Pitäisikö kuntosalia välttää koronaviruksen vuoksi? Näin vältät tartunnan treenatessa

2:33
Jos salille meno kammottaa, voi treenin tehdä myös kotona. Katso videolta ohjeet!

Kuntosalit ovat otollisia paikkoja tartuntatautien leviämiselle. Laitteiden ja painojen puhdistaminen sekä hyvä käsihygienia pienentävät tartuntariskiä. Kipeänä ei myöskään pidä mennä treenaamaan.
 

Yhteiset lokerikot, puntit ja jumppamatot. Hikoilevat ja pahimmassa tapauksessa pärskivät ihmiset. Kuntosalit ovat olla pahimmillaan pöpökammoisen painajainen. Mutta pitäisikö koronavirusepidemian aikana salitreeniä todella välttää?

Älä treenaa kipeänä

Uusi koronavirus COVID-19 leviää ensisijaisesti pisaratartuntana, kun sairastunut yskii tai aivastaa. Jos siis salilla treenaa selvästi nuhaisen oloinen ihminen, voi häneltä saada tartunnan siinä missä kassajonossa yskivältäkin. Kipeänä ei siis kannata mennä salille huhkimaan.

Sen lisäksi, että salilla pärskiessään voi tartuttaa muut treenaajat, vaanii kipeänä urheilevaa salakavalan sydänlihastulehduksen vaara.

Pese kädet ja laitteet

Toinen mahdollinen tartuntareitti liittyy kuntosalin esineisiin, kuten laitteisiin, painoihin ja jumppamattoihin. Koronavirus saattaa tarttua pinnoilta kosketuksen kautta, jos ihminen vie saastuneet kätensä kasvoilleen. Vaikka koronavirus voi säilyä erilaisilla pinnoilla useita tunteja tai jopa päiviä, ei tavaroiden välityksellä tapahtuvia tartuntoja ole todettu.

Paras tapa välttyä tartunnalta on huolehtia käsihygieniasta ja siisteydestä. Käsien tiheää ja huolellista pesemistä sekä kasvojen koskettelun välttämistä ei voi tarpeeksi korostaa. Kädet olisi hyvä pestä ennen treeniä, puolivälissä treeniä sekä sen jälkeen. 

Katso videolta, miten peset kätesi oikeaoppisesti. Artikkeli jatkuu videon alla.

1:15

– Suurin ongelma on pelko. Ihmiset eivät tajua, että he voivat tehdä jotain. Mutta voit pestä kätesi, Health-sivuston haastattelema yhdysvaltalainen mikrobiologian professori Philip Tierno sanoo.

Lisäksi salitreenaajan on hyvä pyyhkäistä yleisessä käytössä olevan kuntosalin tavarat ennen ja jälkeen niiden käyttämisen. Yleensä saleilta löytyy tähän tarkoitukseen välineet, mutta ei omienkaan mukana kantamisesta ole haittaa.

Liikunta vahvistaa vastustuskykyä


Vaikka koronapelossa tekisi mieli hautautua turvaan sohvanpohjalle, on myös tartuntatautiepidemioiden aikana hyvä muistaa terveelliset elämäntavat. Unen ja terveellisen ruokavalon lisäksi kohtuullinen liikunta parantaa vastustuskykyä.

Mikäli kuntosalille meno kuitenkin ahdistaa, voi liikuntaa harrastaa toki muutenkin. Lenkki rauhallisella alueella tai kotijumppa voivat olla hyviä ja stressivapaita ratkaisuja saada liikunnan hyödyt ilman pelkoa korona- tai influenssatartunnasta.

Varovaisuus kannattaa erityisesti alueilla, joissa on todettu koronavirustartuntoja.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja