Uusi sovellus paljastaa karun totuuden terassikesästäsi

Uuden mobiilisovelluksen avulla pystyt seuraamaan omaa alkoholinkäyttöäsi kesäterasseilla.

Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n tuore OttoMitta on ilmainen mobiilisovellus, jonka avulla voi seurata omaa alkoholinkäyttöään. Älypuhelimiin suunniteltu sovellus herättelee kesälomalaisenkin pohtimaan omia kulutustottumuksiaan.

– Vaikka alkoholinkäyttö olisikin satunnaista, uusi juomapäiväkirja herättelee miettimään omia valintoja, kertoo EHYT ry:n Mobiiliavun hankepäällikkö Iina Järvi.

Tarve OttoMitalle nousi EHYT ry:n Mobiiliavun ja Aikuistyön seurantatiedoista. Kesä on selkeä alkoholin kulutuspiikki, joka näkyy kesälomien loppuessa piikkinä myös päihdeklinikoilla.

– Silloin katkaisuhoitojen tarve työikäisen ja työkykyisen väestön kohdalla nousee merkittävästi, Järvi kertoo.

Sovellus laskee kalorit ja rahankulutuksen

OttoMitta ladataan omalle älypuhelimelle. Käyttö on maksutonta ja tallennetut tiedot näkyvät vain käyttäjälle itselleen. Sovellukseen on syötettävä käyttäjän ikä, paino ja sukupuoli. Kun sovellukseen kirjaa nauttimiensa alkoholiannosten tiedot, kuten juoman laadun, määrän ja hinnan, OttoMitta laskee vaikkapa kalorit ja rahankulutuksen. Sovellus arvioi myös veren alkoholipitoisuuden sekä alkoholin palamisajan elimistössä, mutta ajokunnosta kertovana alkometrinä sitä ei voi käyttää.

Sovellus auttaa tunnistamaan alkoholin riskikäytön rajoja, joita moni ei välttämättä tule ajatelleeksi. OttoMitan lukemat varoittavat punaisella, kun riskikulutuksen raja lähenee. Esimerkiksi työikäiselle miehelle tämä on seitsemän annosta päivässä tai 24 viikossa ja naiselle viisi päivässä tai 16 viikossa. Käytännössä tämä on miehelle seitsemän keskiolutpulloa ja naiselle viisi keskiolutpulloa tai kolme siideriä.

Koska tiedot jäävät sovellukseen, voi sovellusta hyödyntää myös pitkäaikaisempaan alkoholinkäytön seurantaan. OttoMitta voikin olla tukena omaan terveyteen vaikuttavassa elämäntapamuutoksessa.

OttoMitta-sovelluksen voi ladata maksutta App Storesta ja Google Playsta. Sovellus toimii älypuhelimissa ja tableteissa, joissa on Android tai iOS-käyttöjärjestelmä. Windows-puhelimelle OttoMitan voi ladata kesäkuussa. OttoMittaa mainostetaan kesän ajan ravintoloissa postikorteilla. Kesäkunnon salaisuus -kampanja muistuttaa leikkimielisesti terassikauden terveysvaikutuksista.

Lue myös:

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja