Mainos

Vanhusten hoivakodin "Pizzaa ja bissee -päivä" oli jättimenestys – "On meillä normaalistikin baarikärry"

Porvoolainen Hoivakoti Laamanni hemmotteli asiakkaitaan viikonloppuna harvinaisilla herkuilla, kun vanhuksille tarjottiin perusruuan sijaan pitsaa ja olutta. 

Laamannin johtaja Pia Paananen kertoo, että idea teemapäivästä tuli henkilökunnalta, joka haluaisi vanhustenhoidon pääsevän otsikoihin välillä myönteisessäkin hengessä.

Hoivakodin asiakkaat olivat Paanasen mukaan täysillä hengessä mukana.

– Yllätyimme siitä, että päivä oli niin suuri menestys. Vanhukset saivat itse tietenkin valita omat pitsansa ja kilistellä keskenään, ja heillä oli hauskaa. Lisäksi soitimme vanhaa 50-luvun musiikkia ja meillä oli oikein kunnon laulukarnevaalit, Paananen selvittää.

Laamannissa asiakkaat voivat Paanasen mukaan muulloinkin vaikuttaa ruokalistaansa.

– Olemme syöneet tänä syksynä muun muassa tuoreita kantarelleja, uusia perunoita ja mansikoita. Hyödynnämme lähituotteita kaikkina vuodenaikoina.

Vanhuksia ei haluta pitää pumpulissa

Paananen kertoo, että Laamannissa vanhuksista halutaan pitää huolta, mutta heitä ei pidetä pumpulissa. Hoivakodin asukkaat saavat esimerkiksi likööri- tai konjakkitömpsyt halutessaan, jos lääkitys ja terveys antavat myöten.

– Meillä on vanhuksille baarikärry, johon omaiset ovat tuoneet viiniä, konjakkia ja likööriä. Jos vanhuksen tekee mieli jotain, hän voi sieltä ottaa.

pizzaa bissee hoivakoti 6

Paananen tähdentää, että hoitajilla on toisaalta oltava hyvä "pelisilmä" alkoholin suhteen.

– Me tiedämme, ketkä vanhuksista pysyvät käyttämään alkoholia ja ketkä eivät. Alkoholia ei voi juoda esimerkiksi joissakin sairauksissa, kuten alkoholidementiassa, ollenkaan.

"Hoitajien laatu ratkaisee"

Ympärivuorokautista, tehostettua hoivaa tarjoavassa Laamannissa on 68 asiakaspaikkaa. Monet asiakkaista ovat huonokuntoisia ja ovat pyörätuolissa.

Paanasen mukaan myös raihnaisten vanhusten kanssa pitää ehtiä pitää hauskaa ja heille on ehdittävä järjestää välillä myös jotain ekstraa.

– Me olemme pohtineet asiaa hyvin paljon. Jotkut hoitajista ovat arvioineet niin, että eivät vanhukset laitostu, jos hoitajat eivät laitostu. Jos ei ihmistä enää kiinnosta hoiva- tai vanhustyö eikä ole itsellä enää annettavaa, miksi jäädä roikkumaan. Ratkaisevaa ei ole hoitajien määrä vaan laatu ja asenne, millä työtä tehdään.

Seuraavaksi leivotaan pullaa

Seuraavan tempauksen aikana Laamannissa leivotaan Paanasen mukaan pullaa koko talon voimin. Sitä ennenkin on tarjolla pientä huvitusta.

– Tiistaina meille esiintyy Juha Laitila, ja torstaina mennään Porvoon tuomiokirkkoon taksiletkassa. Perjantaina menemme Porvoon syysmarkkinoille syömään paistettuja muikkuja ja muurinpohjalettuja mansikkahillon ja runsaan kermavaahdon kanssa, Paananen kertoo.

– Nämä meidän vanhuksemme ovat meille tämän Suomen rakentaneet, ja kyllä meidän täytyy heitä tukea ja löytää heille aikaa. Kaiken a ja o on se, että hoivatyöt tehdään kaikki yhdessä.

Hoivakoti Laamannin Pizzaa ja bissee -tempauksesta uutisoi ensimmäisenä Iltasanomat

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.