Varoittava ennuste: Tutkijat laskivat, kuinka paljon koronavirusinfektio lyhentää elinikää

Tutkijoiden mallinnuksen mukaan koronavirus lyhentää elämää yli vuosikymmenellä, uutisoi muiden muassa Business Insider.

Suuri osa koronaviruksen aiheuttamaan covid-19-tautiin kuolleista on iäkkäitä ja perussairaita. Tämä on saanut jotkut arvioimaan, että koronavirus ei juuri vähennä elinvuosia. Glasgow'n yliopiston tutkimuksen mukaan arvio on väärä.

Skottitutkijoiden mallinnuksen mukaan koronavirus riistää ihmisiltä keskimäärin yli kymmenen elinvuotta. Tutkimusta ei ole vielä vertaisarvioitu.

Koronavirus lyhentää miesten elinikää enemmän kuin naisten

Uudessa tutkimuksessa mallinnettiin, kuinka pitkään covid-19-tautiin kuolleet italialaispotilaat olisivat eläneet, jos he eivät olisi saaneet infektiota. Potilaita oli useita satoja. Aineiston tutkijat saivat Maailman terveysjärjestöltä WHO:lta. Lisäksi he hyödynsivät Ison-Britannian terveydenhuollon tietokantaa arvioidakseen perussairauksien vaikutusta elinvuosiin.

Otettuaan huomioon iän, sukupuolen ja perussairauksien mahdollisen vaikutuksen ihmisen elinikään tutkijat laskivat, että keskimäärin koronavirusinfektio lyhensi naisten elinikää 11 vuodella ja miesten elinikää 13 vuodella.

Tutkijoiden mukaan koronaviruksen aiheuttama elinvuosien menetys on verrannollinen esimerkiksi sepelvaltimotautiin.

Tutkimuksessa on puutteensa

Tutkijat huomauttavat, etteivät tulokset päde kaikkiin perussairauksiin. Koronavirusinfektion vaikutus elinikään voi riippua myös perussairauden vakavuudesta, kansalaisuudesta ja tupakoinnista, jonka vaikutuksia elinvuosiin ei tutkimuksessa otettu huomioon.

Tutkijat kuitenkin uskovat, etteivät puutteet vaikuta merkittävästi heidän löydöksiinsä. Tiedotteessaan he vetoavat hallituksiin, etteivät ne aliarvioisi koronavirustaudin vaikutusta yksilöiden elämään.

Lue myös:

    Uusimmat