Uskoisitko Miraa kolmen lapsen äidiksi? Timmi 35-vuotias tyrmää raskauskiloselityksen taakse piiloutuvat: "Kyllä se on tekosyy siinä vaiheessa, kun lapset ovat 10-vuotiaita"

Sporttinen ja nuorekas Mira, 35, ei vastaa stereotypistä kuvaa suomalaisesta kolmen lapsen äidistä 1:30
35-vuotias Mira on sporttisessa kunnossa!

Sporttinen ja huoliteltu Mira on kohdannut äitiytensä vähättelyä. Hän muistuttaa, että ulkonäöstä huolehtiminen ja äitiys mahtuvat hyvin samaan pakettiin.

Artikkeli on uusinta keväältä 2020.

Ensinäkemältä ei uskoisi, että Mira Kupiainen on pian 36 vuotta täyttävä kolmen lapsen äiti. Sporttisessa kunnossa oleva ja huoliteltu nainen ei vastaa stereotypistä kuvaa suomalaisesta perheenäidistä. Kun Mira kertoo, että hänen vanhin lapsensa on 17-vuotias miehenalku, on yllätys vielä suurempi. 

– Mielestäni on hauskaa, minkälaisia kommentteja ja reaktioita aiheutan. Missä tahansa tulee puhetta lapsista ja kerron, että mulla on kolme – 6-, 9- ja 17-vuotiaat – aina on se sama reaktio. Toistetaan se 17 ja ollaan haavi auki kysymysmerkkinä, Mira kertoo.

Vaikka nykyään nuorekkaan ulkonäön päivittely lähinnä huvittaa Miraa, aina niin ei ole ollut. Kun Mira sai esikoisensa 18-vuotiaana, joutui nuori äiti vähättelyn ja ilkeilyn kohteeksi. Mira muistaa, miten neuvolassa teiniäitiä katsottiin nenänvartta pitkin ja lastentarvikeliikkeissä apua tarjottiin vasta, kun oli oman äidin kanssa liikenteessä. 

Kolmekymppisen naisen kohdalla lapsia pidetään jo normaalina. Vieläkään muut äidit eivät välttämättä koe sporttista ja huoliteltua Miraa helposti lähestyttäväksi – ainakaan jos lähestymisen tarkoituksena ei ole mollata toista.

Ulkonäöstä huolehtiminen ja äitiys mahtuvat samaan pakettiin

Normaalioloissa Vantaalla asuva Mira herää kolmena tai neljänä arkipäivänä viikossa kello 4.30 aamulla, jotta ehtii käymään salilla ennen töihin lähtöä. Puoliso hoitaa lapset päiväkotiin ja kouluun. Kun Mira palaa iltapäivällä töistä, voi hän pyhittää koko loppupäivän lapsilleen.

Monen äidin tuntuu olevan vaikea ymmärtää, miksi toinen äiti haluaa pitää itsestään huolta ja ottaa omaa aikaa treenaamiseen. Miralle liikunta tuo vireää ja hyvää oloa niin fyysisesti kuin henkisestikin.

Liike on lääke, hän toteaa. 

Kunnosta huolehtiminen auttaa Miraa myös pitämään huolta lapsistaan – etenkin liikuntavammaisesta kuopuksestaan. Poika liikkuu pyörätuolilla ja arkeen kuuluu paljon 20-kiloisen lapsen nostoja ja siirtoja.

Säännöllinen liikunta vahvistaa kehoa, mutta Miralle on tärkeää myös viihtyä vartalossaan. Hän pitää kauneudenhoidosta ja siitä, että on huolitellun näköinen. Hiukset ja kulmat ovat värjätyt, kynsissä geelilakkaukset. Mira tykkää pukeutumisesta ja meikkaamisesta.

Treenaaminen ja ulkonäöstä huolehtiminen eivät sulje pois äitiyttä. Ne mahtuvat hyvin samaan pakettiin, Mira muistuttaa.

– Oli se ulkoinen habitus mikä vaan, niin lasten asiat on mulle aina se numero yksi.

"24 tuntia päivässä on meillä jokaisella"

Mira kokee, että hänen äitiyttään vähättelevät erityisesti muut naiset – eivät niinkään miehet. Tuntuu kuin joidenkin mielestä lihaksikas vartalo ja huolletut kynnet sulkisivat pois äidinrakkauden. Osa someilkeilijöistä epäilee, ettei Mira treenaa alkuunkaan vaan käy vain makoilemassa kirurgin pöydällä. Osa toteaa, että hän on varmaan luonnostaan timmissä kunnossa.

– En tiedä, onko se sitä, ettei itse pysty tai jaksa huolehtia itsestään ja sitten ärsyttää, että joku toinen pystyy, Mira pohtii.

Mielipiteensä saa toki esittää, mutta ronskilla kädellä vähättely feikkiprofiilin takaa ei ole rakentavaa kritiikkiä. Mira ei käytä aikaansa vastatakseen huutelijoille tai puolustellakseen itseään. Hän ei ymmärrä, mistä ihmiset repivät ajan ja energian vihaviestien kirjoittamiseen. Kenties he karsivat siitä liikunnasta. 

