MTV seuraa: Omikron jyllää Etelä-Afrikassa – WHO:n tutkija uskoo omikronin syrjäyttävän muut muunnokset

4:09
THL:n Salminen: Omikronin vaikutuksia on lähes mahdoton ennustaa – tutkimuksissa menee vielä kuukausia (julkaistu 27.11.21)

MTV Uutiset seuraa uusia uutiskäänteitä Etelä-Afrikasta löydetyn uuden koronavariantista tähän artikkeliin. Tietoa omikroniksi nimetystä virusmuunnoksesta löytyy myös täältä.

Omikrontapauksia on todettu Belgiassa, Saksassa, Britanniassa, Italiassa, Itävallassa ja Israelissa. Lisäksi muunnosta epäillään löytyneen myös ainakin Tanskassa ja Tshekissä. Etelä-Afrikan ohella uutta muunnosta on todettu Euroopan ulkopuolella ainakin Botswanassa, Hongkongissa, Australiassa ja Kanadassa.

Tästä muunnoksessa on kyse

Koronamuunnos tunnettiin aluksi nimellä B.1.1.529, ja WHO nimesi sen omikroniksi Kreikan aakkosten 15. kirjaimen mukaan. 

Etelä-Afrikassa havaitun uuden muunnoksen epäillään olevan deltamuunnosta tarttuvampi. Huolta aiheuttaa myös, voiko muuntunut virus kiertää myös koronakorotteen tuoman suojan.

EU:n alainen Euroopan tautienehkäisy- ja valvontakeskus ECDC on arvioinut omikronmuunnoksen muodostavan suuren tai hyvin suuren riskin Euroopalle.

Useat EU-maat ja esimerkiksi Yhdysvallat ja Kanada ovat keskeyttäneet lennot eteläisestä Afrikasta. Maat, joista lennot on keskeytetty ovat Botswana, Eswatini (entinen Swazimaa), Lesotho, Mosambik, Namibia, Etelä-Afrikka ja Zimbabwe.

Hetki hetkeltä -seuranta:

Lauantai 4.12.

08:53 Maailman terveysjärjestö WHO:n tutkijan mukaan omikronmuunnoksesta voi tulla vallitseva koronaviruksen muoto, sillä se on alustavien tietojen mukaan helposti tarttuva. Tutkijan mukaan omikron voi syrjäyttää delta-variantin. Lue lisää tästä artikkelista.

05:30 Etelä-Afrikan koronavirustartuntojen kokonaismäärä ylitti perjantaina kolmen miljoonan rajan maan painiessa uuden omikronmuunnoksen leviämisen kanssa.

Maan johtaviin epidemiologeihin kuuluva Salim Abdool Karim arvioi aiemmin tällä viikolla, että maan päivittäisten uusien tartuntojen määrä voi kolminkertaistua yli 10  000:een viikon sisällä. 

Keskiviikko 1.12.

22.13: Yhdysvallat raportoi ensimmäisestä omikrontapauksestaan, uutisoi ABC News. Tartunta raportoitiin Kaliforniassa henkilöllä, joka oli matkustanut Etelä-Afrikasta marraskuun lopussa. Tartunnan saanut henkilö oli saanut täyden rokotesarjan ja hänen oireensa ovat lieviä.

– Me kaikki tiesimme, että oli vain ajan kysymys koska ensimmäinen omikrontapaus tunnistettaisiin Yhdysvalloissa, Valkoisen talon johtava koronaneuvonantaja Anthony Fauci kommentoi tiedotustilaisuudessa keskiviikkona.

18.14: Useat maailman maat ovat asettaneet maahantulorajoituksia etenkin eteläisen Afrikan maista tuleville. Maailman terveysjärjestö WHO on puolestaan varoittanut, että yleiset matkustusrajoitukset eivät estä koronaviruksen uuden omikronmuunnoksen leviämistä.

WHO:n mukaan matkustuskiellot saattavat aiheuttaa enemmän haittaa kuin hyötyä. Kiellot voivat viime kädessä saada maat lopettamaan tietojen jakamisen kehittyvästä viruksesta.

11.24: Saudi-Arabia on iloittanut ensimmäisestä omikrontapauksesta. Tartunnan kerrotaan olevan peräisin pohjoisen Afrikan maasta. 

11.22: Tanskassa omikronmuunnokseen sairastunut henkilö oli osallistunut Aalborgin kaupungissa konserttiin, jossa oli 1600 katsojaa. Tanska on aiemmin kertonut neljästä omikrontapauksesta, jotka kaikki ovat peräisin Etelä-Afrikasta. 

11.15: Suomessa ei ole toistaiseksi havaittu koronaviruksen omikronmuunnosta, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

THL tutki kahta omikronepäilyä. Toinen tutkituista näytteistä osoittautui koronan deltamuunnokseksi. Toinen näyte tutkitaan vielä uudestaan, koska näytteen virusmäärä oli alhainen.

Lisäksi Suomessa on havaittu kolme uutta omikronepäilyä. Tulokset varmistuvat lähipäivinä.

9.58: Maailman terveysjärjestö WHO varoittaa, että yleiset matkustusrajoitukset eivät estä koronaviruksen uuden omikronmuunnoksen leviämistä.

Järjestön mukaan matkustuskiellot saattavat aiheuttaa enemmän haittaa kuin hyötyä. Kiellot voivat viime kädessä saada maat luopumaan jakamasta tietoja kehittyvästä viruksesta.

8.29: Nigeria on vahvistanut ensimmäiset omikronmuunnostapaukset, kertoo uutistoimisto Reuters.

Tartunnat on todettu kahdella ihmisellä, jotka saapuivat Etelä-Afrikasta viime viikolla. 

Paikallisen tautikeskus on sekvensoinut lokakuussa Nigeriaan matkustaneilta henkilöiltä otettuja näytteitä, joista omikronmuunnos on tunnistettu. 

5.38: Kanada on estänyt matkustamisen maahan Egyptistä, Nigeriasta ja Malawista omikronmuunnoksen leviämisen vuoksi.

Kaikkiaan Kanada on nyt asettanut rajoituksia matkustamiselle kymmenestä Afrikan maasta.

Tartunnat ovat tiettävästi Latinalaisen Amerikan ensimmäiset vahvistetut omikrontapaukset.

Brittilehti Guardianin mukaan tartunnat liittyvät matkustukseen Etelä-Afrikasta.

Tiistai 30.11.

22.44: Suomessa on tällä hetkellä tiedossa kaksi omikronepäilyä, joiden tutkimisesta THL tiedotti maanantaina. Lisätietoja tapauksista saadaan todennäköisesti keskiviikkoaamuna.

– Tänä iltana sain juuri tiedon, että näistä saadaan huomisaamuna todennäköisesti tietoa, THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta kommentoi Asian Ytimessä, Jaakko Loikkanen -ohjelmassa tiistai-iltana.

19.02 Koronaviruksen omikronmuunnosta vastaan kehitetyt mahdolliset rokotteet saadaan tarvittaessa hyväksytyksi 3–4 kuukauden aikana, kertoi EU:n alainen Euroopan lääkevirasto (EMA) tänään. Virasto korosti kuitenkin, ettei se voi ottaa kantaa siihen, tarvitaanko uusia rokotteita.

–  Ensin on päätettävä rokotteiden tarpeellisuudesta, ja sitä päätöstä ei tee Euroopan lääkevirasto, muistutti viraston johtaja Emer Cooke.

Cooken mukaan lääkevirasto odottaa saavansa parin viikon kuluessa tietoa siitä, tehoavatko nykyiset rokotteet omikronmuunnokseen.

14.10: Oxfordin yliopiston mukaan toistaiseksi ei ole näyttöä siitä, etteikö koronarokote suojaisi vakavalta koronataudilta myös omikronmuunnoksen aiheuttaman tartunnan osalta.

AstraZenecan ja Oxfordin yliopiston rokotteesta ollaan kuitenkin valmiita tekemään päivitetty versio, mikäli sellainen tarvitaan.

Lääkeyhtiö sanoi viime viikolla aikovansa tutkia tarkkaan rokotteen tehoa virusvarianttiin.

