Uusi talvimyräkkä tuo runsaasti lisälunta ja varoitukset vaarallisesta ajokelistä, jäästä ja sähkökatkoista

Suomen säässä tapahtuu huomenna erittäin voimakas käänne, kun uusi lumipyry valtaa maan lännestä alkaen.

Valtteri-myrskyn lumet on saatu etelässä hädin tuskin auratuksi, kun uusi lumimyräkkä tuo jo runsaasti lisää valkeaa maahan. Tällä kertaa lunta tulee koko Suomeen.

– Lumisade alkaa aamulla lännessä ja illalla sataa niin lännessä kuin pohjoisessakin. Lauantaina sade on enemmän Itä-Suomen asiaa, MTV Uutisten meteorologi Pekka Pouta tiivistää.

Sade alkaa länsirannikolle huomenna aamuruuhkan aikoihin.

– Aamuruuhkaan tosiin vaikuttaa enemmän kuuraliukkaus, jonka tuo mukanaan lauhemman ilman virtaus. Lumisade voimistuu lännessä päivän mittaan.

Suurin osa todella voimakkaista sateista liikkuu Poudan mukaan huomenna Länsi-Suomea pitkin kohti Lappia. Lunta kertyy eniten Meri-Lapin seutuville, yhteensä 30 senttiä. 

– Tuon rintaman seutuvilla ovat myös kovimmat tuulet. Hetken aikaa tuuli puhaltaa huomenna merillä jopa myrskylukemissa. Sisämaassa tulee kovia puuskia. 

Idässä iltapäivä on huomenna vielä poutainen ja osittain aurinkoinenkin.

Ilta tuo sateet pääkaupunkiseudulle

Pääkaupunkiseudulle lumipyry ehtii huomisillaksi, ja kovin sade ajoittuu lauantain vastaiseen yöhön.

– Lauantaiaamuna kunnon pyry on etelärannikon päällä. Länsirannikoilla sade on tuolloin taukoamassa. Lounais-Suomen rannikkovyöhyke saa taas sateen niin märkänä, että lumipeitettä ei tuolle alueelle paljon kerry.

Itä-Suomessa sataa lunta vielä lauantaina iltapäivällä.

Ensi viikolla saadaan lisää lunta

Huomenna alkanut sadealue väistyy Poudan mukaan koko maasta viimeistään sunnuntaina – mutta lisää on tulossa. Seuraava sadealue, joka tulee sekin lännen kautta, on tosin edeltäjiään heikompi.

– Se tuo lunta vain viitisen senttiä, ja sen ajoitus on vielä epävarma.

Varoituksia maalle ja merille

Huomenna alkava talvimyräkkä tuo säävaroituksia niin maalle kuin merellekin, kertoo Ilmatieteen laitos. 

Ajokeli muuttuu monin paikoin erittäin huonoksi sakean pyryn ja pöllyävän lumen vuoksi. Pohjanmaalta Lapin lounaisosaan lumi myös kinostuu tehokkaasti.

Huomenna varoituksia ei ole annettu vain Pohjois-Karjalan ja Savon neljään maakuntiin, Kainuuseen eikä Kymenlaaksoon.

Muualla Ilmatieteen laitos varoittaa huonosta tai erittäin huonosta ajokelistä. 

Erityisen varoen on syytä kaasutella maanteillä rannikolla Uudeltamaalta Pohjanmaan maakuntaan asti sekä Meri-Lapin paikkeilla.

Huomenna sää on huono tai erittäin huono myös kaikilla Suomen merialueilla. Tuulivaroitusten lisäksi on annettu jäätämisvaroituksia sekä varoituksia aallokon korkeudesta. 

Saara-lehmää ei Valtteri-myrsky hetkauttanut – katso millaisessa kinoksessa se märehti seuraavana aamuna 0:30
Katso myös: Saara-lehmää ei Valtteri-myrsky hetkauttanut – katso millaisessa kinoksessa se märehti seuraavana aamuna

Lisää tykkylunta, sähkökatkoja tiedossa

Lauantaina ajokelivaroitus laajenee koko Manner-Suomeen. Erittäin huonoa liikennesäätä on odotettavissa Etelä-Suomeen, Pohjois-Pohjanmaalle ja Lapin eteläosaan.

Lauantaina päivällä sää kuitenkin poutaantuu vähitellen lännestä alkaen.

Kaikilla merialueilla on syytä varautua lauantainakin navakkaan tuuleen.

Kehnoa liikennesäätä periytyy myös sunnuntaille. Sille päivälle Ilmatieteen laitos on antanut ajokelivaroituksen linjalle Keski-Pohjanmaa–Pohjois-Karjala sekä maakuntiin niistä etelään.

Maan lounaisosassa puihin kertyvä lumikuorma voi aiheuttaa viikonloppuna vahinkoja. Sähkökatkoja on Ilmatieteen laitoksen mukaan odotettavissa alueilla, joilla sähköverkko ei ole maakaapeloitu. Tykkylumen paino on jo lähtötilanteessa paikoin lähellä vahinkokynnystä. 

Lue myös:

    Uusimmat