Valko-Venäjän MM-isännyys ensi vuonna pöyristyttää Elisabeth Rehniä

Ensi vuoden jääkiekon maailmanmestaruuskilpailut on tarkoitus järjestää Valko-Venäjällä. Elisabeth Rehn pitää suunnitelmaa pöyristyttävänä. Presidentin Kazakstanin-valtiovierailua hän sen sijaan ymmärtää.

– Urheilujohtajat saisivat ottaa itseään niskasta kiinni, kun antavat Valko-Venäjän kaltaiselle maalle niin paljon merkitystä ja kansainvälistä huomiota kuin jääkiekon MM-kilpailuista sille kertyy, Elisabeth Rehn sanoo.

Valko-Venäjää on kutsuttu Euroopan viimeiseksi diktatuuriksi. Sikäläinen laki takaa presidentille vahvat valtaoikeudet, oikeudellisen immuniteetin sekä kunnian ja arvon suojan. Parlamentilla on maassa lähinnä seremoniallinen funktio. Ainoana Euroopan maista Valko-Venäjällä on käytössä myös kuolemantuomio.

Keskeisten valkovenäläisten oppositiopoliitikkojen vaalikelpoisuutta on rajoitettu ja heidän vaalityöntekijöitään sekä kannattajiaan vangittu. Vuonna 2010 opposition rauhanomainen mielenosoitus hajotettiin ylimitoitettua väkivaltaa käyttäen ja pidätyksiä tehden. Maan vankiloissa pidetään edelleen poliittisia vankeja.

– Sellaisten johtajien, jotka ovat enemmän tai vähemmän diktaattoreja, mahdollisuuksia rehvastella ei pitäisi nostaa, Rehn toruu.

Jopa diktatuureihin ylläpidettävä yhteyksiä

Mitä mieltä Rehn on tasavallan presidentin Sauli Niinistön viimekuisesta vierailusta Kazakstaniin? Kazakstanissa presidentti nimittää alueiden kuvernöörit sekä kolmanneksen senaatin jäsenistä ja saa pysyä vallassa rajoittamattoman määrän kausia.

– Minusta se oli hyväksyttävä. On tärkeää, että jopa diktatuureihin ylläpidetään yhteyksiä, jos siitä voi olla hyötyä. Tällöin on kuitenkin hyvin tärkeää, että delegaatioihin liittyy myös ihmisoikeuksien asiantuntijoita. Monet yritykset maailmalla ovat jo ymmärtäneet, että ihmisoikeuksien kunnioittaminen on yrityksen taloudellinenkin etu. Minäkin olin kansanedustaja-aikoinani 1980-luvulla mukana Matti Ahteen johtamalla parlamenttimatkalla Kazakstanissa, Rehn sanoo.

Rehnin kriteerit näyttävät toteutuvan myös Niinistön taannoisen matkan osalta: valtiovierailulla oli mukana paitsi elinkeinoministeri Jan Vapaavuori ja yritysjohtajien valtuuskunta, myös Keski-Aasian oikeusvaltiokehitystä tukevassa hankkeessa mukana ollut korkeimman hallinto-oikeuden entinen presidentti Pekka Hallberg.

Studio55.fi/Piia Simola

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja