Uusi kokeilu tuo maksuttomat harrastukset koulupäivän yhteyteen: "Tukevat perheiden yhdessäoloa iltaisin"

Uusi kokeilu tuo maksuttomat harrastukset koulupäivän yhteyteen 4:49
Videolla Helsingin kaupungin projektipäällikkö Irma Sippola avaa pilottihanketta Uutisaamun haastattelussa.

Helsingissä pilotoitava hanke toisi maksuttomat harrastukset lasten koulupäivien yhteyteen.

Uusi kokeilu tuo maksuttomat harrastukset lasten koulupäivien yhteyteen. Lapsia ja nuoria aktivoivaa kokeilua kutsutaan niin sanotuksi harrastamisen Suomen malliksi. Hanke pilotoidaan Helsingissä.

– Se pyrkii tukemaan lasten ja nuorten hyvinvointia ja mielekästä vapaa-aikaa tuomalla lisää harrastuksia lapsille ja nuorille, erityisesti koulupäivän yhteyteen, Helsingin kaupungin projektipäällikkö Irma Sippola kertoi Uutisaamussa.

Pilottihanke on käynnistynyt vuodenvaihteessa. Harrastuksen tarjoajatahoja kerätään tällä hetkellä. Kumppaneiksi haetaan harrastustoimintaa järjestäviä seuroja, järjestöjä, yrityksiä ja toimijoita liikunnan, kulttuurin tai muun lapsille ja nuorille suunnatun toiminnan saralta.

"Tukevat perheiden yhdessäoloa iltaisin"

Myös lapsia ja nuoria on kuultu. Heiltä on kerätty syksyn aikana tietoa siitä, millaisia harrastuksia he haluaisivat harrastaa.

– Kun koronarajoitukset poistuvat, niin ollaan sitten valmiita tarjoamaan sellaisia harrastuksia lapsille ja nuorille, Sippola kertoo.

Suosikeiksi nousivat perinteiset liikuntaharrastukset ja taiteet, mutta myös esimerkiksi mediaan liittyvät toiminnat kiinnostivat. Harrastukset toimisivat käytännössä koulupäivän yhteydessä.

– Ne on rakennettu sillä ajatuksella, että ne tukevat perheiden yhdessäoloa iltaisin, Sippola kertoo.

Tarkoitus tukea lasten ja nuorten hyvinvointia

Harrastaminen on maksutonta perheille. Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt Helsingin kaupungille miljoona euroa toiminnan käynnistämistä varten.

– Se voi kuulostaa suurelta rahasummalta, jos vain ajatellaan harrastuksia. Sillä kuitenkin tuetaan lasten ja nuorten hyvinvointia, Sippola sanoo.

Koulupäivän yhteydessä järjestettävällä toiminnalla tuodaan mahdollisuudet lähemmäs myös niitä lapsia ja nuoria, joilla on muita vähemmän mahdollisuuksia kokeilla erilaisia harrastuksia ja luodaan polkuja pitkäkestoiseen harrastamiseen. Keskiössä ovat etenkin sellaiset lapset ja nuoret, jotka eivät harrasta mitään.

– Miljoonan euron panos lasten ja nuorten hyvinvointiin ei ole suuri, kun ajattelee, että kuinka paljon kustannus on, jos lapset ja nuoret kokevat yksinäisyyttä ja syrjäytymistä, Sippola huomauttaa.

Osittainen lähde: Hel.fi

Lue myös:

    Uusimmat