Espoolaiset urheiluseurat lähettivät paimenkirjeen kaupunginjohdolle – haluaisivat lieventää nuorisourheilijoiden koronarajoituksia: "Lasten into pysyä toiminnassa on selvästi rapautumassa"

8:45
Video: Miten koronavirus on vaikuttanut lasten hyvinvointiin?

Espoolaiset urheiluvaikuttajat vetoavat pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmään, jotta se lieventäisi nuorisourheilijoiden koronarajoituksia.

MTV Uutisten haltuunsa saamassa vetoomuksessa lievennyksiä perustellaan sillä, että lasten seuratoiminnassa on ollut suhteessa vähemmän koronatartuntoja kuin muutoin urheilun ja liikunnan parissa.

"Ymmärrys ja kärsivällisyys hankaluuksien ylikäymiseksi on käymässä vähiin"

Toisaalta rajoitukset ovat ryhmän mukaan vaikuttaneet niin lasten ja nuorten kuin seuratoiminnassa mukana olevien aikuistenkin jaksamiseen jatkuvassa epävarmuudessa. 

– Lasten into pysyä toiminnassa mukana on selvästi rapautumassa. Myös vanhempien ymmärrys ja kärsivällisyys hankaluuksien ylikäymiseksi on käymässä vähiin, Espoon seurojen edunvalvontaryhmän puheenjohtaja Olli-Pekka Lintula toteaa.

– Valtaosa (seuroissa) lopettaneista on 10–13-vuotiaita lapsia, jotka ovat tyypillisesti drop-out iässä, ja nyt lopettamiset kiihtyivät. Toisaalta seuratoiminnan piiriin hakeutui tavallista vähemmän alle kouluikäisiä tai alakouluikäisiä lapsia. 

9:50
Lähes joka neljäs lapsi ja nuori on ylipainoinen. Liikunnanopettaja avaa MTV Uutisten haastattelussa syitä karuun kehitykseen.

Lapset ovat olleet aiempaa levottomampia

Lintula kertoo, että lapset ovat olleet syksystä alkaen normaalia levottomampia. 

– Lasten keskuudessa on näkynyt levottomuutta ja käyttäytymishäiriöitä. Se taas on tuntunut seurojen ohjaajien ryhmänhallintahaasteina.

Lintula muistuttaa, että jos lapsilta kielletään organisoitu harrastaminen, he tekevät jotain sen sijaan.

– Jos he jäävät kotiin, he pelaavat tietokonepelejä tai touhuavat muuten vain kavereiden kanssa. 

– Jos tavoitteena on vähentää altistumisia ja taudin leviämistä, seuratoimijoiden näkemyksen mukaan seuroissa tapahtuva liikunta on hyvä keino saada liikettä aikaan kuitenkin niin, että se tapahtuu pandemian riskiä madaltaen.

”Lasten on päästävä harrastamaan sisällä”

Espoon seurojen edunvalvontaryhmä toivoo, että voimassa olevat koronarajoitukset purettaisiin niin, että alle 20-vuotiaat saisivat harrastaa ja harjoitella sisätiloissa.

– Toki se pitää tehdä terveyttä kunnioittaen ja noudattaen ennen kaikkea Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ohjeita turvavälistä ja muusta käyttäytymisestä, Lintula toteaa.

Lintulan mielestä ei ole reilua, että vaikka monet tahot ovat voineet korona-aikanani toimia melko vapaasti, lasten ja nuorten harrastusta rajoitetaan.

– Olemme valmiit sopeuttamaan toimintaamme esimerkiksi pienryhmäharjoitteluun ilman kontaktitilanteita, mikäli sellaisia vaateita suuntaamme esitetään. Kilpailut, ottelut ja sarjatoiminta voidaan aloittaa asteittain pandemiatilanteen parantuessa. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja