Vantaan Kuusijärven rannalle odotetaan satoja nuoria tulevana lauantaina – tällaista valmistujaisviikonloppua nuorisotyöntekijät odottavat: "Olemme poliisille tavallaan myös silminä"

5:37
Koulut päättyvät, säästä on luvattu aurinkoista ja koronarajoitukset ovat höllentymässä – nuorisotyöntekijä kertoo, miten "pussikaljaviikonloppuun" varaudutaan

Moni nuori kokoontuu juhlistamaan koulujen päättymistä tulevana viikonloppuna – tiettävästi poutaisessa kesäsäässä. Niin viranomaiset kuin nuorisotyöntekijät ovat valmistautuneet tulevaan viikonloppuun.

Vantaan kaupungilla nuorityöntekijänä työskentelevällä Juho Outavaaralla on kokemusta päättäjäisviikonlopuista 10 vuoden ajalta. Hän on osa jalkautuvaa nuorisotyötä, joka pitää huolen, että nuorison juhlinta on turvallista.

– Meillä on Vantaalla pitkät perinteet jalkautuvassa nuorisotyössä ja isoissa juhlapyhissä – silloin, kun paikalla on turvallisia aikuisia, se selkeästi rauhoittaa nuorten juhlimista, Outavaara perustelee nuorisotyön merkitystä. 

Hänen mukaansa tuleva valmistujaisviikonloppu ei niin suuresti eroa aiemmista vuosista: nuoria odotetaan kokoontuvan tänäkin vuonna satapäin Vantaan Kuusijärven rannalle. 

– Tämä korona-aika on varmasti ollut haastava nuorille siinä missä aikuisillekin. Olemme varautuneet tulevaan viikonloppuun hyvillä resursseilla ja ajatus on se, että nuoria tullaan kohtaamaan.

Vaaratilanteilta ei välttämättä voi välttyä

Nuorisotyöntekijän silmin tuleva viikonloppu on eräänlainen vuoden huipentuma, johon panostetaan myös vapaaehtoisten voimin. Vantaan Kuusijärven rannalle on vuosittain kokoontunut keskimäärimäärin jopa 500–600 nuorta, joita kymmenet nuorisotyöntekijät kaitsevat yhteistyössä viranomaisten, kuten poliisin ja lastensuojelun, kanssa.

– Meillä on poliisin kanssa totta kai yhteisiä pelisääntöjä, se on tiedonvaihtoa. Olemme poliisille tavallaan myös silminä, Outavaara kuvailee viranomaisyhteistyötä.

– Aina, kun on iso ryhmä ihmisiä ja käytetään päihteitä, siellä valitettavasti erilaisia vaaratilanteita sattuu. Oli se sitten tilanne, että alkoholia on juotu liikaa tai mahdollisia tappelu- ja väkivaltatilanteita – niitä valitettavasti aina on.

Juho Outavaaran mukaan tilanne saattaa toisinaan eskaloitua siihen pisteeseen, että tapauksesta tulee poliisiasia. Kuinka usein tällaiseen tilanteeseen joudutaan nimenomaan päättäjäisviikonloppuna? Katso tai kuuntele videolta!

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja