Varo näitä: 5 yleisintä joulunajan vahinkoa

Tekevälle sattuu joulunakin. Joulun aikaan vahinkoja aiheutuu erityisesti kotona, liikenteessä ja ulkomailla.

Suomalaiset keskittyvät jouluna kotona oleiluun ja matkustamiseen, mikä näkyy myös vakuutusyhtiössä. Joulun ajan sesonkivahinkoja ovat kodeille aiheutuneet vahingot sekä matkalla sattuneet sairastumiset ja tapaturmat.

Useana vuonna luonto on näyttänyt voimansa joulun aikaan, mikä on näkynyt vakuutusyhtiöissä yhteydenottopiikkeinä.

Mikäli säärintamalla on leppoisaa, myös vakuutusyhtiön korvausosastolla on yleensä joulunaluspäivinä rauhallista – lukuun ottamatta autojen vahinkoja käsittelevää osastoa. Parkkipaikoilla nimittäin törmäillään joulun ostosruuhkissa, ja peltiä menee ryttyyn useammin kuin normaaliarkena.

Joulun aikaan erityisesti vartioimatta jätetyt kynttilät ja ulkotulet sekä rikkonaiset koristevalot lisäävät tulipalojen riskiä kotona. Esimerkiksi tuuli saattaa tehdä temput folioastiassa oleville ulkotulille, jotka keventyvät palaessaan.

– Tuuli voi kuljettaa ulkotulen seinän viereen tai pihakalusteiden alle, josta tuli jatkaa matkaansa helposti rakennukseen. Siksi ulkotulille kannattaa hankkia alustoja, jotka pysyvät tukevasti paikallaan tuulesta huolimatta. Sisälläkin palavia kynttilöitä pitää aina vartioida, korvauspäällikkö Mikko Vaitomaa Ifistä muistuttaa.

Nämä ovat viisi joulun ajan sesonkivahinkoa:

1. Kynttilä tai ulkotuli käräyttää ympäristöään tai aiheuttaa tulipalon.

2. Flunssa tai vatsatauti yllättää ulkomaan matkalla.

3. Mökillä pitkään kylmillään ollut takka savuttaa tai muuri rikkoutuu liian nopean lämmityksen seurauksena.

4. Joulusiivouksen yhteydessä paljastuu vanha vuotovahinko.

5. Auto saa lommoja ostoskeskuksen parkkipaikalla jouluruuhkassa.

Näin vältät tulipalot joulun aikaan:

1. Kynttilä tarvitsee vartijan. Älä siis jätä kynttilää ilman valvontaa, ja polta kynttilöitä lemmikkien ja lasten ulottumattomissa.

2. Tuikkujen välillä on oltava vähintään viisi senttimetriä tilaa. Liian tiheään asetellut tuikut saattavat leimahtaa hurjan näköiseksi allaspaloksi, jos tuikkujen steariini syttyy palamaan. Allaspaloa ei saa sammuttaa vedellä vaan tukahduttamalla tai neste-/jauhesammuttimella.

3. Ulkotulet vaativat alustan, joka ei keikkaa tai lähde tuulen mukaan. Kaupoissa on myytävänä ulkotulialustoja, jotka pysyvät tukevasti paikoillaan.

4. Jäähdytä takan tai kiukaan tuhka palamattomassa ja kannellisessa astiassa kaukana rakennuksista. Huolehdi tulisijojen nuohoamisesta kerran vuodessa.

5. Varmista, että tiedät, missä sammutuspeite ja käsisammutin ovat. Testaa palovaroittimen toiminta. Noin kymmenen vuotta vanha palovaroitin kannattaa vaihtaa uuteen, koska vanha varoitin ei välttämättä enää reagoi savuun.

Lähde: Deski

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat