Palomestarilta kolme vinkkiä paukkupakkasiin – näin vältät liian kuumat ja kylmät paikat

Palomestarin vinkit paukkupakkasiin 1:03
Myös Helsingin poliisilaitokselta annettiin vinkkejä pakkasen keskelle. Päivystävä palomestari Timo Ustinov kertoo neuvonsa paukkupakkasiin ja aluskerrastoihin liittyen.

Tulevat pakkaset eivät johda pelastuslaitoksilla erityisvarautumiseen, vaan mahdolliset tehtävät hoidetaan normaalilla varautumisella, kerrotaan MTV Uutisille Helsingin ja Pohjois-Pohjanmaan pelastuslaitoksilta.

– Odotettavissa ei ole mitään sellaista niin poikkeuksellista, että pelastuslaitos varautuisi mitenkään lisäresurssein, palomestari Samuli Ervasti Pohjois-Pohjanmaan pelastuslaitokselta kertoo MTV Uutisille.

Palomestari kuitenkin muistuttaa kansalaisia muutamasta vaaranpaikasta, jotka tulee huomioida pakkasen puraistessa.

Malttia lämmittämiseen

Kovempi pakkasjakso johtaa monesti siihen, että uunin lämmitys tulee ajankohtaiseksi. Ervasti kehottaa kuitenkin pitämään maltin ja järjen mukana lämmitystä aloitellessa.

Ensinnäkin pidempään lämmittämättä olleen uunin toimivuus pitää tarkistaa ja pitää huolta sen nuohouksesta.

Puita ei pidä myöskään polttaa uunissa täyttä häkää, vaikka lämmintä haluaisi nopeasti. Liian nopean ja voimakkaan lämmittämisen riskinä on, että esimerkiksi hormiin tulee halkeamia. Se on riski tulipalolle.

– Lämmitys pitää suorittaa maltilla, eikä uunia saa lämmittää liian kuumaksi tai liian nopeasti, Ervasti muistuttaa.

Jätä jäätynyt putki ammattilaiselle

Pakkasen kiristyessä on mahdollista, että talosta jäätyy putki tai parikin. 

– Perinteisesti ensimmäisten kovien pakkasten tullessa joku putki jäätyy, Ervasti arvioi.

Yleensä putkien jäätyminen ei tuota tehtävää pelastuslaitokselle, vaan asian hoitavat kiinteistöhuolto tai putkimies.

Hänen neuvonsa on, että jäätynyttä putkea ei tule alkaa sulattamaan omin neuvoin esimerkiksi kuumailmapuhaltimella tai nestekaasupolttimella.

– Siinä on riski sille, että itse lämmittimellä aiheutetaan tulipalo. Lisäksi siihen liittyy riski putken halkeamiselle, Ervasti kertoo.

Hän kehottaakin putkien jäätymisen yhteydessä kääntymään ammattilaisten puoleen. 

Lämmintä mukaan autoon

Jos pakkaskelissä on lähdettävä autoilemaan, kehottaa Ervasti pitämään huolta siitä, että pysyy lämpimänä matkan katketessakin.

– Katsoo, että autossa on varmasti sellaiset varusteet ja kamppeet, että tarkenee tien päällä hetken, jos auto vikaantuu tai joutuu onnettomuuteen, hän neuvoo.

Lämpimien vaatteiden lisäksi kannattaa esimerkiksi huolehtia siitä, että auton ensiapulaukusta löytyy esimerkiksi niin sanottu avaruuspeite, jotta onnettomuuspaikalle osuessa voi auttaa myös mahdollisten loukkaantuneiden pitämisessä lämpimänä.

Päivystävä palomestari Timo Ustinov Helsingistä muistuttaa lisäksi varautumaan siihen, että kylmässä matkalle on varattu riittävästi aikaa. Kiire liikenteessä voi kostautua onnettomuutena. Videolla Ustinov antaa muut vinkkinsä pakkassäähän.

Toteutuvatko lähes 50 asteen pakkaset? Tämä tiedetään nyt ensi viikon kylmyydestä 5:36
Toteutuvatko lähes 50 asteen pakkaset? Tämä tiedetään nyt ensi viikon kylmyydestä.

Lue myös:

    Uusimmat