Miten käy, kun koulut päättyvät ja ravintolat aukeavat? Viranomaisten suositukset syytä pitää edelleen mielessä: "Voisi kuvitella, että nuorilla on patoutunutta juhlimisen tarvetta"

Koulut päättyvät ja baarit aukeavat – miten alkoholi näkyy ihmisten arjessa? 7:54
Uutisaamussa EHYT ry:sta Juha Mikkonen ja Hanna Heikkilä kertoivat, että eniten koulujen päättymisessä huolettaa nuorten paineet kokoontua yhteen juhlimaan.

Koulut loppuvat ja monelle päättäjäiset merkitsevät juhlan aikaa.

Koulujen päättäjäiset ovat monelle nuorelle aikaa, jolloin yleensä kokoonnutaan luokkatoverien kanssa yhteen ja maistellaan alkoholia juhlimisen lomassa ensimmäisen kerran. Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry julkaisi aiheesta blogikirjoituksen muistuttaen, että kaikesta huolimatta koronavirus on edelleen tosissaan otettava uhka.

Uutisaamussa EHYT ry:sta Juha Mikkonen ja Hanna Heikkilä kertoivat, että eniten koulujen päättymisessä huolettaa nuorten paineet kokoontua yhteen juhlimaan.

– He ovat olleet koko kevään eristyksissä toisistaan ja nyt kun koulutkaan eivät järjestä mitään yhteisöllisiä lopettajaisia, monelle nuorelle on haastavaa olla noudattamatta kokoontumisrajoituksia, Heikkilä toteaa.

– Voisi kuvitella, että nuorilla on patoutunutta juhlimisen tarvetta, hän jatkaa.

Ei ole tavatonta, että juhlapäivinä nuoret kokeilevat ja maistavat alkoholia, mikä voi Heikkilän mukaan olla huonosti hallittua kokemattoman ihmisen kannalta. Positiivista on kuitenkin se, että tutkimusten mukaan humalahakuinen juominen olisi vähentynyt nuorten keskuudessa Suomessa. Juominen on kuitenkin selvästi keskittynyt tiettyihin juhlapäiviin, jolloin useampi ottaa ja kokeilee alkoholia.

Aikuistenkin on syytä muistaa viranomaisten suositukset

Myös ravintolat avautuvat 1.6. ja aikuisillakin voi olla haasteita nauttia alkoholia maltillisesti hankalan kevään jälkeen.

– Rajoitusten jälkeen turnauskestävyys voi olla vähän koetuksella. Voi käydä niin, että kun säät lämpenee ja terassit aukeavat, että sinne pakkautuu paljon ihmisiä. Se on tietysti koronaviruksen leviämisen kannalta haasteellista, Mikkonen kertoo.

Hän toivoo vastuullisuutta niin ravintoloitsijoilta, kuin myös asiakkailta. Taudin leviämisen estämisen kannalta on tärkeää, että viranomaisten suositukset pysyisivät mielessä, vaikka olut maistuisikin.

Katso koko haastattelu kokonaisuudessaan yltä!


Lue uusimmat lifestyle-aiheet.

Lue myös:

    Uusimmat