Vanhus haki selkäkipuihin apua akupunktiosta – röntgenkuvaus paljasti karun seurauksen

Akupunktiohoidot saattavat auttaa kipujen lieventämiseen, mutta pahimmassa tapauksessa kipu voi hoitomenetelmän seurauksena vain pahentua, kutenBMJ Case Reports -potilasraportti todistaa.

Akupunktio on vanha kiinalainen hoitomenetelmä, jossa potilasta pistellään neuloilla tarkoin määriteltyihin pisteisiin, määrittelee Terveyskirjasto artikkelissaan. Hoidon kohteena ovat kivut esimerkiksi niskassa, hartioissa ja selässä. Tutkimusten mukaan akupunktiohoidon teho kipujen hoitamisessa on lumehoidon luokkaa tai vain hieman parempi.

Myös potilasraportin 79-vuotias portugalilaisnainen oli hakenut akupunktiosta apua krooniseen selkäkipuunsa. Hoito ei kuitenkaan auttanut kipuun vaan pahensi sitä.

Akupunktioneula puhkaisi keuhkopussiontelon

Kaksi päivää akupunktiohoidon jälkeen seniori oli hakeutunut päivystykseen kivun, väsymyksen ja hengitysvaikeuksien vuoksi. Röntgenkuvauksessa lääkärit huomasivat naisen kärsivän ilmarinnasta oikeanpuoleisessa keuhkossaan. Ilmarinta tarkoittaa ilmaa keuhkopussin sisässä. Ilmarinta keuhkopussissa estää keuhkoa toimimasta normaalisti.

Nainen kertoi lääkäreille, että oli tuntenut terävää kipua olkapäässään akupunktiohoidon aikana, kun neula työnnettiin hänen lapaluidensa väliin. Tällä alueella keuhkot voivat olla hyvin lähellä ihoa, kertoo IFL Science -sivusto. Akupunktioneula oli puhkaissut keuhkopussinontelon, keuhkopussien lehtien väliin jäävän tilan. Tämä oli aiheuttanut oikeanpuoleisen keuhkon painumisen kokoon noin 2,3 senttimetrillä.

Lääkärit auttoivat keuhkoa laajenemaan rintaputken avulla. Naisen kipuja lievitettiin kipulääkkeillä. Muutaman päivän tarkkailun jälkeen portugalilaisseniori kotiutettiin.

Ilmarinta yleisin vakava seuraus akupunktiosta


Ilmarinta todettiin röntgenkuvauksessa. Jos kuva ei näy, voit avata sen tästä.

Akupunktiohoidon seurauksena saatu ilmarinta ei ole niin epätavallista kuin kenties voisi odottaa. Potilasrapotin kirjoittaneet lääkärit kertovat, että ilmarinta on yleisin vakava akupunktiohoidosta johtuva komplikaatio. Samaan tulokseen päätyi vuonna 2013 julkaistu tanskalaisrapotti. Tästäkin huolimatta akupunktiohoidosta johtuvien ilmarintapausten määrä on vähäinen. Yleisin syy ilmarintaan on tupakointi.

Kiinalaislääkärit huomauttavat vuonna 2016 julkaistussa analyysissään, että akupunktio on merkittävä syy ilmarintaan, mutta länsimaisessa lääketieteellisessä kirjallisuudessa tämä jätetään usein huomioimatta.

Portugalilaisnaista hoitaneet lääkärit kirjoittavat, että niin akupuntiohoitajien kuin lääkäreidenkin tulisi olla tietoisia hoitomenetelmän mahdollisista vaarallisista seurauksista.

Vaikka akupunktio on yleisesti ottaen turvallista, myös potilaiden kannattaa tiedostaa hoitomenetelmään liittyvät riskit. IFL Science suosittelee ihmisiä kysymään ennen hoitoa lääkärin mielipidettä asiaan ja varmistamaan, että akupunktiohoitaja on pätevä tehtäväänsä. Suomessa rekisteriä pätevistä akupunktiohoitajista pitävät esimerkiksi Suomen perinteisen kiinalaisen lääketieteen yhdistys ryAkupunktioammattilaiset ry sekä Klassisen Akupunktion Yhdistys ry.

Tunnista ilmarinnan oireet

Ilmarintaa epäillessä ei kannata viivytellä hoitoon hakeutumista. Terveillä ihmisillä yksi hyvin toimiva keuhko riittää huolehtimaan hengityksestä levossa. Mutta jos potilaalla on vanhastaan jokin keuhkosairaus, voi ilmarinnasta seurata vaikeita hengityspulmia.

Spontaanissa ilmarinnassa tuntuu yleensä äkisti toisella puolen rintakehää pistävää kipua, joka pahenee sisäänhengityksen aikana.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

LISÄYS 26.6.2019: Lisätty Suomen perinteisen kiinalaisen lääketieteen yhdistys ry sekä Akupunktioammattilaiset ry Suomessa rekisteriä pätevistä akupunktiohoitajista pitävien järjestöjen listaan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja