Uutta ilmettä seiniin maalaamalla – näin se käy!

Seinien maalaus muuttaa koko huoneen ilmeen. Myös valkoiset seinät kaipaavat silloin tällöin huoltomaalausta. Varaa maalaukseen tarpeeksi aikaa ja unohda hoppuilu.

Maalin valintaan kannattaa panostaa. Etsi rauhassa oikea sävy ja pyydä siitä testerit kotiin. Katso miltä sävy näyttää eri valaistuksessa. Ikkunasta tulviva luonnonvalo voi saada maalin näyttämään hyvinkin erilaiselta kuin katossa roikkuva keltainen hehkulamppu antaa ymmärtää. Mieti myös, haluatko esimerkiksi kiiltävän vai himmeän lopputuloksen?

Tarvikkeiden hankintaan kannattaa pyytää apua rautakaupan myyjältä. Maalitelojen nukkaisuudessa on esimerkiksi paljon eroja, mikä tulee ottaa huomioon seinäpinnan rosoisuuden mukaan. Pieniin yksityiskohtiin tarvitaan pensseliä ja patterin taakse patteritelaa. Jos huonekorkeus sitä vaatii, kannattaa telan jatkeeksi kiinnittää esimerkiksi pihaharjan varsi. Vaihtoehtoisesti voit varata maalausta varten tukevat taloustikkaat.

Pohjatöihin kannattaa varata aikaa

Puhdista seinien pinta huolellisesti. Poista näkyvät tahrat ja lika sekä mahdollinen rakennuspöly, jos teet samalla muuta remonttia. Erityisesti ovien ja ikkunoiden vieressä saattaa olla sormista tarttunutta rasvaa, jota ei paljain silmin näe. Puhdistukseen voi käyttää tiskiainetta ja vettä tai rautakaupassa myytävää maalipesua. Huolelliset pohjatyöt takaavat tasaisen ja pysyvän lopputuloksen. Muista myös pyyhkiä saippuajäämät kostealla liinalla.

Anna seinien kuivua kunnolla

Seuraava askel on listojen, ikkunoiden ja ovien puitteiden ja katon reunan teippaaminen maalarinteipillä. Poista teipit varovasti pian maalauksen jälkeen, jottei maali ehdi kuivua. Aloita teippaus aina nurkasta ja asettele teippi huolella mahdollisimman lähelle reunaa. Suojaa myös lattia, jotta mahdolliset roiskeet eivät varmasti pilaa lattioitasi. Teippauksen voi myös tehdä etukäteen, kuten seinäpintojen puhdistuksenkin, ja jättää maalaus esimerkiksi seuraavaan viikonloppuun.

Pohjusta ennen varsinaista värimaalia

Pohjamaali saa maalin kiiltoasteen toistumaan oikein. Lisäksi säästät seinämaalissa, kun et tarvitse yhtä montaa kerrosta peittävään lopputulokseen. Jos maalaat suoraan vanhan maalikerroksen päälle, on riskinä myös väärän värinen lopputulos, sillä vanha maali saattaa jäädä kuultamaan läpi.

Maalauksessa maltti on valttia

Aloita maalaus yhdestä nurkasta ja etene seinä kerrallaan. Älä rullaa telaa liikaa edestakaisin samassa kohdassa tai lopputulos on epätasainen. Voit aina lisätä toisen kerroksen edellisen kuivuttua. Lopullinen sävy näkyykin vasta maalin kuivuttua – älä siis hätäile!

Osittainen lähde: Realsimple.com

Lue myös:

    Uusimmat