F1

F1

Formulakausi käynnissä!

Koko kausi suorana C Moressa

Katso lisää

Valtteri Bottakselta paljastus: Mercedes varoitti F1-kisan vaaranpaikasta, mutta FIA:lta tuli vain tyly vastaus takaisin

1:48
Valtteri Bottaksen ponkaistua matkaan Mugellossa takana tapahtui raju kolari.

Italian Mugellon F1-kisassa tapahtunut uusintalähdön joukkokolari oli seurausta huolenaiheesta, joka tuotiin hyvissä ajoin Kansainvälisen autoliiton FIA:n tietoon. Mercedeksen ja Valtteri Bottaksen mukaan asiaa ei kuitenkaan otettu vakavasti.

Ilmiö on tuttu esimerkiksi moottoriteiltä, kun ruuhkassa jumiutunut letka näyttää ensin vetävän, mutta pysähtyykin äkillisesti. Tällöin takana tulevien reagointiaika lyhenee asteittain. Lopulta seurauksena voi olla ketjukolari, jollainen nähtiin myös Mugellossa turva-auton poistuttua radalta.

Mercedeksen mukaan ongelma oli hyvin tiedossa ennen kisapäivää. Turva-autoviiva oli pitkällä pääsuoran keskellä, joten eturivistä startanneen tiimin piti ottaa tämä huomioon. Tallin ratatoimintojen johtaja Andrew Shovlin valotti asiaa Motorsport-Total-sivuston jutussa.

– Käytimme paljon aikaa (sunnuntai-) aamuna keskustellessamme kaikesta, ja tiesimme, että turva-auton valot sammuvat erittäin myöhään. Siksi johtava auto ei saanut liikahtaa liian aikaisin. Muuten kaikki muut olisivat ohittaneet hänet imun avulla, Shovlin kertoo.

– Vauhti oli Valtterin hallinnassa tuossa kohtaa, ja hänen ajoituksensa oli hyvä, mutta näytti siltä, että hänen takanaan jotkut autot kiihdyttivät vähän liian aikaisin. Se käynnisti kaaoksen, joka johti punaisiin lippuihin, Shovlin selvitti.

Bottas: Talli kertoi asiasta FIA:lle

Suurin ongelma tuli letkan loppupäässä, kun liian innokkaasti liikkeelle ponkaissut Antonio Giovinazzi ajoi suoraan Haasin Kevin Magnussenin perään edellä ajaneen Williams-kuski Nicholas Latifin väistettyä tanskalaista ensin täpärästi.

Haasin Romain Grosjean syytti tilanteen kärkiautoa eli tässä tapauksessa Bottasta.

– Tuo oli v***n tyhmää siltä, kuka olikaan kärjessä. Haluavatko he tappaa meidät vai mitä? Tuo oli karmeinta, mitä olen koskaan nähnyt, Grosjean syytteli.

Bottaksen mukaan ongelma oli jo ennen kisaa viety FIA:n tietoon juuri hänen tiiminsä toimesta, mutta vastaus järjestävältä taholta oli tyly.

– Tiedän sen verran, että tiimimme taisi taas avata keskustelun siitä kisaa edeltäneenä aamuna. He kertoivat, että tuo on vähän huolena täällä, mutta (FIA) oikeastaan sanoi, että he pitävät siitä kiinni, koska se on parempi show’n kannalta.

– Tuo oli minun mielestäni se vastaus, Bottas paljasti.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja