Väärä nukkumisasento ja korkea sisälämpötila – arkiset virheet vanhentavat sinua huomaamattasi

Monet merkityksettömiltä tuntuvat asiat voivat olla syyllisiä ihosi ennenaikaiseen vanhenemiseen. 

Tuntuuko sinusta, että peilistäsi katsoo päivä päivältä vanhemmat kasvot? Jos oma peilikuva ei miellytä, ei kannata heittää kirvestä kaivoon, vaan sen sijaan muuttaa päivittäisiä arkirutiineja.

Nämä jokapäiväiset tavat saattavat nimittäin vanhentaa sinua huomaamattasi.

Yrität tehdä montaa asiaa yhtä aikaa

Näyttääkö to do -listasi loputtoman pitkältä, eikä se tunnu lyhenevän vaikka paiskisit töitä olan takaa? Höllää vähän, sillä pitkäaikainen stressi näkyy helposti kehossasi ja erityisesti kasvoissasi. Stressi aiheuttaa nimittäin usein vakavia iho-ongelmia.

Monen asian yhtäaikainen suorittaminen voi tuntua tehokkaalta keinolta arjesta selviytymiseen, mutta se saattaa itse asiassa aiheuttaa enemmän haittaa kuin hyötyä. Asiat eivät tule kunnolla tehdyksi ja stressi kasvaa entisestään. Tee siis yksi asia kerralla loppuun ja ihosi kiittää.

Kotisi sisälämpötila on liian korkea

Kun ulkona paukkuvat pakkaset, monelle tulee houkutus nostaa kodin sisälämpötilaa tai sytyttää takkaan tuli. Kumpikaan näistä vaihtoehdoista ei kuitenkaan ole se paras vaihtoehto kasvoillesi, sille ne imevät tehokkaasti kosteutta ilmasta.

Kuiva ilma lisää ihon kutinaa ja hilseilyä. Ilmankostutin on tehokas tapa lisätä ilmankosteutta, mutta myös kylmä vesiastia huoneessa auttaa jo jonkin verran. 

Syöt päivittäin jälkiruoan

Herkulliset jälkiruoat houkuttavat, mutta ne näkyvät helposti myös kasvoissasi. Päivittäinen sokeripommi voi aiheuttaa muun muassa tummia silmänalusia, ihon harmaantumista, turvotusta, juonteita ja ryppyjä. Näiden vaikutuksesta kasvojenpiirteet muuttuvat ja ihohuokoset suurentuvat. Jos haluat säilyttää ihosi hehkuvana, jätä jälkiruoka väliin.

Rakastat leffamaratoneja

Huomaatko tuijottavasi televisiota tuntitolkulla illasta toiseen? British Journal of Sports Medicine -tiedejulkaisussa esitellyn tutkimuksen mukaan jokainen television parissa vietetty tunti lyhentää elinikää 22 minuutilla. Ihmiset, jotka viettivät television ääressä kuusi tuntia päivässä, elivät keskimäärin viisi vuotta vähemmän kuin ihmiset, jotka eivät katsoneet lainkaan televisiota.

Yli puolen tunnin istuminen vaikuttaa kehosi soluihin ja lisää ylipainonriskiä. Television katselu vähentää aktiivisuuttasi, mikä myös vanhentaa sinua huomaamattasi.

Et käytä silmänympärysvoidetta

Sanonta vanheneminen näkyy ensimmäisenä silmistä pitää hyvin paikkansa. Silmien ympärillä oleva iho on erityisen ohutta, jolloin rypyt valtaavat ensimmäisenä silmänympäryksesi. 

Silmänympärysvoiteen käyttäminen voikin karistaa monta vuotta kasvoiltasi. Tämä ei tarkoita, että sinun tarvitsisi tuhlata kalliisiin voiteisiin, sillä jo pelkkä perusvoiteen käyttäminenkin kosteuttaa tehokkaasti ihoa ja pitää kasvosi nuorena.

Käytät aurinkorasvaa ainoastaan rannalla

Aurinkoisena päivänä tavallisten asioiden hoitaminen, kuten kävelyretki kauppaan, voi tehdä enemmän hallaa ihollesi kuin kokonainen päivä uimarannalla.

Yksi suurimmista syistä ihon ennenaikaiseen vanhenemiseen löytyy ultraviolettisäteilylle altistumisesta. Tämä UV-valo vaikuttaa kasvoihisi myös sateisena tai pilvisenä päivänä. Muista siis suojata ihosi muulloinkin kuin aurinkorannalla, jos haluat näyttää nuorekkaalta. 

Käytät liikaa meikkiä

Vaihda päivittäinen runsas meikkisi kevyempään, sillä meikki on tehokas ihon vanhentaja. Raskas meikki tukkii helposti ihohuokosia ja voi aiheuttaa myös muita iho-ongelmia. Lisäksi meikkien sisältämät voimakkaat tuoksut, ärsyttävät kemikaalit ja alkoholit kuivattavat ihoa, jotka voivat johtaa helposti ennenaikaisiin ryppyisin ja juonteisiin. 

Nukut vatsallasi

Vatsallaan tai kyljellään nukkuminen on yksi syy ryppyihin ja kasvojen ennenaikaiseen vanhenemiseen.  Kasvojesi sidekudos ja kollageeni heikkenee iän myötä, jolloin mahallaan nukkuminen voi olla haitallista, sillä kasvot eivät palaudu aamulla yhtä nopeasti kuin nuorempana. Nuku siis selälläsi tai vaihda edes puuvillainen tyynyliinasi satiiniseen. 

Lähde: Health

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja