Valtaosa autoilijoista osaa ohittaa rauhallisesti tämän eläimen – "pohjimmiltaan saaliseläin"

Valtaosa Liikenneturvan kyselyyn vastanneista autoilijoista kertoo ohittavansa hevosella ratsastavan tai ravikärryn hiljaisella nopeudella ja asianmukaisella turvavälillä. Liikenneturva muistuttaa tiedotteessaan, että seesteisinkin polle saattaa pelästyä auton kaasuttelua tai prätkän päristelyä ja pillastua. Huomaavaisuus on valttia.

Pääkuvan video

Autoliiton ohjeet turvalliseen ohittamiseen

Liikenneturva kysyi suomalaisilta, kuinka nämä käyttäytyvät kohdatessaan tienlaitaa kulkevan ratsukon tai ravikärryn. Ylivoimainen enemmistö kyselyyn vastanneista autonkuljettajista, 84 prosenttia, kertoi ohittavansa hevosen hiljaisella nopeudella, kunnon turvavälillä ja nostavansa nopeutta vasta reilusti ohituksen jälkeen.

Kun kohtaat hevosen liikenteessä:

  • Ole huomaavainen ja hidasta vauhtia. Vaihda myös pitkiltä lyhyille ajovaloille.
  • Tarkkaile ratsastajan tai ohjastajan käsimerkkejä. Jos tämä pyytää sinua pysähtymään, pysähdy.
  • Ohita ratsukko kunnon turvavälillä ja vain turvallisessa paikassa. Pidä vauhti tasaisena ja nosta nopeutta maltillisesti vasta reilusti ohituksen jälkeen.
  • Älä soita äänimerkkiä tai kaasuta. Hevosen pillastumisesta voi koitua kohtalokkaat seuraukset.

Joka kymmenes kertoi ohittavansa ratsukon samalla tavalla kuin ohittaisi jonkin muun hitaan ajoneuvon. Vain kaksi prosenttia totesi hidastamisen liikenteessä haittaavan heitä ja pyrkivänsä ohi ratsastajasta mahdollisimman pian.

– On hienoa, että näin monelta löytyy ymmärrystä hevosen kohtaamisen vaatimasta huomaavaisuudesta. Kyseessä on myös äärettömän tärkeä turvallisuustekijä. Rautahermoisinkin ratsu kun on pohjimmiltaan saaliseläin ja samaa kokoluokkaa kuin hirvi. Pillastunutta hevosta on äärimmäisen vaikea hallita. Ratsu voi heittää ratsastajan selästään tai hypätä ajoneuvon eteen tai sen päälle, Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tuula Taskinen sanoo.

"Omaa nopeutta aina alennettava"

Maastossa ja maanteillä liikkuvat hevoset ovat tottuneet autoihin ja muuhun liikenteeseen, mutta hevonen voi vauhkoontua esimerkiksi äänekkäästä mopon pärinästä tai auton peräkärryn räminästä. Myös vauhdilla ohi suhahtava polkupyörä voi olla hevosesta uhkaava.

Kaikkien ajoneuvolla liikkuvien onkin hyvä pyrkiä vuorovaikutukseen ratsastajan tai ohjastajan kanssa ja välttää näin yllättämästä hevosen kanssa liikkuvaa. Voimakkaita ääniä, kiihdytyksiä ja muita äkkinäisiä liikkeitä on ehdottomasti pyrittävä välttämään.

– Kun hevosen havaitsee tiellä, on omaa nopeutta aina alennettava. Ratsastajaan tai ohjastajaan kannattaa ottaa katsekontakti ja seurata tämän käsimerkkejä. Jos tämä pyytää pysähtymään nostamalla kätensä pystyyn, on pysähdyttävä, Taskinen toteaa.

Hän lisää, että ohitus on tehtävä hiljaisella vauhdilla ja kunnon turvavälillä myös sivusuunnassa. Ja jos väylä on kapea, ratsastajalle kannattaa antaa aikaa ohjata ratsu tien pientareelle ennen kuin lähtee ohittamaan.

Jos hevosta talutetaan, ovat taluttaja ja hevonen jalankulkijoita. Tällöin kuljetaan tien vasenta reunaa niin, että hevonen on pientareen puolella ja taluttaja tien puolella.


Lähde: Liikenneturva

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja