Prigozhin: Wagner lähtee konfliktialueelta – MTV seurasi sotaa

Bahmutin tilanne kääntyi päälaelleen – Ukraina pyrkii todistamaan edistymistään näillä videoilla 2:31
Bahmutin tilanne kääntyi päälaelleen – Ukraina pyrkii todistamaan edistymistään näillä videoilla

MTV Uutiset seuraa tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa sunnuntaina 21. toukokuuta 2023. Maanantain seuranta löytyy täältä.

  • Venäjä väittää vallanneensa koko Bahmutin kaupungin, Ukraina kiistää
  • Zelenskyi on tavannut Euroopan johtajia Saksassa, Ranskassa ja Isossa-Britanniassa
  • Wagner-johtajan väitetään kaupanneen Ukrainalle tietoja venäläisjoukkojen asemista
  • Ukraina: Olemme tehneet onnistuneen vastahyökkäyksen Bahmutin lähellä
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

Maanantain sotaseuranta löytyy täältä.

21.34: Prigozhin: Wagner lähtee Bahmutista

Venäläisen palkka-armeija Wagnerin johtaja Jevgeni Prigozhin on jälleen kommentoinut Bahmutin tilannetta.

Sekä Wagner että Venäjä, presidentti Vladimir Putinia myöten, ovat väittäneet, että Bahmut on nyt Venäjän hallussa.

Nyt Prigozhin sanoo uutistoimisto Reutersin mukaan, että Wagner valtasi koko Bahmutin kaupungin alueen, kuten oli luvattu. Hän myös väittää, että Wagnerin joukot olisivat lähdössä konfliktialueelta 25. toukokuuta eli ensi torstaina. 

Prigozhin sanoo, että Wagner luovuttaa asemansa Venäjän joukoille. 

Wagner on ollut Venäjän puolelta pääroolissa Bahmutin taistelussa, joka on 15-kuukautisen sodan verisin.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on kiistänyt, että Venäjä olisi miehittänyt Bahmutin.

Sunnuntaina iltapäivällä Ukrainan armeijan komentaja sanoi, että Ukraina hallitsee "merkityksettömiä" osia Bahmutista. Hänen mukaansa se on kuitenkin tarpeeksi, jotta Ukrainan armeija voi edetä kaupunkiin, kun tilanne muuttuu.

Hän väitti myös, että ukrainalaisjoukot ovat kuitenkin lähellä Bahmutin kaupungin "taktista piirittämistä".

20.45: Venäjällä syyte kansainvälisen rikostuomioistuimen tuomarille ja syyttäjälle

Venäjällä on nostettu syyte kansainvälisen rikostuomioistuimen (ICC) tuomarille ja syyttäjälle presidentti Vladimir Putinin pidätysmääräyksestä, kertoo Guardian-lehti.

Venäjän kansallisen tutkintakomitean lausunnon mukaan tuomari Rosario Salvatore Aitalaa ja syyttäjä Khan Karim Asad Ahmadia syytetään muun muassa "valmistautumisesta hyökkäämään kansainvälistä suojelua nauttivaa vieraan valtion edustajaa vastaan kansainvälisten suhteiden monimutkaistamiseksi". Syytteet voivat johtaa Venäjällä jopa 12 vuoden vankeustuomioon.

ICC:n antaman pidätysmääräyksen syynä oli ukrainalaisten lasten kaappaaminen Venäjälle, mikä on sotarikos. Venäjä ei ole ICC:n jäsen eikä tunnusta tuomioistuimen toimivaltaa.

Pidätysmääräys rajoittaa Putinin matkustamista. ICC:n 123 jäsenmaan kuuluu pidättää Putin, jos tämä saapuu valtion alueelle.

Lähde: STT

16.48: Venäjä tuomitsi Zelenskyin osallistumisen G7-kokoukseen Japanin Hiroshimassa

Venäjä on tuominnut Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kutsumisen johtavien teollisuusmaiden eli G7-maiden kokoukseen Japanissa.

Venäjän ulkoministeriön mukaan Zelenskyin kutsuminen muutti Hiroshimassa pidetyn kokouksen propagandanäytökseksi. Ulkoministeriön lausunnon mukaan huippukokouksen päälausunto oli vain joukko vihamielisiä viestejä, jotka lietsoivat Venäjän ja Kiinan vastaista hysteriaa.

Ministeriön mukaan G7-ryhmästä on tullut "hautomo, jossa anglosaksien johdolla kehitetään tuhoisia aloitteita" heikentämään vakautta maailmassa.

Lähde: STT

16.45: "Ei mitään elävää jäljellä" – Zelenskyi vertaa Bahmutin tuhoa Hiroshimaan toisessa maailmansodassa 

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi vertasi tuhoa Bahmutissa Hiroshimaan, uutisoi Reuters.

– Kerron teille avoimesti. Valokuvat runnellusta Hiroshimasta muistuttavat minua Bahmutista. Ei mitään elävää jäljellä, kaikki rakennukset tuhoutuneina, hän sanoi lehdistötilaisuudessa. 

Zelenskyi lisäsi, että haluaisi nähdä sodan loppuessa Bahmutin jälleenrakentamisen toteutuvan samalla tavalla, kuin miten Hiroshima kunnostettiin toisen maailmansodan jälkeen.

Bahmutin tilanteesta on liikkunut ristiriitaisia väitteitä. Wagner-johtaja Jevgeni Prigozhin väitti eilen viestipalvelu Telegramissa, että joukot olisivat vallanneet Bahmutin kaupungin. Ukraina on kieltänyt väitteet ja ilmoittanut, että raskaat taistelut jatkuvat yhä. 

16:12: Pystyisivätkö Ukrainan joukot saartamaan Bahmutin?

Ukraina on väittänyt, että sen tavoite on piirittää Bahmut. Ukrainan sodan tilannekartan ylläpitäjä Emil Kastehelmi totesi lauantaina MTV Uutisille, että tällä hetkellä on vaikea nähdä, että Ukrainan käytössä olevien joukkojen voimat riittäisivät kaupungin saartamiseen.

– Ukrainan pitäisi vallata laajoja alueita ja useita kyliä. Pitäisi myös ylittää Bahmutjoki, Kastehelmi sanoo.

Tiedossa on, että viimeisen kymmenen päivän aikana Ukraina on tehnyt sarjan pienimuotoisia vastahyökkäyksiä Bahmutin ympäristössä.

Kastehelmi toteaa, että Ukraina on väittänyt tuhonneensa "melko merkittäviä venäläisosastoja aika pienillä alueilla".

– Tiettyjä videotodisteita on, joista voidaan laskea jonkin verran tappioita. Jos kaikki Ukrainan väitteet pitäisivät paikkansa, pitäisi olla melkoisia röykkiöitä ruumiita, Kastehelmi sanoo.

16:07: Bahmutin juupas-eipäs-tilanne

Ukraina ja Venäjä ovat antaneet viikonloppuna liudan ristiriitaisia lausuntoja Bahmutin taisteluista.

Venäjä väitti lauantai-iltana vallanneensa kaupungin kokonaisuudessaan. Ukraina kiisti tuoreeltaan väitteen, presidentti Vladimir Putin puolestaan onnitteli venäläisjoukkoja.

Sunnuntaiaamuna presidentti Volodymyr Zelenskyi vastasi "en usko", kun häneltä kysyttiin, vieläkö ukrainalaisjoukot taistelevat Bahmutissa. Myöhemmin Zelenskyi totesi, ettei Venäjä miehitä Bahmutia.

Tässä välissä Zelenskyin kanslia kiisti presidentin sanoneen, että Bahmut on kaatunut. Kyse oli kanslian mukaan väärinkäsityksestä.

Lauantai-iltapäivänä Ukrainan armeijan itäisten joukkojen komentaja Oleksandr Syrskyi väitti Reutersin mukaan, että ukrainalaisjoukkojen sivustahyökkäykset ovat lähellä Bahmutin kaupungin "taktista piirittämistä". Vastaavia väitteitä ei ole aiemmin esitetty, eikä niitä ole kyetty vahvistamaan.

Samalla ukrainalaiskomentaja totesi, että Ukraina hallitsee enää "merkityksettömiä" osia Bahmutista. Hänen mukaansa se on kuitenkin tarpeeksi, jotta Ukrainan armeija voi edetä kaupunkiin, kun tilanne muuttuu.

14:19: Biden takaa Ukrainalle Yhdysvaltojen tuen

Venäjä ei onnistu murtamaan Ukrainan tukijoiden päättäväisyyttä, vakuutti Yhdysvaltain presidentti Joe Biden puhuessaan G7-kokouksessa Japanissa.

Biden sanoi vakuuttaneensa Ukrainan presidentille Volodymyr Zelenskyille, etteivät Ukrainan tukijat väisty sen rinnalta.

Biden sanoi Zelenskyin myös vakuuttaneen hänelle, ettei Ukrainan mahdollisesti saamia F16-hävittäjiä tulla käyttämään Venäjän puolelle hyökkäämiseen.

13:58: Ukraina ei myönnä Bahmutin menettämistä

Useat viestimet uutisoivat sunnuntaina ensin, että Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi olisi myöntänyt Venäjän vallanneen Bahmutin. Zelenskyin edustajan mukaan presidentti ei ole myöntänyt Ukrainan menettäneen Bahmutia.

Venäjä pyrkii luomaan väittämästään Bahmutin valtaamisesta suurta poliittista ja symbolista voittoa, sillä maa ei ole kuukausiin suuremmin edennyt Ukrainassa. Näin sanoo Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutin vieraileva tutkija, sotatieteiden dosentti Ilmari Käihkö.

– Edelliset Venäjän voitot ovat viime kesältä, eli melkein vuosi on mennyt. Kyseenalaistaisin sitä, olisiko Bahmutkaan suuri saavutus. Se voisi olla hetkellinen voitto, ja lippu liehuisi jonkin aikaa, mutta ei sillä välttämättä olisi lopulta niin paljon väliä.

13.05: Ukrainan joukot ovat osittain piirittäneet Bahmutin, sanoo Ukrainan varapuolustusministeri

Ukraina joukot ovat osittain piirittäneet Bahmutin kaupungin Itä-Ukrainassa, mikä tekee sinne edenneiden venäläisjoukkojen aseman hyvin vaikeaksi, sanoo Ukrainan varapuolustusministeri Hanna Maljar sosiaalisessa mediassa.

Maljarin mukaan Ukrainan joukkoja on edelleen osissa kaupunkia.

Sekä palkkasotilasyhtiö Wagner että Venäjän puolustusministeriö ovat kertoneet Venäjän vallanneen koko kaupungin.

12.30: Bahmutin iskut eivät ole Ukrainan suuri vastahyökkäys, sanoo Emil Kastehelmi

Ukrainan todennäköisenä pidetty ja pitkään odotettu vastahyökkäys ei "välttämättä pyri muuttamaan sodan strategista tilaa", sodan tilannekarttaa ylläpitävä Emil Kastehelmi arvioi MTV Uutisille.

Mistä "sen suuren vastahyökkäyksen" sitten tietää alkaneen? Tähän Kastehelmellä ei ole yksiselitteistä vastausta.

Suuren hyökkäyksen jääminen ainakin ensivaiheessa pimentoon medioilta ja sota-asiantuntijoilta ei olisi mitenkään täysin poikkeuksellista. Ukrainan odotetaan käyttävän hyökkäyksessään uusia prikaatejaan, jotka on aseistettu ainakin osin raskaalla länsimaisella kalustolla.

– Fakta on, että jos länsimaiset panssarivaunut alkavat palaa, Venäjä repii siitä irti kaiken propagandan. Vähintään venäläiset sotakommentaattorit, jos eivät viralliset tahot, Kastehelmi toteaa.

10.57: Zelenskyi: "En usko", että Bahmut on enää Ukrainan hallussa

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi vastasi "en usko", kun häneltä kysyttiin, onko Bahmutin kaupunki vielä Ukrainan hallussa.

– Nyt se on vain meidän sydämissämme, Zelenskyi jatkoi Reutersin mukaan.

Ukrainan presidentin kanslia tarkensi myöhemmin, ettei Zelenskyi tarkoittanut, että maan armeija on menettänyt Bahmutin kaupungin.

Venäjä väitti eilen valloittaneensa Bahmutin kaupungin kokonaisuudessaan.

8.54: Ukraina: Venäjä menetti päivässä 730 sotilasta ja 29 tykkiä

Ukraina väittää Venäjän menettäneen arviolta 730 sotilasta viimeisen vuorokauden aikana.

Venäjän päiväkohtaisiksi kalustotappioiksi Ukraina listaa muun muassa 16 panssariajoneuvoa, kaksi panssarivaunua ja 29 tykkiä.

Lukuja ei ole vahvistettu, eikä Venäjä ole juuri tappioitaan kommentoinut. Myös Ukraina julkaisee tietoja omista menetyksistään harvakseltaan.

Sotilasasiantuntijoiden, ajatushautomoiden ja länsiarvioiden laskelmat Venäjän kärsimistä miehistötappioista ovat pitkin sotaa olleet pääosin samansuuntaisia kuin Ukrainan luvut.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

8.21: ISW: Venäjän väite Bahmutin valloituksesta on "puhtaasti symbolinen"

Wagner-palkkasotilasryhmän johtaja Jevgeni Prigozhinin väite Venäjän voitosta Bahmutista on "puhtaasti symbolinen", arvioi amerikkalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

Ukrainan armeijan yleisesikunnan mukaan taistelu Bahmutissa jatkuu. Venäjän presidentti Vladimir Putin puolestaan on onnitellut joukkojaan kaupungin valtauksesta.

Käytännössä kyse on lähinnä siitä, kuka hallitsee itäisen Bahmutin viimeisiä kortteleita, jotka ovat ainakin aiemmin vielä olleet Ukrainan hallussa. Niiden arvo ei ISW:n mukaan ole "taktisesti tai operatiivisesti merkittäviä".

– (Korttelien) valloitus ei anna venäläisjoukoille operatiivisesti merkittävää aluetta, josta tehdä hyökkäyksiä tai erityisen hyviä asemia, joissa puolustautua mahdollisia Ukrainan vastahyökkäyksiä vastaan, ISW kirjoittaa.

Ukraina on viime aikoina tehnyt Bahmutin ympäristössä onnistuneita vastahyökkäyksiä.

5:12: Reuters: Zelenskyi pitää tänään puheen Japanissa

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi puhuu tänään Japanin Hiroshimassa G7-maiden kokouksessa, kertoo Japanin hallitus uutistoimisto Reutersin mukaan. Zelenskyi puhuu klo 19.15 paikallista aikaa, eli 13.15 Suomen aikaa.

Zelenskyi saapui Japaniin eilen. Alun perin presidentin kerrottiin osallistuvan kokoukseen videoyhteyden välityksellä.

4.44: Ukraina kiistää Venäjän vallanneen Bahmutin, Putin onnittelee joukkoja

Wagner-pomo Jevgeni Prigozhin väitti jo lauantaina joukkojensa ottaneen haltuunsa koko Bahmutin kaupungin. Ukraina on kiistänyt Prigozhinin väitteen.

Venäjä sanoo vallanneensa Bahmutin kaupungin täysin. Venäjän valtiollisen Tass-uutistoimiston mukaan maan puolustusministeriö on ilmoittanut asiasta lyhykäisessä lausunnossa.

Tassin mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putin on onnitellut palkkasotilasyhtiö Wagnerin sekä Venäjän asevoimien joukkoja kaupungin valtaamisesta. Putinin lausunnon mukaan kaikkia taistelussa menestyneitä suositellaan valtion kunniamerkin saajiksi.

Venäläismedia, presidentti Putin sekä maan puolustusministeriö käyttävät Bahmutista sen neuvostoaikaista venäjänkielistä nimeä Artjomovsk. Ne myös kirjoittavat kaupungin valtaamisesta sen vapauttamisena, sillä venäläisen propagandan mukaan maan hyökkäys Ukrainaan on ollut oikeutettu.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Bahmutin kaupungin valtaaminen olisi Venäjälle ensimmäinen suuri voitto hyökkäyssodassaan yli kymmeneen kuukauteen.

Itä-Ukrainassa sijaitsevan Bahmutin hallinnasta on käyty jatkuvia taisteluja viime elokuusta lähtien.

Wagnerin johtaja  Prigozhin väitti jo lauantaina joukkojensa ottaneen haltuunsa koko Bahmutin kaupungin. Itä-Ukrainassa sijaitsevan Bahmutin hallinnasta on käyty jatkuvia taisteluja viime elokuusta lähtien.

– Tänään, toukokuun 20. päivä, keskipäivän tienoilla, Bahmut vallattiin kokonaan, Prigozhin sanoi Telegramissa julkaistulla videolla. Videolla Prigozhinin taustalla on yhdeksän sotilasta, ja heidän takanaan raunioita. Videon aluksi maastopukuinen Prigozhin pitää käsissään Venäjän lippua ennen kuin antaa sen yhdelle sotilaista.

Prigozhin väitti, että Wagnerin joukot tarkistavat kaupungin ja luovuttavat sen tämän jälkeen Venäjän asevoimien joukoille toukokuun 25. päivänä.

– Bahmutin valtaamisoperaatio kesti 224 päivää, Prigozhin sanoi julkaistulla videolla.

Ukrainan varapuolustusministeri Hanna Maljar kiisti lauantaina Prigozhinin väitteen Bahmutin valtaamisesta.

– Raskaita taisteluita Bahmutissa. Tilanne on kriittinen, Maljar kirjoitti Telegramissa ja sanoi, että Ukrainan joukot pitävät yhä hallussaan tiettyjä teollisuus- ja muita rakennuksia erityisesti Samoletin alueella Bahmutissa.

Wagnerin joukot ovat yrittäneet vallata Bahmutia kuukausien ajan ja mitä ilmeisimmin kärsineet samalla valtavia tappioita, niin kuin myös Ukrainan joukot. Samalla entinen suolakaivoskaupunki on täysin tuhoutunut. Ennen sotaa Bahmutissa asui noin 70 000 ihmistä. Kaupungin valtaamisella ei yleisesti uskota olevan strategista merkitystä, mutta Venäjän propagandalle Bahmutin valtauksella olisi suuri symbolinen arvo.

18.15: Wagner-johtaja väittää joukkojensa vallanneen Bahmutin 

Palkkasoturiyhtiö Wagnerin johtaja Jevgeni Prigozhin väittää joukkojensa ottaneen haltuun koko Bahmutin kaupungin. Wagner julkaisi videon Telegamissa, jossa Prigozhin kertoi väitetystä aluevaltauksesta. 

Ukrainan puolustusministeriö kieltää menettäneensä Bahmutin.

15.01: Venäjällä valmisteilla uusi laki: Russofobiasta jopa viisi vuotta vankeutta

Venäjällä saatetaan ottaa käyttöön uusi rikosoikeudellinen lakipykälä, joka koskee niin sanottua russofobiaa.

Pykälän mukaan ihmisiä voidaan laittaa jopa viideksi vuodeksi vankilaan "russofobiasta" eli venäläisvastaisuudesta. Lakiluonnosta valmistellaan parhaillaan Venäjän duumassa, kirjoittaa riippumaton venäläinen Verstka-julkaisu.

Verstkan mukaan laatijoiden suurin ongelma on tällä hetkellä määritellä, mitä tarkalleen ottaen voisi pitää russofobiana.

Edellisen päivän seuranta löytyy täältä.

Lue myös:

    Uusimmat