Uusi vuosi alkaa täydellisellä säällä talviselfieille: "Kylmää kyytiä korkeapaineen kera"

Alkava viikko kuluu kylmissä, mutta usein myös aurinkoisissa merkeissä. Kylmimmillään pakkanen saattaa mennä 40 asteeseen asti, lähinnä paikoin pohjoisessa etenkin Lapissa.

Viikon kylmimmät päivät nähdään keskivaiheilla viikkoa ja kylmimmät hetket erityisesti yöaikaan, jolloin pakkanen voi laskea keski- ja pohjoisosissa maata paikoin 40 asteeseen, etelässäkin 30 asteeseen. MTV Uutisten meteorologi Jenna Salminen summaa viikon sään ytimekkäästi. 

Luvassa on kylmää kyytiä korkeapaineen kera, jos haluaa yhdellä lauseella asian ilmaista, Salminen sanoo.

Salminen sanoo sään olevan melko hyvin ennustettavissa torstaihin asti. Alkuviikosta pakkasta voi olla Lapissa paikallisesti jopa 35–40 astetta. 

– Kylmimmät päivät nähdään viikon puoliväliin mennessä. Suomen päälle on tulossa kylmää ilmaa, ja alkuviikosta korkeapaineen keskus on enemmänkin Pohjois-Suomen yllä, jolloin ilmavirtaus käy suuressa osaa maata kylmästi idän puolelta.

Etelämmässäkin paukkupakkasia

Keskisessä Suomessa asteita on torstaihin asti reippaasti, yleisimmin pakkasta on 15– 25 astetta – välillään saatetaan käydä myös 30 pakkasasteessa. Kylmempääkin saattaa Jenna Salmisen mukaan olla yön selkeinä ja heikkotuulisina hetkinä. 

– Keskisessä Suomessa on paikoin mahdollisuus myös 35–40-asteen pakkasille.

 Eteläisessä Suomessa on alkuviikosta myös kylmää, pakkasta on noin 15– 25 astetta. Viimassa lounaisrannikonkin kymmenen asteen pakkanen saattaa kuitenkin tuntua kymmenen astetta kylmemmältä.  

Aurinkoisia päiviä

Viikon loppua kohden tuulen suunta kuitenkin muuttuu korkeapaineen keskuksen siirtyessä etelämmäs, ja etelän ja lännen väliltä alkaa virrata lauhempaa ilmaa meren yli osaan maata: näillä näkymin länteen ja osaan pohjoista. 

Kylmä korkeapaine tarkoittaa toisaalta myös sitä, että aurinkokin näyttäytyy usein. 

Aurinkoa nähdään viikon varrella etelä- ja keskivaiheilla maata ja eteläisessä osassa Pohjois-Suomea. Pohjoisimmassa Lapissa on vielä kaamos, mutta pilvisyyden vaihdellessa sielläkin on ajoittain selkeää taivasta nähtävillä.

Lunta luvassa etelässä

Etelä- ja lounaisrannikolla voi tulla viikon mittaan myös lumikuuroja.

 – Riippuu tuulen suunnasta koillisen ja kaakon välillä, puskeeko lumipyry mereltä Suomen rannikolle vai Ruotsiin tai Viroon päin, Salminen sanoo.

Perjantaista eteenpäin lämpötila riippuu korkeapaineen keskuksen sijainnista, tuulen suunnasta ja siitä, mihin pilvet asettuvat. 

Viikonloppuna pakkanen heikkenee, mutta selkeillä alueilla voi olla viikonloppunakin paikoin ainakin 15–25 astetta. Vähintään pienessä osassa maata pakkanen laskee 5 ja 10 asteen vaiheille.

 

 

Lue myös:

    Uusimmat