– 24 tuntia päivässä on meillä jokaisella.

Saako äiti esitellä somessa vartaloaan?

Jotkut ovat myös kyseenalaistaneet Miran itsestään jakamat, paljastavatkin kuvat. Mira kertoo itsekin pohtineensa sitä, onko hänen äitinä sopivaa esitellä sosiaalisessa mediassa paljasta takapuoltaan. Hän on myös keskustellut asiasta vanhimman lapsensa kanssa ja perustellut toisinaan vähäpukeisia kuviaan. 

Mira haaveilee työskentelystä liikunta-alalla. Vartalo on hänelle työkalu ja projekti, joka voi toimia välineenä unelman toteuttamisessa. Helmikuussa Mira sai ensimmäisen yhteistyökumppaninsa ja hänestä tuli yrityksen brändilähettiläs. Se kirvoitti esikoisessakin hyväksyvän wau-reaktion.

Onneksi ajat muuttuvat. Nykyään on yhä hyväksytympää, että äiti pitää huolta myös itsestään ja saa myös näyttää sen. Mira kertoo kuulevansa osalta naisista olevansa inspiroiva esimerkki, hyvä esikuva ja motivaattori. 

Mira toivoo antavansa liikunnallista mallia myös omille lapsilleen. Äidin urheilullinen elämäntyyli on lapsille niin arkinen asia, että he lähinnä ihmettelevät, jos hän ei käy salilla. Salikärpänen on purrut myös teini-ikäiseen esikoiseen, joka on alkanut treenaamaan. 

Treeni-into iski toisen raskauden jälkeen

Mira itse innostui treenaamisesta toisen poikansa syntymän jälkeen vuonna 2011. Raskauskiloja oli kertynyt ja rasvaprosentti kohonnut. Peilistä heijastuva kuva ei istunut ideaaliin rasvattomasta fitness-urheilijasta. Se oli isku vasten kasvoja ja sai toimimaan.

Mira näkee, että osa kehoaan häpeilevistä äideistä piiloutuu raskauden ja raskauskilojen taakse liian pitkän ajan. Vedotaan pienillä ikäeroilla syntyneisiin lapsiin, joiden vuoksi kertyneistä liikakiloista ei ole päässyt eroon. 

– Kyllä se on tekosyy siinä vaiheessa, kun lapset ovat 10-vuotiaita ja sulla on raskauskiloja, Mira tokaisee, mutta painottaa, ettei kaikkia tietenkään lihominen edes häiritse.

Mira ei kuitenkaan kuulu niihin ihmisiin. Toisen lapsensa syntymän jälkeen Mira alkoi treenaamaan aktiivisesti. Kun lapsi nukkui rattaissa päiväunia, Mira veti vaunulenkkejä. Hän alkoi myös käymään säännöllisesti salilla. Treeni ja tiukka ruokavalio näkyivät kehossa nopeasti ja Mira alkoi jälleen viihtyä raskauden muokkaamassa vartalossaan.

Jälkikäteen ajatellen treenaaminen oli tuolloin ulkonäköpainotteista ja elämää rajoittavaa. Enää Mira ei jaksaisi vetää purkista kylmää kanaa ja kasviksia eikä jättää menoja väliin treenien tai syömissääntöjen vuoksi. Itsensä haastaminen oli mennä överiksi.

Nyt ote treenaamiseen ja syömiseen on rennompi ja kokonaisvaltaisempi. Tärkeintä on voida hyvin ja jaksaa arjessa. Ehkä vielä joskus Mira nähdään fitness-kisoissa, mutta nyt ei ole sen aika.

Koronaepidemian aikana leivonta on korvannut treenaamisen

Huhtikuun päivä on aurinkoinen, mutta orastavaa kevättä varjostaa koronapandemia. Mira jäi kotiin etätöihin jo kolme viikkoa sitten ja samalla lapset alkoivat käymään koulua kotoa käsin. Mira kuuluu perussairautensa vuoksi koronavirustaudin riskiryhmään, kuten kenties myös hänen kuopuksensa, jonka keuhkot eivät vastasyntyneenä toimineet. Perhe haluaa pelata varman päälle.

Kuten moni muu, myös Mira on viettänyt kotikaranteenia pieruverkkareissa tukka sekaisin. Mutta kun hiukset on kammannut, kulmat siistinyt ja päivävoiteen levittänyt kasvoille, on olo heti ollut virkeämpi ja parempi. 

– En tee sitä sen takia, että lähden käymään lähikaupassa, vaan koska oma olo on virkeämpi ja parempi, kun olen huolittelun näköinen.

Mira korostaa, että ihminen saa toki viihtyä nahoissaan myös ilman meikkiä, ja se on hienoa. Hän ei vain itse ole sellainen ihminen.

Kynnet saavat odottaa geelilakkaustaan koronakriisin yli. Kuntosalille Mira ei ole mennyt kolmeen viikkoon. Hän ei pidä itseään kotitreeni-ihmisenä, mutta ei stressaa urheilun puutetta. 

– Kun tilanne rauhoittuu, niin palataan siihen sitten. Nyt leivon paljon, eli vähän toiseen ääripäähän on menty, Mira sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat