Vantaan vankilamurhasta epäillään enää kahta nuorta miestä – kolme muuta vapautettiin: "Motiivi on aika hyvin selvillä"

Kahta nuorta miestä vaaditaan vangittavaksi Vantaan vankilamurhasta 4:23
Kaksi nuorta miestä vangittiin Vantaan vankilamurhasta todennäköisin syin epäiltynä – MTV Uutiset raportoi oikeudesta

Poliisi epäilee enää kahta nuorta miestä Vantaan vankilan viimeviikkoisesta sellimurhasta. Epäillyt kaksi miestä vangittiin tänään Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa todennäköisin syin murhasta epäiltyinä. Kolme muuta sellissä ollutta on vapautettu tutkintavankeudesta tämän jutun osalta.

– Asiaan on saatu niin paljon selvyyttä, että näitä kolmea aiemmin vangittuna ollutta ei ole enää syytä epäillä osallisuudesta murhaan. Heidät on tänään vapautettu tutkintavankeudesta tämän jutun osalta, mutta he pysyvät vangittuina muiden juttujen takia, tutkinnanjohtajaa sijaistava rikoskomisario Mikko Minkkinen kertoo MTV Uutisille.

Uhri löytyi aamulla kuolleena

Epäilty henkirikos tapahtui 26.–27. tammikuuta, eli viime viikon keskiviikon ja torstain välisenä yönä Vantaan vankilan matkasellissä. 21-vuotias uhri löytyi sellistä kuolleena torstaiaamuna, kun viranomaiset menivät normaalisti aamulla paikalle. Kukaan ei ollut hälyttänyt selliin apua.

Uhri oli jo kuollut tuossa vaiheessa. Epäilty henkirikos tapahtui yön aikana.

21-vuotias uhri oli Vantaan vankilassa ja matkasellissä, koska hänen oli määrä olla torstaiaamuna läsnä Helsingin käräjäoikeudessa oikeudenkäynnissä, jossa käsiteltiin häneen kohdistunutta pahoinpitelyä. 

Selvyyttä matkasellin tapahtumiin on saatu kuulusteluissa ja teknisellä tutkinnalla, sillä vankilan matkasellissä ei ole valvontakameroita. Vankeuslaki kieltää majoitustilojen kameravalvonnan, ellei kyse ole erikseen tarkkailuun määrätystä vangista.

– Kaikkia sellissä olleita on kuulusteltu ja tapahtumia on avattu kuulusteluissa aika hyvin. Motiivikin on poliisilla jo aika hyvin selvillä, Minkkinen kertoo.

Poliisi ei kuitenkaan avaa tässä vaiheessa teon motiivia.

Vangit eri pituisia aikoja sellissä

Väkivallan uhriksi joutunut 21-vuotias vanki oli aiemmin tuomittu alaikäisiin kohdistuneista seksuaalirikoksista. Poliisi ei kommentoi, liittyikö henkirikoksen motiivi mahdollisesti uhrin tekemiin rikoksiin.

Minkkinen ei avaa sitäkään, tunsivatko tai tiesivätkö epäillyt ja uhri toisensa entuudestaan.

– Matkasellissä oli tuona yönä kuusi vankia ja he ovat olleet siinä sellissä eri pituisia aikoja. Osa oli ollut sellissä pitempään ja osa lyhyemmän aikaa.

Uhri oli matkasellissä, koska hän oli menossa seuraavana päivänä oikeudenkäyntiin. Muiden vankien osalta Minkkinen ei avaa syytä matkasellissä oloon.

– Osa oli menossa oikeudenkäynteihin ja osa oli tutkintavankeina.

Poliisi tutki tekoa aluksi tappona, mutta rikosnimike muuttui murhaksi tällä viikolla.

– Tekotapa on ollut raaka ja julma, mutta sen tarkemmin en avaa sitä, miten henkirikos tehtiin, Minkkinen sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat