Uusi trendi: Varttuneet käyvät enemmän elokuvissa

Viisikymppiset ja sitä vanhemmat suomalaiset käyvät yhä enemmän elokuvissa. Finnkinossa arvellaan tämän johtuvan muun muassa uudistetuista teattereista ja monipuolistuneesta tarjonnasta. Varttuneempi yleisö hakee valkokankaalta sekä voimakkaita elämyksiä että yhteisiä hetkiä lastenlasten kanssa.

– Finnkinon elokuvateattereissa kävi tammi–helmikuussa lähes 40 prosenttia enemmän yli 45-vuotiaita katsojia kuin viime vuonna vastaavana ajankohtana. Rekisteröityneisiin asiakkaisiin kuuluvien eläkeläiskatsojien määrä on niin ikään noussut noin 25–30 prosenttia edellisvuodesta, Finnkinon tuotepäällikkö Taina Rupponen kertoo.

Ilmiö on uusi.

– Voidaan puhua jo uudesta, nousevasta trendistä. Elokuvissakäynti on palannut 50-vuotiaiden ja sitä vanhempien harrastukseksi.

Tilaa katsoa

Rupponen kertoo, että ilmiön taustalla on monia syitä. Yhtenä niistä hän pitää moderneja multiplex-teattereita.

– Niissä on porrastetut katsomot, mukavat penkit ja tilavat katsomispuitteet. Monen mielikuva elokuvateattereista on perua nuoruusvuosilta – nykyajan uudenaikaiset elokuvateatterit on otettu vastaan häkeltyneen positiivisesti.

Myös päivänäytökset houkuttelevat viisikymppisiä ja sitä vanhempia elokuviin.

– Vuonna 2012 päivänäytöksissä kävi 17 prosenttia enemmän asiakkaita kuin vuonna 2011. Niin ikään laajentuneet aukioloajat miellyttävät monia.

Myös oopperoita ja konsertteja

Monipuolistunut ohjelmisto lienee Rupposen mielestä myös syynä siihen, että valkokankaan tarjoamat kokemukset kiinnostavat.

– Nykyään tuotetaan puhtaiden lastenelokuvien sijaan enenevissä määrin koko perheen animaatioita. Tämä on lisännyt elokuvissakäyntiä yhdessä lastenlasten kanssa.

– Esimerkiksi Metsän Tarina, Niko 2 – Lentäjäveljekset sekä yli vuoden ohjelmistossa olleet Nalle Puhin elokuva sekä Risto Räppääjä ja viileä Venla ovat olleet isovanhempien ja lastenlasten yhteisiä seikkailuja, Rupponen sanoo.

Varttuneempaa elokuvayleisöä tuntuvat kiinnostavan ennen kaikkea hyvät tarinat sekä ajan hermolla olevat ilmiöt ja puheenaiheet.

– Tällaisia ovat olleet Bond, Vares, Piin elämä, Les Misérables, 21 tapaa pilata avioliitto sekä merkkihenkilöt ja elämänkerralliset elokuvat, kuten Lincoln,Hitchcock ja Rautarouva. Parhaillaan hyvin ajankohtaisia ovat Kvartetti sekä Laulu Marionille.

– Elokuvatarjontaa rikastuttavat entisestään myös oopperoiden ja konserttien kaltaiset uudenlaiset kulttuuriesitykset, joista modernien salien puitteissa voi nauttia, Rupponen kertoo.

Studio55.fi/Piia Simola

Kuvat: Colourbox.com, Getty Images, Lehtikuva

Lue myös:

    Uusimmat