Oudot muutokset odottavan äidin kehossa – tiesitkö näitä?

Raskauden aikana kehossa tapahtuu kummallisia mutta normaaleja muutoksia, emmekä nyt tarkoita lihomista tai raskausarpia.

Ei ihme, että raskaus voi saada olon tuntumaan kummalta. Lue, miten vauva vaikuttaa odottavan äidin kehoon.

Sisäelimet siirtyvät

Kasvava kohtu ja sikiö painavat sisäelimiä ja saavat ne siirtymään hieman tavanomaisilta paikoiltaan.

Hajuaisti muuttuu

Kiitos hormonien, hajut voivat vaikuttaa erilaisilta ja etovammilta kuin tavallisesti.

On arveltu, että herkistynyt hajuaisti voisi olla luonnon oma keino varoittaa äitiä mahdollisista sikiölle haitallisista aineista.

Ihoon ilmestyy läiskiä

Hormonit saavat aikaan myös pigmentin tummumisen esimerkiksi nännipihoilla. Kasvoille voi ilmestyä maksaläiskiä.

Mahahapot kipuavat ruokatorveen

Äidin ruokatorven ja mahalaukun välissä sijaitseva sulkijalihas heikentyy raskauden aikana. Siksi mahahappoja voi päästä ylös ruokatorveen, mikä aiheuttaa närästystä ja happamia röyhtäisyjä.

Ikenet turpoavat ja kipeytyvät

Ikenet voivat olla raskauden aikana herkät ja turvonneet. Keho kaipaa myös kalkkia raskauden aikana, ja jos ei sitä muualta ole saatavilla, ottaa se tarvitsemansa luista ja hampaista.

Sormet puutuvat

Turvotus voi saada sormet tuntumaan turtuneilta.

Ihosi hehkuu. Oikeasti.

Raskauden aikana veren määrä äidin kehossa lisääntyy, ja lisääntynyt veri voi näkyä poskilla paljon puhuttuna hehkuna. Lisäksi hormonit voivat saada talirauhaset aktivoitumaan ja siten ihon kiiltämään tavallista enemmän.

Kengänkoko kasvaa

Raskauden aikana voit joutua heittämään hyvästit suosikkikengillesi, sillä lantion, vatsan ja rintojen lisäksi jopa jalkaterät leviävät äitiyden myötä. Selitys ei ole vain painonkertymisessä ja mahdollisessa turvotuksessa, vaan myös nivelsiteiden löystymisessä kehon valmistuessa synnytykseen. Kengänkoon kasvu voi olla pysyvä muutos.

Häntäluu kipeytyy

Erilaiset kolotukset kehossa johtuvat siitä, että sidekudokset löystyvät tehdäkseen tilaa kasvavalle sikiölle. Alaselän kivut voivat liittyä myös siihen, että kehon painopiste siirtyy eteenpäin.

Lähteet Oddee.com, Huffingtonpost.com, Terveyskirjasto.fi, Terve.fi

Lapsettomuudesta kärsinyt pari sai ilouutisen – katso!

Iholla-sarjassa Yrjänä avautui lapsettomuudesta. Ohjelmassa nähtiin kuitenkin todellinen yllätys, kun pariskunta saikin kuulla odottavansa lasta.

Lue myös:

    Uusimmat