Useat avit määränneet pakollisia koronatestejä – THL: Omikron-muunnos pystytään tunnistamaan alustavasti jo ensimmäisestä koronatestistä

THL:n Salminen: Omikronin vaikutuksia on lähes mahdoton ennustaa – tutkimuksissa menee vielä kuukausia 4:09
THL:n Salminen: Omikronin vaikutuksia on lähes mahdoton ennustaa – tutkimuksissa menee vielä kuukausia

Helsinki-Vantaan lentokentällä aloitettiin lauantaina pakolliset terveystarkastukset eli koronatestit ja karanteeniin määräykset kaikille eteläisen Afrikan maista tulleille matkustajille.

Etelä-Afrikasta liikkeelle lähtenyt uusi koronavirusmuunnos omikron pystytään Suomessa tunnistamaan alustavasti jo ensimmäisestä koronatestistä, kertoi johtava asiantuntija Carita Savolainen-Kopra Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL) STT:lle.

– Tässä on se hyvä puoli, että tämä pystytään alustavasti tunnistamaan jo PCR-testillä. Meillä on käytössä nimenomaan rajalta tulleiden näytteiden seulonnassa Suomessa sellainen PCR-testi, jossa tieto saadaan heti suoraan analyysituloksesta.

Hänen mukaansa Suomessa ei ole vielä tullut esiin omikron-löydöksiä.

Tällä hetkellä maailmanlaajuisesti vallitseva virusmuunnos on delta, joka ei Savolainen-Kopran mukaan kyseisellä PCR:llä tunnistu, joten omikron pystytään siitä siksi erottamaan.

Alustavista tuloksista varmistetaan tieto vielä sekvensoimalla.

Kerran viikossa on iso kansallinen sekvensointiajo, mihin kerätään viikon ajalta kertyneet näytteet.

Vahvistus saadaan parin viikon sisällä. Siihen asti kyseessä on epäily.

Savolainen-Kopran mukaan on kuitenkin varsin todennäköistä, että mahdollinen omikroniksi PCR-tuloksen perusteella epäilty löydös myös olisi sitä.

Alfa-variantti tunnistuu samalla PCR:llä, mutta tällä hetkellä alfaa ei kierrä Suomessa eikä maailmallakaan.

Kaksi testiä oireista ja rokotuksista riippumatta

Etelä-Suomen aluehallintoviraston (avi) lauantaina antama määräys koskee rajanylityspisteillä matkustajia, jotka ovat viimeisen 14 vuorokauden sisällä oleskelleet maissa, joissa on havaittu omikroniksi kutsutun virusmuunnoksen leviämistä.

THL:n lauantaina antaman tiedon mukaan virusmuunnosta on levinnyt Etelä-Afrikassa, Namibiassa, Botswanassa, Zimbabwessa, Lesothossa, Eswatinissa (Swazimaa), Mosambikissa ja Malawissa.

Avin päätös on voimassa joulukuun loppuun, eikä se koske alle 6-vuotiaita lapsia.

Se perustui sosiaali- ja terveysministeriön (STM) ohjauskirjeeseen, jonka mukaan kaikki riskimaista tulevat tulee ohjata välittömästi karanteeniin ja kahteen koronavirustestiin oireista ja rokotusstatuksesta riippumatta.

Karanteeni kestää siihen asti kunnes on varmistunut, että henkilöllä ei ole tartuntaa.

– Eteläisen Afrikan maista tulleet joutuvat Helsinki-Vantaalla testaukseen ja kakkostesti tulee ottaa kotipaikkakunnalla kolmen päivän päästä, Vantaan sosiaali- ja terveystoimen apulaiskaupunginjohtaja Timo Aronkytö sanoi STT:lle.

Ei aukotonta

Aronkydön mukaan mukaan riskimaista tulevat matkustajat vaihtavat Suomeen tulevaan koneeseen joko Münchenin tai Frankfurtin lentokentällä.

– Näillä lennoilla tulevia matkustajia seulotaan, että saataisiin selville, onko sieltä tulijoita, Aronkytö sanoi.

Hän totesi Twitterissä, että riskimaista kuten vaikkapa Etelä-Afrikasta tulijoita voidaan kyltein ja kuulutuksin ohjata testiin kentällä, mutta täysin aukottomasti kaikkia jatkolentojen kautta tulijoita ei pystytä testaamaan vaikka haluttaisiin.

Lounais-Suomen aluehallintovirasto puolestaan on määrännyt Naantalin, Porin, Rauman ja Turun kaupungit järjestämään terveystarkastuksen kaikille maahan saapuville henkilöille, jotka ovat oleskelleet maissa, joissa on havaittu B.1.1.529-virusmuunnoksen leviämistä.

Lisäksi kyseiset maahantulijat on määrätty osallistumaan terveystarkastukseen, jonka osana voidaan ottaa koronavirusnäyte.

Ulkoministeriö on kehottanut THL:n suosituksesta välttämään kaikkea matkustamista eteläisen Afrikan maihin.

Lue myös:

    Uusimmat