Veikkausliigan tulikuumalta kärkiseuralta kova ratkaisu – "Siinä voi mennä kausi ihan perseelleen"

Vaikeudet selättänyt FC Honka on aloittanut kautensa pirteästi 2:08
Tulosruutu raportoi muutoksia tehneen Hongan lupaavasta vireestä jo toukokuussa.

Vastoin kaikkia ennakko-odotuksia HJK ja KuPS eivät ole menneet yksin menojaan Veikkausliigan kärkitaistossa, sillä espoolainen Honka keikkuu parhaalla maalierolla sarjan kärjessä, tasapisteissä edellä mainittujen kanssa.

Hongan manageri Hexi Arteva ryystää aamukahviaan vieno hymynkare huulillaan. Juuri nyt hänellä on syytä tyytyväisyyteen, kun alla on vakuuttava kotivoitto HIFK:sta kauden ennätysyleisön edessä, ja joukkue liitää huimassa kiidossa Veikkausliigan kärkipaikalla.

Espoolaisjoukkueen kuuden viimeisen ottelun maaliero on suorastaan murskaava 19–2.

Nahkaansa luoneen päävalmentajan Vesa Vasaran luotsaamasta nuoresta ryhmästä on kypsynyt portugalilaislaituri Rui Modeston ja toppari Ville Kosken kaltaisia tähtiä veikkausliigatasolle, ja täksi kaudeksi tehdyt hankinnat ovat osuneet häikäisevän hyvin maaliinsa.

Kevin Jansen ja Florian Krebs ovat tuoneet taitoa ja juoksuvoimaa keskikentälle, kun taas HJK:n reservistä Klubi 04:n riveistä napsittu Agon Sadiku taistelee maalipörssin voitosta. Ykköstorjuja Maksim Rudakovin ja HIFK:sta vaihtaneen topparin Aldayr Hernándezin taidot olivat jo etukäteen tiedossa.

– No, on meilläkin tullut huteja. Serbihyökkääjä (Aleksandar Katanic) ei onnistunut. Hyvissä merkeissä purettiin sopimus, Arteva keventää.

Kroatialaishyökkääjä Drazen Bagaricin ja toppari Florian Baakin kohdalla on vielä aikaista arvioida onnistumista.

Ei myyntejä kesän ikkunassa

Suurelta osin urheilutoimenjohtaja Petri Vuorisen silmällä rakennettu joukkue ei ole HJK:n, KuPS:n tai SJK:n kokoonpanojen hintainen, mutta Veikkausliigan mittakaavassa selvästi ylempää keskikastia. Kalliiksi sitä voi kutsua ainakin, jos vertaa Hongan palkkakuluja seuran tulopuoleen.

Ei ole minkäänlainen salaisuus, että Honka pyörii monen muun Veikkausliigan seuran tavoin mesenaattiomistajansa varoilla. Espoossa toimintaa rahoittaa urheilukeskus Esportin omistaja Färid Ainetdin.

Ainetdinin selkä kestää mahdolliset miljoonatason tappiotkin.

– Olemme taloudellisesti siltarahoituksen varassa. Meillä on omistaja, joka pyörittää yhtä Pohjoismaiden suurimmista liikuntabisneksistä. Hän on arvioinut, että jalkapallo sopii tähän portfolioon ja tässä on sellaista horisonttia, että tuohon rakennetaan stadion, Arteva sanoo ja osoittaa kohti Tapiolan nykyistä putkikatsomoa.

– Niin kauan kuin pelataan putkikatsomoissa niin on vähän haastavaa tehdä sitä ottelupäivän liiketuottoa. Se on meillä Veikkausliigan huonoin varmasti, Arteva jatkaa.

Tuloja Honka voi ottelutapahtumien ohella kuitenkin kartuttaa myös pelaajamyynneillä, ja nytkin Artevalla ja kumppaneilla on käsissään kelpo kauppatavaraa. Kentällä menee kuitenkin niin hyvin, että seura haluaa katsoa tämän kauden kärkitaiston loppuun asti.

– Tehtiin linjaus viime viikkoina, että ei kesän ikkunassa lähdetä ehdoin tahdoin ketään myymään. Se on herkkä taiteenlaji, koska siinä voi mennä kausi ihan perseelleen, jos lähtee parhaita myymään, Arteva kertoo.

20-vuotias Koski, 22-vuotias Modesto ja 19-vuotias Sadiku ovat kaikki kasvattaneet markkina-arvoaan huimasti tällä kaudella. MTV Urheilun tietojen mukaan etenkin viisi maalia ja yhdeksän maalisyöttöä kahminut Modesto kiinnostaa seuroja ulkomailla.

Tähtipelaajien tyhjennysmyynnille ei ole välttämättä tarvetta vielä tammikuussakaan, jos Honka yltää ensi kaudeksi europeleihin.

– Europelit ovat hyvä porkkana ja samalla pelaajillekin hyvä näyteikkuna, Arteva myöntää.

Kuokkaa maahan jo ensi vuonna?

Tapiolassa on jaksettu uskoa sinnikkäästi uuden jalkapallostadionin toteutumiseen. Nyt näyttää Artevan näkemyksen mukaan erityisen lupaavalta.

– Kyllä me sitä odotetaan, että täällä on stadion. Paitsi stadion, se on jalkapallokeskus, akatemia ja koulut, majoitukset, Arteva kuvailee.

Tapiolan stadionhanke on kirjattu Espoon kaupungin valtuustosopimukseen ja valtuustokauden tavoitteisiin. Niin stadionille kuin sen alle tulevaan pysäköintilaitokseen on perustettu jo omat kiinteistöyhtiöt.

– Hankesuunnittelu on lähtenyt täyteen käyntiin, ja ensi vuoden puolella jopa lyötäisiin sitä kuuluisaa kuokkaa maahan. 2025 kausi on ehkä sellainen realistinen arvio, Arteva ynnäilee.

Honka isännöi lauantaina AC Oulua Veikkausliigan runkosarjan kolmanneksi viimeisellä kierroksella kello 15. 

Lue myös:

    Uusimmat