Junaliikennettä supistetaan huomenna lumimyräkän takia – haasteita luvassa vaihteille, asemalaiturien lumenpoistolle ja junakalustolle

Toistuuko Valtteri-myrsky? Luvassa jopa useampi kymmenen senttiä uutta lunta 5:06
Toistuuko Valtteri-myrsky? Huomenna luvassa jopa useampi kymmenen senttiä uutta lunta

Junaliikennettä supistetaan Etelä-Suomessa huomenna sakeaa lumisadetta tuovan myräkän takia. Pääkaupunkiseudun lähijunaliikennettä ajetaan harvennetuin vuorovälein kello 15 alkaen, päättivät Fintraffic, Väylävirasto, HSL ja VR.

Satanut lumi ja pakkanen voivat rautatietoimijoisen mukaan aiheuttaa haasteita vaihteille, asemalaiturien lumenpoistolle sekä junakalustolle.

Käytännössä supistus tarkoittaa sitä, että kaikki A-junat ja K-junat ajetaan 20 minuutin vuorovälein. Muut lähiliikenteen junat ajavat normaaleilla vuoroväleillä. Myöskään kauko- ja tavarajunien huomista liikennettä ei ennakolta vähennetä.

Varoituksia maalle ja merille

Suomeen huomenna iskevä uusi talvimyräkkä tuo säävaroitukset niin maalle kuin merellekin, kertoo Ilmatieteen laitos. 

Lumisadealue kylvää runsaasti lunta eri puolille maata etenkin huomisillan ja lauantain alkupuoliskon aikana.

Ajokeli muuttuu monin paikoin erittäin huonoksi sakean pyryn ja pöllyävän lumen vuoksi. Alueella Pohjanmaalta Lapin lounaisosaan lumi myös kinostuu tehokkaasti.

– Etelä- ja länsirannikon maakunnissa lunta kertyy 10–20 senttiä, etelärannikon tuntumassa paikoin 25 senttiä. Lapin lounaisosiin ja osaan Pohjois-Pohjanmaata lunta saadaan 15–25 senttiä, paikoitellen 30 senttiä, meteorologi Paavo Korpela arvioi tiedotteessa.

Myrsky etenee niin, että vielä huomenna osassa itäistä Suomea ajellaan normaalissa talvikelissä. Varoituksia ei ole sille päivälle annettu Karjalan ja Savon neljään maakuntaan, Kainuuseen eikä Kymenlaaksoon.

Muualla maassa Ilmatieteen laitos varoittaa huomenna huonosta tai erittäin huonosta ajokelistä. Erityisen varoen on syytä kaasutella maanteillä rannikolla Uudeltamaalta Pohjanmaan maakuntaan asti sekä Meri-Lapin paikkeilla.

Huomenna sää on huono tai erittäin huono myös kaikilla Suomen merialueilla. Tuulivaroitusten lisäksi on annettu jäätämisvaroituksia sekä varoituksia aallokon korkeudesta. 

Saara-lehmää ei Valtteri-myrsky hetkauttanut – katso millaisessa kinoksessa se märehti seuraavana aamuna 0:30
Katso, millaisessa kinoksessa Saara märehti Valtteri-myrskyn jälkeen!

Lisää tykkylunta, sähkökatkoja tiedossa

Ylihuomenna lauantaina ajokelivaroitus laajenee koko Manner-Suomeen. Erittäin huonoa liikennesäätä on odotettavissa Etelä-Suomeen, Pohjois-Pohjanmaalle ja Lapin eteläosaan.

Lauantaina päivällä sää kuitenkin poutaantuu vähitellen lännestä alkaen.

Kaikilla merialueilla on syytä varautua lauantainakin navakkaan tuuleen.

Kehnoa liikennesäätä periytyy myös sunnuntaille. Sille päivälle Ilmatieteen laitos on antanut ajokelivaroituksen linjalle Keski-Pohjanmaa–Pohjois-Karjala sekä maakuntiin niistä etelään.

Maan lounaisosassa puihin kertyvä lumikuorma voi aiheuttaa viikonloppuna vahinkoja. Sähkökatkoja on Ilmatieteen laitoksen mukaan odotettavissa alueilla, joilla sähköverkko ei ole maakaapeloitu. Tykkylumen paino on jo lähtötilanteessa paikoin lähellä vahinkokynnystä.

Lue myös:

    Uusimmat