Haluatko lapsesi menestyvän koulussa? Kannusta musiikkiharrastusten pariin: "Noin vuoden edellä muista"

Koululaiset eri taidoin opintielle 8:12
Koululaiset eri taidoin opintielle – vieraana erikoisasiantuntija Jari Metsämuuronen Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksesta.

Musiikin harrastaminen nuorella iällä kannattaa: kanadalaistutkimuksen mukaan se takaa akateemisen menestymisen, kertoo Kidspot.com.au

Jos lapsesi haluaa aloittaa pianon tai viulun soittamisen, kannattaa kannustaa häntä musiikkiharrastuksen pariin – senkin uhalla, että saat sanoa hyvästit rauhallisille koti-illoille. Kanadalaistutkimuksen mukaan kalliskin musiikkiharrastus on kaiken vaivan arvoista. 

Musiikkiharrastus suoraan verrannollinen akateemiseen menestymiseen

Journal of Education Psychologyn kesäkuussa julkaiseman tutkimuksen mukaan musiikkia opiskelleet oppilaat menestyvät paremmin etenkin matematiikassa, luonnontieteissä sekä kielissä. Tutkimuksessa tarkasteltiin vajaan 113 000 yläkoulu- ja lukioikäisen arvosanoja.

– Oppilaat, jotka ovat oppineet soittamaan jotain instrumenttia alakoulussa ja ovat jatkaneet soittoharrastustaan vielä lukioikäisenäkin eivät saaneet vain huomattavasti parempia arvosanoja, vaan olivat myös englannin kielen, matematiikan ja tieteiden taitojensa puolesta noin vuoden edellä muista, tutkimuksen päätutkija Peter Gouzouasis toteaa UBC Newsille.

Päätutkijan mukaan koehenkilöiden sosioekonomisella taustalla, etnisyydellä tai sukupuolella ei ollut vaikutusta tutkimustuloksiin.

Teorioita on monia

Tutkijat olettavat, että akateemisen menestymisen taustalla on se, että keskittymistä vaativa harrastus vahvistaa soittajan kognitiivisia kykyjä.

Näin ollen musiikkia harrastava oppilas pystyy kontrolloimaan paremmin ajatuksiaan ja käyttäytymistään. Toisin sanoen, musisoivat oppilaat osaavat keskittää energiansa olennaiseen, siis opiskeluun.

Säännöllisen musiikkiharrastuksen uskotaan myös tekevän harrastajasta tavoitteellisemman. Harrastus saattaa tehdä oppilaista motivoituneempia myös koulunkäynnin suhteen – etenkin silloin, kun he löytävät opiskeluyhteisöstä samanhenkisiä ihmisiä.

Erään teorian mukaan yhteisöllisyys ja yhteinen intohimo musiikkiin motivoi opiskelijoita tähtäämään samoihin tavoitteisiin yhdessä.  

Lue kaikki uusimmat lifestyle-aiheiset artikkelit!

Lue myös:

    Uusimmat