teille armeijamme taktiikkaa. Pahinta olisi, jos Bahmutissa tapahtuisi jokin taktinen virhe ja väkemme piiritettäisiin, presidentti jatkoi.

Zelenskyi vertasi Bahmutin tuhoa G7-kokouksen isäntäkaupunkiin Hiroshimaan sen jälkeen, kun Yhdysvallat pudotti sinne atomipommin vuonna 1945.

Venäjän valtiollisen Tass-uutistoimiston mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putin onnitteli sunnuntaina Wagnerin sekä Venäjän asevoimien joukkoja Bahmutin valtaamisesta. Putinin lausunnon mukaan kaikille taisteluissa kunnostautuneille esitetään valtion kunniamerkkiä.

Vastahyökkäys siirtäisi sodan painopistettä

Jos Venäjä on hetkellisesti saanut Bahmutin haltuunsa, se ei tarkoita sitä, että tilanne on sellainen pitkään, Käihkö sanoi.

– Jos Wagnerin joukot lähtevät sieltä, kysymyksenä on, pystyykö Venäjän armeija ottamaan niiden asemat haltuunsa hallitusti ja pitämään niitä hallussaan. Jos Ukraina jatkaa taistelua kaupungista, Wagnerin perääntyminen voi olla mahdollisuus Ukrainalle lähteä etenemään. Kyse on myös siitä, kuinka tärkeänä ukrainalaiset näkevät tilanteen.

Jos Venäjä on saanut Bahmutin haltuunsa ja maan armeija joutuisi Wagnerin poistumisen jälkeen panostamaan kaupungin hallussapitoon, se voisi kostautua tilanteessa, jossa Ukrainan odotettu vastahyökkäys suuntautuu jonnekin muualle, Käihkö sanoi.

– Bahmutin taistelu on suurimpia yksittäisiä taisteluita tässä sodassa. Siinä mielessä Bahmut tullaan muistamaan, mutta jos Ukraina tekee saavutuksia muualla, siinä vaiheessa Bahmut ei ole enää niin tärkeä, suurella todennäköisyydellä.

Ukrainalla on myös kaupungin ulkopuolella hyvin vahvistettuja puolustusasemia, joihin maan joukot voivat niin päättäessään siirtyä, Käihkö sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat