Väsyttääkö? Näin nukut paremmin ensi yönä

Kuuma huone vaikeuttaa unen saantia, mutta sen takana voivat olla myös muut syyt. Riittävä lepo on kuitenkin tärkeää jaksamisen kannalta, joten siihen kannattaa panostaa. Lue, miten voit helpottaa Nukkumatin vierailua.

1. Pimennä huone

Nukahtaminen on vaikeaa valoisassa huoneessa, mikä on ongelma etenkin näin kesällä. Luonnollinen unirytmi syntyy valon määrän vaihteluista, joten mikäli sinun on vaikea nukahtaa, hanki kunnon pimennysverhot ikkunoihin. Ensiavuksi voit ripustaa sinne roikkumaan vaikkapa paksun peitteen tai muun kankaan, jonka läpi valo ei pääse.

2. Ongelmana alkoholi

Moni käyttää hyvänyönmyssyä Nukkumatin apurina, mutta todellisuudessa se heikentää unen laatua, jolloin olet väsyneempi herättyäsi. Mikäli viinaksia tulee lipiteltyä enemmänkin, jää aktiivinen REM-uni saavuttamatta. Nauti ennemmin lasillinen lämmintä maitoa tai vaikkapa kupillinen kamomillateetä.

3. Petaa sänkysi päivän ajaksi

Äitisi oli jälleen kerran oikeassa – sänkyä ei saa jättää petaamatta päivän ajaksi. Raikkaat, puhtaat ja siistit vuodevaatteet ovat tärkeässä osassa, kun yrität saada unta. Jos petaat sänkysi, pysyvät lakanat viileämpinä.

4. Panosta ilmastointiin

Kuumassa huoneessa herää helpommin ja nukahtaminen on vaikeampaa. Osta kunnollinen ilmastointilaite, sillä se ei taatusti ole hukkaan heitettyä rahaa.

5. Luota taustamusiikkiin

Kuuluuko makuuhuoneeseesi melua? Jo pienikin taustahäly voi vaikuttaa unen laatuun. Kokeile rentoutuskasetin tai muun rauhoittavan äänitteen kuuntelua ennen nukahtamista. Esimerkiksi soittimesta tuleva aaltojen pauhu on tasainen, rauhoittava ääni, joka peittää alleen taustahälinää.

6. Älä vie töitä sänkyyn

Älä vie kannettavaa tietokonetta sänkyysi tai katsele sieltä edes televisiota. Rauhoita tila nukkumista varten ja pyydä myös kumppaniasi tekemään samoin.

Pyri jättämään työasiat myös arki-iltojesi ulkopuolelle – älä ajattele työpaikan kahnauksia tai tekemättömiä tehtäviä esimerkiksi kello kuuden jälkeen, vaan keskity sen sijaan muihin asioihin.


(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja