Elisabeth Rehn lähetyksessä: Näin naiset lopettavat sodat

Elisabeth Rehn kertoi Studio55.fi-lähetyksessä, miten naiset ovat pystyneet vaikuttamaan rauhan saavuttamiseen.

Elisabeth Rehn on ollut tekemässä raporttia siitä, minkälainen naisten asema on sodan aikana. Kolme hänen työryhmäänsä kuuluvaa naista sai viime vuonna Nobelin rauhanpalkinnon.

– Se tuntui tavattoman hienolta, Elisabeth Rehn sanoi.

Sosiaalityöntekijä Leymah Gbowee kokosi yhteen muslimi- ja kristityt naiset, ja he pakottivat miehet rauhanneuvotteluihin. Miehiä ei päästetty rakennuksesta ulos, ennen kuin rauha oli saatu syntymään.

– Miehet luikerot yrittivät hypätä ulos ikkunoista, ja naiset työnsivät heidät takaisin sisään. Se on aika huvittava mutta tärkeä homma, Rehn totesi.

Ellen Johnson Sirleafin ensimmäisestä budjetistaan meni yli puolet opetukseen, jotta myös tytöt saavat koulutusta.

– Maahan muodostettiin erityinen tuomioistuin raiskauksia varten, koska tuomarit ja syyttäjät eivät tunne näitä tapauksia tarpeeksi hyvin. Se vaatii asiantuntemusta, jotta tuomiot ovat oikeat, Rehn kertoi.

Kaikkein fantastisin Rehnin mielestä oli jemeniläinen 32-vuotias protestoija. Hän sai tiedon Nobelin rauhanpalkinnon saamisesta, kun oli teltassa lapsiensa ja miehensä kanssa. Hän kertoi siellä reippaasti, että aikoo asettua ehdokkaaksi presidentinvaaleihin ja että hänet valitaan, naisena.

– Toivottavasti hän saa pitää henkensä siihen asti, Rehn toivoi.

Klikkaa kuvaa ja katso päivän lähetyksestä, mitä Maailmanpankin presidentti sanoi naisten merkityksestä turvallisuusasioissa.

Lue myös:

    Uusimmat