Mainos

"Valitettavan usein näkee sitä, ettei lapsen käytöstä seuraa kukaan" – saako vierasta lasta torua?

Saako vierasta lasta torua? Kysyimme lukijoiltamme, mitä mieltä he ovat aiheesta.

Kerroimme aiemmin tapauksesta, jossa perhe perhe joutui torumaan vierasta pikkupoikaa tuhmasta käytöksestä. Pojan vanhempia tilanne ei kiinnostanut.

Kysyimme lukijoiltamme, mitä mieltä he ovat aiheesta. Kyselyyn tuli 559 vastausta, joista 518 vastasi "kyllä" kysymykseen "saako vieraita lapsia kurittaa".

Näin vastausta perusteltiin!

"Jos lapsen omat vanhemmat ei puutu lapsen käytökseen, ja lapsi käyttäytyy huonosti, niin minusta on täysin oikeutettua puuttua vieraan lapsen asiaan. Valitettavan usein näkee sitä, ettei lapsen käytöstä puistossa seuraa kukaan, saati puutu siihen."
– Nimimerkki Miimu

12:00

"Todellakin saa komentaa, jos omilla vanhemmilla ei ole ymmärrystä opastaa lastaan, millainen hänestä kasvaa? Ruumiillinen kuritus on aina kielletty, kaikissa muodoissa. Kiinni saa pitää, ja kantaa pois.

Millaista huonoa käytöstä olet lapsilta kohdannut leikkipuistossa? Lapsia, jotka ovat omineet esimerkiksi liukumäen itselleen ja sanoneet, että muut eivät saa tulla tänne. Äiti seisoi vieressä toisen naisen kanssa, eikä reagoinut mitenkään. Komensin lasta tiukasti, äiti ei siltikään sanonut yhtään mitään, käänsi selkänsä. Ovatko toisen vanhemmat sokeita/kuuroja?"
Nimimerkki Tiksu

"Kurittaminen sanana jo vääristää kyselynne tuloksia, ihmiset käsittävät sanan hyvin eri tavoin. Mutta tekstissä mainitussa tilanteessa, kun vanhemmat eivät puutu lapsensa väkivaltaiseen käytökseen, siitä saa sanoa vieraallekin lapselle. Tiukasti, mutta nätisti. jos lapsi jatkaisi toimintaansa, voisin nostaa hänet myös pois lapseni vierestä. En kyllä usko, että tällaiseen olisi tarvetta. Seuraavaksi etsisin jo vanhemmat käsiini.

Olen sanallisesti puolustanutkin lastani, jos vanhemmat eivät näytä puuttuvan.  Mieluiten opetan tilanteessa kuitenkin lastani puolustautumaan ja pitämään puoliaan, sivummalla jälkikäteen."
– Nimimerkki Mari

"Nykyään toisten omaisuuden ja henkilökohtaisen koskemattomuuden kunnioitus on vähentynyt, ja lasten vanhemmat tuntuvat vain seuraavan katseella jälkikasvunsa tekemistä. Lapsille oikean ja väärän sekä sääntöjen opettaminen on lasten parhaaksi, jotta aikuisina pärjäisivät yhteiskunnassa ongelmitta/vähillä ongelmilla. Koko ajan lisääntyy itsekkyys ja ajattelemattomuus, on ihan ajan kysymys, kun alkaa sattumaan "tapaturmia", kun vitsit menevät yli, ja pahimmat seuraukset kantaa uhri.

Lapsille kun sanotaan kielto, niin heti loukkaannutaan (lapsi loukkaantuu) ja tulee itkupotkuraivarit, käsissä olevat tavarat lentävät muita lapsia päin, ja saattaa kiukutteleva lapsi lyödäkin muita lähellä olevia lapsia."
Nimimerkki hullu maailma

"Itse olen opettanut lapselleni miten erilaisissa paikoissa käyttäydytään, joten millaisen mallin antaisin omalle lapselleni, jos en tarpeen vaatiessa ojentaisi myös muita paikalla olevia lapsia, jos siihen on tarve? Jokaiseen pikkuseikkaan ei tarvitse puuttua, mutta toivoisin myös muiden vanhempien puuttuvan oman lapseni käytökseen, jos en itse huomaa tai ole paikalla.

