Kaikkien aikojen pussikaljaviikonloppu? Lähes hellettä ja etäkoulua käyneet nuoret tapaavat pitkän ajan jälkeen – "Toivottavasti ymmärretään, että kyllä se syksykin vielä tulee"

Koulut päättyvät, säästä on luvattu aurinkoista ja  koronarajoitukset ovat höllentymässä – nuorisotyöntekijä kertoo, miten"pussikaljaviikonloppuun"varaudutaan 5:37
Koulut päättyvät, säästä on luvattu aurinkoista ja koronarajoitukset ovat höllentymässä – nuorisotyöntekijä kertoo, miten "pussikaljaviikonloppuun" varaudutaan

Koulut päättyvät, aurinko paistaa ja koronarajoituksiakin ollaan hiljalleen purkamassa. Tulevan viikonlopun ja ensi viikon voisi olettaa olevan poliisille työntäyteinen, ainakin olosuhteiden perusteella. Miten poliisi varautuu tilanteeseen eri puolilla Suomea? MTV Uutiset kysyi.

Helsingissä tulevaan viikonloppuun suhtaudutaan tyynen rauhallisesti. Vaikka koulut päättyvät ja komeita säitä lupaillaan, komisario Jarmo Heinonen ei usko, että juhlaviikonloppu työllistäisi virkavaltaa merkittävästi tavanomaista enemmän.

– Oletamme, ettei tästä mitään painajaista ole tulossa. Toivomme ihmisille iloista juhlaa.

– Nuoret ovat tyypillisesti kokoontuneet ja käyttäneet päihteitäkin koulujen päättäjäisviikonloppuna. Siitä seuraa asioita, joihin tarvitaan mukaan poliisia. Olemme kyllä varautuneet ylimääräisillä valvontaresursseilla.

Käytännössä Helsingin poliisi on varannut joitain kymmeniä poliiseja – tavallisen mies- ja naisvahvuuden päälle – nuorisoa ja muuta juhlaväkeä suitsimaan.

– Meillä ei ole mitään tietoa, jonka perusteella olisi lupa odottaa, että liikehdintä olisi tulevana viikonloppuna poikkeuksellisen runsasta. Jos vappuun vertaa, ehkä enemmänkin näyttäisi siltä, että osa ihmisistä saattaa jäädä pois.

– Tässä epävarmassa bisneksessä, jossa poliisikin on, täytyy kuitenkin varautua silti siihen, että resurssit riittävät, kun ihmisiä on liikenteessä.

Heinonen ei usko myöskään siihen, että maanantaina avautuvat ravintolat houkuttelisivat ihmisiä juhlimaan ainakaan tavanomaista enempää. Työn määrän uskotaan pysyvän vakiona.

– Tuppaa olemaan niin, että tietynlainen juhlinnan määrä on vakio. Nyt kun on juhlittu kotioloissa, poliisi on saanut paljon metelistä johtuvia kotihälytyksiä ynnä muuta. Jos nyt ihmiset lähtevät kaduille ja terasseille, se painopiste siirtyy kodeista yleisille paikoille.

– Yleisillä paikoilla häiriötehtävät varmasti lisääntyvät, mutta meillä ei ole mitään paniikkia sen suhteen.

"Tähän liittyy epävarmuustekijöitä"

Turun poliisin viesti on saman suuntainen.

Tulevasta viikonlopusta odotetaan kevään tähän mennessä vilkkainta, mutta ei kuitenkaan poikkeuksellisella tavalla kiireistä.

Ylikomisario Stephan Sundqvist Lounais-Suomen poliisista kertoo, että mitään poikkeuksellista yleisöryntäystä puistoihin ja muille julkisille paikoille on tuskin luvassa, vaikka koronapandemia onkin pidätellyt ihmisiä sisätiloissa jo jonkin aikaa.

– Tähän liittyy tiettyjä epävarmuustekijöitä. Niin oli myös, kun pohdimme, millainen tilanne on vappuna. Jos lähdetään veikkaamaan, sanoisin, että kyllä moni edelleen hillitsee omaa käyttäytymistään. Moni vielä aristelee ulos menemistä.

Sundqvistin mukaan jonkinlainen ilmapiirin muutos on kuitenkin ollut jo havaittavissa Turun kaduilla.

– Elämä on alkanut kyllä jo vilkastumaan. Jokirannassa ja keskustassa on liikenteessä enemmän ihmisiä kuin nyt aiemmin on ollut.

– Se, että on porukkaa julkisilla paikoilla ei kuitenkaan vielä tarkoita, että ihmisiä olisi niissä määrin paljon, kuin tähän aikaan vuodesta voisi normaalisti olla.

– Toivotaan, että ihmiset aktivoituvat pikkuhiljaa. Ettei se tulppa lähtisi veneestä kerralla.

Kuten Helsingissä, Turussa uskotaan – tai ainakin toivotaan, että ensi viikolla tapahtuva ravintoloiden rajoitusten väistyminen tapahtuisi rauhallisissa merkeissä.

– Patoutunutta tarvetta ja halua olla normaalisti varmastikin on. Se tulee näkymään varmasti julkijuopotteluna. Uskomme ja toivomme silti, että tilanne normalisoituu pikkuhiljaa, eikä kertarysäyksellä.

"Tulee näkymään katukuvassa"

Myös Oulussa on varauduttu koulujen päättymiseen ja kesälomien alkuun pitkälti samoin kuin muualla Suomessa.

Viikonlopun partiointiin on laitettu lisäpanoksia lievällä lisämiehityksellä, hieman tavanomaista suuremmalla suunnitelmallisuudella ja valvonnan keskittämisellä sinne, missä ihmisiä on. 

Myös ravintoloiden aukeamiseen on varauduttu, mutta lähinnä henkisesti.

– Odotamme, että se tulee näkymään katukuvassa jollain tavalla. Aukiolojen rajoitukset voivat tarkoittaa, että kaduilla saattaa olla tavallista aiemmin päihtynyttä porukkaa, ylikomisario Jyrki Kivirinta Oulun poliisista sanoo.

Pandemia ei pääty rajoituksien purkuun

Vaikka rajoituksia puretaan, anniskelu päättyy kuitenkin toistaiseksi jo kello 22. Ravintoloiden on suljettava ovensa viimeistään kello 23.

– Jää nähtäväksi, miten ihmiset suhtautuvat siihen, kun anniskelupaikat sulkeutuvat illalla tavallista aiemmin. Lähtevätkö he kotiin jatkamaan, vai jäädäänkö puistoihin ja muihin yleisiin paikkoihin? Tässä ollaan paljon säiden armoilla, Kivirinta pohtii.

– Varmaankin jonkinlaista vapautumista tulee ihmisten keskuudessa näkymään. Onko se sitten iloisuutta vastaantulijoissa, vai ollaanko kuin varsat villinä laitumella – se jää nähtäväksi.

Kivirinta muistuttaa, ettei koronapandemia pääty, vaikka rajoituksia purettaisiinkin.

– On jokaisen omasta käyttäytymisestä kiinni, kuinka hyvin tuolla yleisillä paikoilla pärjätään. Toivon mukaan ihmiset ymmärtävät elämän arvon ja terveyden merkityksen.

– On varmasti hienoa, kun yksi jakso elämässä päättyy ja koulut loppuvat kesäksi. Toivottavasti silti ymmärretään, että kyllä se syksykin vielä tulee. 

Lue myös:

    Uusimmat