Perjantaina rysähtää jälleen: Toistuuko Valtteri-myrskyn lumipyry? "Ennusteessa jopa 40 senttiä"

Toistuuko Valtteri-myrsky? Luvassa jopa useampi kymmenen senttiä uutta lunta 5:06
Katso videolta, kuinka suuria määriä lunta missäkin päin maata saadaan.

Perjantaina rysähtää. Tuleva lumipyry voi muistuttaa viime viikonlopun Valtteri-myrskyä.

Valtteri-myrskyn mukanaan tuomia lumia ollaan hädin tuskin ehditty korjata sivummalle, kun uusi myräkkä on jo ovella. Perjantaina Suomen ylle saapuu laaja lumisateen alue.

Tilanne alkaa muistuttaa menneen viikonlopun myrskyä, sillä tuuletkin yltyvät. Pahimmin tuulee merialueilla, mutta sisämaassakin on luvassa puuskia.

– Lumi pöllyää ja tulee pyryttämällä, joten ajokeli on aika paha, meteorologi Jenna Salminen kertoo.

Lumisaderintama saapuu ensin Suomen länsiosaan perjantaina iltapäivään mennessä. Siitä se liikkuu yön aikana maan yli. Lauantaina lunta tulee itäpainotteisesti.

– Lännen ja lounaan suunnalle saapuu lauhempaa ilmaa, ja se muuttaa sadetta ensin märäksi lumeksi, joka on todella raskasta.

Lunta 30–40 senttiä?

Lunta tulee laajasti viidestä kahteen kymmentä senttiä. Eteläisillärannikkoalueilla voidaan päästä kolmeenkin kymmeneen senttiin uutta lunta.

Lumista tulee olemaan myös Perämeren rannikolla, jossa tuuli vie lunta sisämaan puolelle. Siellä yhtä lailla luvassa on kymmenestä kolmeen kymmentä senttiä.

– Ennusteessa vilahtaa kyllä neljäkymmentä senttiäkin, Salminen toteaa muistuttaen tuon ennusteen epävarmuudesta.

Tuleva myrsky eroaa Valtterista matalapaineen sijainnin osalta. Nyt matalapaineen alue jää kauemmas, ja tuulet tulevat alusta alkaen etelästä.

Lue myös:

    Uusimmat