Lapsille sallitaan kaikenlainen kiusaaminen ja epäkunnioittava käytös. Ajatusmalli tuntuu olevan "minun lapsellani on oikeus", eikä opeteta lasta ajattelemaan, miten lapsen käytös vaikuttaa muihin. Sitten ihmetellään koulumaailmassa, kun lapsi ei kunnioita muita lapsia, saati sitten aikuisia?"
– Nimimerkki Noora

"Harvemmin alueellamme olen kohdannut lapsilla huonoa käytöstä. Kerran olen ojentanut sisarusparia, joista vanhempi kiusasi nuorempaansa heittämällä hiekkaa pienemmän päälle. Lasten vanhempi istui vähän matkan päässä penkillä puuttumatta asiaan ja vaikutti hyvin väsyneeltä. Käskin vanhempaa lasta lopettamaan kiusaamisen. Sanoin myös, että mikäli kiusaaminen jatkuu, joutuu hiekkaleikit hetkeksi tauolle kiusaajan osalta. Vanhempi ei reagoinut läksytykseeni mitenkään."
Nimimerkki Kasvatetaanyhdessä

"Jos lapsi satuttaa toista lasta, puutun asiaan, olipa tilanteessa kyse sitten omasta tai toisen lapsesta. Ihan sama, mitä muut ihmiset/toisen lapsen äiti ajattelee, kun tilanteeseen puutun: toisia ei ikinä satuteta! Olen vain tyytyväinen, kun joku opettaa lastani, jos itse en havaitse tilannetta. Fyysinen kurittaminen/uhkaava käyttäytyminen aikuiselta on AINA kiellettyä, mutta tilanne täytyy selvittää puhumalla. Jos toisen lapsi ei suostu kuuntelemaan, niin ainakin opetan omalle lapselleni, että toisen lapsen tapa toimia oli väärä. Tilanteessa on otettava huomioon myös lasten iät, ja mitä on tapahtunut. Noin alle kolmevuotiaat lapset nyt yleensä muksivat toisiaan, kun kommunikaatio/toisen huomioon ottaminen voi olla vielä alkutekijöissä. Kyllä jokaisen olisi puututtava kiusaamistilanteisiin, sekä pidettävä huolta, miten oma mussukka käyttäytyy!

Pienet lapset (alle 3v.) ottavat toiselta kädestä tavaroita, heittelevät hiekkaa/tavaroita ja tönivät/muksivat mutta se kuuluu ikään. Tietenkään se ei ole oikein, mutta ymmärrettävää, ja asiat otetaan opettavaisesti, korjataan käytöstä sanallisesti."
– Nimimerkki Koko kylä kasvattaa

"Jos vanhemmat eivät puutu lapsiensa tekemisiin, muut aikuiset saavat puuttua, kukaan äiti tai isä ei näe, kaikkea mitä tapahtuu. Ulkopuolisten puuttuminen asiaan on hyvä asia, lapsi saattaa muistaa, mitä ulkopuolinen henkilö on sanonut, kun taas omien vanhempien "ei saa lyödä" on yksi muiden kiellettyjen asioiden listalla. Kun ulkopuolinen henkilö puhuu lapselle, lapsi keskeyttää yleensä leikkinsä ja on hieman hämmentynyt, että joku muu neuvoo häntä kuin oman vanhempansa. Tämän takia on hyvä, että ulkopuolisetkin puuttuvat, lapsi yleensä kuuntelee tarkkaan ja lopettaa yleensä pahanteon, ainakin siltä kertaa."
Nimimerkki Jope

"'Kurittaa' on väärä sana, mutta kyllä aikuisen tehtävä on mielestäni puuttua, jos näkee, että toimitaan väärin, oli kohteena sitten vieras lapsi tai aikuinen. Kuvastaa todella hyvin nykymaailmaa se, että monet vanhemmat eivät uskalla tai osaa puuttua oman lapsensa käytökseen, vaan jonkun muun on se tehtävä. Liian monet vanhemmat odottavat päiväkotien ja koulujen hoitavan "likaisen työn", jotta he voivat olla ne kivat kaverivanhemmat, joiden ei tarvitse asettaa rajoja ja sanoa ikäviä asioita. Monet lapset eivät osaa pahoitella tekemäänsä, ja se on okei, kun vielä opitaan, mutta silloin pitää aikuisen/vanhemman ottaa koppi ja opettaa lapselle, miten toimitaan."
– Nimimerkki Hellu123


"Ehdottomasti täytyy yleisillä paikoilla pitää huolta kaikkien lasten turvallisuudesta. Tosin olisi hyvä ilmaista vanhemmille, että on torunut heidän lastaan, ja kertoa tilanteen kulku. On myös hyvä pitää mielessä vastavuoroisuus: oletko valmis kuulemaan/näkemään tuntemattoman toruvan lastasi? Käyttäydy asiallisesti ja siten kuin toivot sinua ja perhettäsi kohdeltavan. Varhaiskasvatuksen työntekijänä näkee paljon ja lähes kaiken. Lapset harjoittelevat sosiaalisia taitoja ja kokeilevat rajojaan, kuuluu asiaan."
Nimimerkki Päiväkodin ope 

"En sanoisi että lapsia saa kurittaa, kun se kuulostaa siltä, että käydään käsiksi ja huudetaan naama punaisena. MUTTA sanallisesti ohjeistamalla/neuvomalla, eli kertomalla, mikä on oikein ja mitä ei saa tehdä, se on sallittua ja toivottavaa. Ja toivoisin, että lapsiani myös ohjeistettaisiin tilanteissa, joissa hölmöilevät ja minä en sitä huomaa."
– Nimimerkki mamma vm-69

"Joskus lapsi saattaa ottaa asian paremmin, kun joku muu puhuu asiasta. Ja joskus vaan on niin lapasia vanhempia, etteivät osaa kasvattaa lapsiaan tavoille. Fyysistä kuria vastustan ehdottomasti. Toruminen ja lapselle kertominen siitä, ettei joku toiminta vain käy päinsä, on ok. Sanoo sen oma vanhempi tai joku muu. Lapsi ei mene rikki, kun rakkaudella toruu."
Nimimerkitön

7:29

"Oma 3-vuotias lapseni ei osaa käyttäytyä vielä normin mukaan, koska ei ole ollut ketään, kenen kanssa harjoitella. En ole pystynyt viemään lasta leikkimään, eikä ole ollut muitakaan joka veisi. Aikuisten kanssa leikit onnistuvat, mutta ikätovereiden kanssa lyö kierrokset yli, kun innostuu muista lapsista. Mukanani on myös vauva, joten en aina pysty huomioimaan lasta, siksi koen hyväksi, että joku muukin puuttuisi, jos leikit menee yli."
– Nimimerkki Yhdessä kasvatettu

"Poikani on muun muassa kaadettu, eikä kaataja edes pyytänyt anteeksi. Kovaan ääneen mainitsin asiasta. Kaataja nakkeli niskojaan ja poistui puistosta. Huusin perään, että opettelee käytöstavat ennen seuraavaa puistoreissua. Kyseessä teini-ikäinen poika."
Nimimerkki Suski

"Leikkiminen saattaa olla melko itsekästä touhua nykyään. Huomasin, kuinka eräs lapsi ei keskittynyt rauhassa omaan leikkiinsä, vaan haki muilta huomiota vaihdellen lelua ja leikkiä päättömän usein. En nähnyt touhua leikkimisenä, vaan suoraan sanottuna riehumisena. Kun lapsi lopulta repi toiselta lapselta lelun käsistä, hänen vanhempansa vain kohauttivat olkiaan, sillä he pitivät lastaan liian pienenä, jotta hän olisi ymmärtänyt asiasta mitään. Vanhemmat eivät siis itse ymmärtäneet, että lapselle on opetettava jo hyvin pienestä pitäen, mikä on oikein ja mikä väärin. Ei lapsi itsestään opi tällaisia asioita kasvaessaan."
– Nimimerkki Vertti


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.