Aiemmin tänään Moderna ilmoitti alkavansa kehittää päivitettyä versiota rokotteesta omikronin vuoksi. Lääkeyhtiön mukaan heidän nykyinen rokotteensa ei välttämättä tehoa omikronmuunnosta vastaan.

13.14: Omikronvariantti olikin Alankomaissa jo aiemmin kuin ensin luultiin, kertovat maan terveysviranomaiset.

Omikronia löytyi kahdesta näytteestä, jotka on otettu 19. ja 23. marraskuuta. Toistaiseksi ei tiedetä, liittyvätkö ne matkailuun eteläisessä Afrikassa. 

6.27: Suomen hallitus kokoontuu tänään käsittelemään koronatilannetta, rokotuksia ja omikronmuunnosta. Tiettävästi hallitus keskustelee muun muassa rajojen terveysturvallisuudesta virusvariantin vuoksi.

5.48: Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin mukaan koronaviruksen omikronmuunnos ei anna aihetta paniikkiin. Biden ei näe, että omikronin vuoksi jouduttaisiin ainakaan toistaiseksi turvautumaan uusiin koronasulkuihin tai laajentamaan matkustusrajoituksia.

Maanantai 29.11.

22.45: Rokotetulla 60-vuotiaalla naisella on todettu omikron-koronamuunnos Tšekissä, kertoo ABC News. Viranomaisten mukaan nainen vieraili hiljattain Namibiassa Lounais-Afrikassa. Nainen matkusti kahdeksan ihmisen kanssa ja heistä kaikki ovat asetettu karanteeniin.

Omikron-koronamuunnostapauksia on raportoitu seuraavissa maissa:

Kanada: 2

Iso-Britannia ja Pohjois-Irlanti: 11

Italia: 1

Belgia: 1

Alankomaat: 13

Saksa: 3

Tanska: 2

Portugal: 13

Israel: 1

Australia: 5

Hing Kong: 3

Botswana: 19

Etelä-Afrikka: Tarkkaa lukua ei ole tiedossa

21.56: Espanjassa on varmistettu ensimmäinen omikron-koronamuunnostapaus. Tartunta on todettu 51-vuotiaalla miehellä, joka matkusti Espanjaan Etelä-Afrikasta. Asiasta uutisoi ABC News. Miehellä on lieviä oireita ja hän on karanteenissa.

21.10: Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin mukaan nykyisten koronarokotteiden tehokkuus uutta koronamuunnosta vastaan selviää lähiviikkoina. Biden kommentoi asiaa Twitterissä.

– Tohtori Fauci ja lääketieteellinen tiimimme uskovat, että rokotteemme antavat jatkossakin tietyn suojan vakavaa tautimuotoa vastaan.

CNN:n mukaan Biden kommentoi maanantaina järjestetyssä tiedotustilaisuudessa, että uusi variantti on huolenaihe, mutta ei paniikin aihe.

18.42: Ruotsissa on vahvistettu maan ensimmäinen omikrontapaus, kertovat maan terveysviranomaiset. Tautitapaus vahvistui omikroniksi viime viikolla otetun näytteen analysoinnin jälkeen.

Lisäksi maassa epäillään myös kahta muuta omikrontapausta, joita ei ole vielä vahvistettu.

Virusmuunnos on todettu eteläisestä Afrikasta saapuneella henkilöllä, joka asuu Etelä-Ruotsissa, kertoo Dagens Nyheter.

17.52: Uusi koronaviruksen herkästi tarttuva omikronmuunnos vaatii kiireisiä toimia, sanoivat suurista kansantalouksista koostuvan G7-ryhmän terveysministerit tänään.

Samalla ministerit kiittivät Etelä-Afrikkaa "esimerkillisestä työstä" omikronin löytämisessä sekä siitä, että se varoitti uudesta muunnoksesta muita maita.

15.47: Ulkoministeriö (UM) ei ainakaan toistaiseksi harkitse kotiutuslentojen järjestämistä suomalaisten saamiseksi pois uuden virusmuunnoksen riskialueelta eteläisestä Afrikasta. Asiasta kertoo konsulipäällikkö Pasi TuominenLännen Medialle.

–  Keskustelua evakuointilennoista ei ole käyty, vaan lähdemme siitä, että lentoliikenteen keskeytykset ovat väliaikaisia. Pyrimme auttamaan ihmisiä, jotka ovat ilmoittaneet haluavansa palata. Koska lentoja on peruttu, keinoja on kuitenkin rajoitetusti, hän sanoo.

Iso osa alueella olevista on matkatoimistojen matkoilla. Matkanjärjestäjät auttavat heitä Tuomisen mukaan itse.

Etelä-Afrikkaa koskevan matkustusilmoituksen on Tuomisen mukaan tehnyt reilut 150 suomalaista. Joitain suomalaisia on todennäköisesti myös muissa riskilistalle päätyneissä maissa, kuten Namibiassa tai Zimbabwessa.

15.16: Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen ja THL tiedottivat maanantaina, että Suomessa tutkitaan kahta omikronepäilyä. Molemmissa tapauksissa on yhteys ulkomaille. 

9.19: HUSin diagnostiikkakeskuksen analysoimista koronatesteistä ei ole toistaiseksi löydetty omikronmuunnosta, kertoo Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen Twitterissä.

Lehtosen mukaan HUSin diagnostiikkakeskuksessa tuotettiin viime viikolla yhteensä 4626 rajavalvontatestiä, joista 1,5 prosenttia eli 68 kappaletta oli positiivisia. Näistä ei kuitenkaan Lehtosen mukaan löytynyt yhtään näytettä, joka sopisi omikronvariantiksi.

Myöskään väestötesteistä omikronia ei löytynyt.

7.26: Japani tiukentaa rajatoimiaan jälleen ja estää koronaviruksen omikronmuunnoksen vuoksi maahantulon kaikilta uusilta ulkomaalaisilta matkaajilta. Asiasta kertoi tänään maan pääministeri Fumio Kishida vain viikkoja sen jälkeen, kun maa ehti hiukan höllätä tiukkoja rajatoimiaan. Uusien tulijoiden pääsy maahan estetään tiistaista lähtien.

6.45: Etelä-Afrikan presidentti Cyril Ramaphosa on tuominnut koronan omikronmuunnoksen vuoksi asetetut matkustuskiellot, kertovat muun muassa uutistoimisto AFP ja Britannian yleisradioyhtiö BBC. Ramaphosan mukaan matkustuskielloille ei ole tieteellistä pohjaa, ja hänen mielestään eteläinen Afrikka on joutunut epäoikeudenmukaisesti syrjityksi.

6.02:EU kehottaa kaikkien jäsenmaidensa vielä rokottamattomia kansalaisia ottamaan viipymättä koronarokotuksen uuden omikronvariantin takia. EU:n komission mukaan tiedot variantista ovat vielä puutteellisia, mutta rokotukset ovat joka tapauksessa immuniteettia lisäävä varotoimi.

5.26:Kanadassa on havaittu maan ensimmäiset omikrontapaukset. Uutta koronavirusmuunnosta on havaittu kahdella vastikään Nigeriassa matkustaneella henkilöllä. Viranomaisten mukaan tartunnan saaneet ovat eristyksessä.

Sunnuntai 28.11.

21.19 Italian ensimmäisestä omikron-varianttitapauksesta on saatu lisätietoa, kertoo uutistoimisto Bloomberg. Uutisen mukaan kaksi viikkoa sitten Mosambikista Roomaan lentänyt mies oli antanut negatiivisen koronatestituloksen ennen matkaa. Italiassa hän ehti liikkua ainakin Napolin lähistöllä ja Milanossa ennen toisen testin tekemistä.

Miehen lisäksi myös hänen perheenjäsentensä testit olivat positiivisia. Vielä ei tiedetä, onko heidänkin kohdallaan kyse omikron-variantista.

19.11 Sveitsiläiset antoivat kansanäänestyksessä vankan tuen koronapassin käytölle. Ihmisiltä kysyttiin, hyväksyvätkö he lakimuutoksia, jotka esimerkiksi luovat laillisen pohjan koronapassin käytölle.

Passia on käytetty Sveitsissä julkisissa paikoissa syyskuusta alkaen. Äänestyksessä passia tuki 62 prosenttia äänestäjistä. Äänestysprosentti oli 65.

18.38 Israel on ilmoittanut sulkevansa rajansa kaikilta ulkomaalaisilta. Viranomaiset perustelevat ratkaisua uudella virusmuunnoksella.

Pääministerin kanslian lausunnon mukaan ulkomaalainen pääsee maahan kiellon voimaantulon jälkeen vain erityiskomitean hyväksymällä luvalla.

Israelissa on todettu yksi uuden virusmuunnoksen aiheuttama tautitapaus Malawista saapuneella naisella. Uutta varianttia epäillään myös useissa muissa tartuntatapauksissa.

18.34 Zoonoosivirologian professorin Olli Vapalahden mukaan omikron-variantti on ottanut erikoisen nopean askeleen evolutiivisessa kehityksessään.Voit lukea lisää tästä artikkelista.

– Geneettiset ominaisuudet tämän variantin kohdalla ovat hyvin erikoisia. Viruksen kyky levitä Etelä-Afrikassa näyttää huolestuttavalta. Muihin variantteihin verrattuna omikronilla on enemmän muutoksia ja se poikkeaa aikaisemmista varianteista huomattavasti, Vapalahti sanoo.

Vapalahti uskoo, että yksi selitys tähän voi olla HI-virus, sillä omikronin epäillään muovautuneen sellaisen ihmisen kehossa, jonka immuunivaste on vajaa.

16.14: Yhdysvaltain johtava tartuntatautiviranomainen Anthony Fauci koronaviruksen omikronmuunnos on antanut selkeitä viitteitä siitä, että se kykenee leviämään nopeaan tahtiin. Faucin mukaan uusi muunnos on hälytyskello ihmisille, että he ottaisivat rokotteen.

14.43 Tanskassa tutkitut kaksi koronavirusnäytettä ovat paljastuneet omikronmuunnoksiksi, kertoo terveysministeriön alainen SSI-instituutti. Asiasta kerrotaan instituutin tiedotteessa.

Insituutin johtaja Henrik Ullum pitää lopputulosta odotettuna.

Tartunnat todettiin ihmisillä, jotka olivat saapuneet Tanskaan Etelä-Afrikasta. Tanska on ensimmäinen Pohjoismaa, josta uutta virusmuunnosta on löydetty. Esimerkiksi Norjan viranomaiset ovat aiemmin todenneet pitävänsä mahdollisena, että virusta on jo maassa.

14.33 Valtioneuvosto on päättänyt rajoittaa maahantuloa eteläisten Afrikan maista. Suomeen ei näistä maista pääse nyt edes rokotetodistuksella. Tänään kello 15 voimaan tuleva päätös ei koske Schengen-alueen liikennettä. Lue lisää tästä artikkelista.

12.48 Alankomaihin Etelä-Afrikasta palanneilta lennoilta löytyi hiljattain 61 koronavirustartuntaa. Norjalaismedia VG kertoo, että 13 näistä tartunnoista on omikron -varianttia. Lue lisää tästä artikkelista.

12.03: Ranskan terveysministerin mukaan omikron-muunnos leviää jo Ranskassa, vaikka maassa ei ole todettu vielä yhtään kyseisen variantin koronatartuntaa. – Kyse on tunneista, Oliver Veran kertoi uutistoimisto Reutersin mukaan. Myös Britannian terveysministeri Sajid Javidin mukaan maassa on melkoisella varmuudella useampia kuin kaksi vahvistettua omikron-muunnoksen tartuntaa.

11.31: Etelä-Afrikasta on tullut Suomeen tähän mennessä yksittäisiä testattuja tulijoita, jotka ovat olleet oireettomia, Vantaan sosiaali- ja terveystoimen apulaiskaupunginjohtaja Timo Aronkytö kertoi STT:lle sunnuntaiaamuna.

Testitulokset lauantaina testatuista saadaan vasta tänään, mutta Aronkydön mukaan oletuksena on, että tulokset ovat negatiivisia.

Helsinki-Vantaan lentokentällä aloitettiin uuden omikronvirusmuunnoksen vuoksi lauantaina pakollisia terveystarkastuksia. Kahden viikon aikana tietyissä eteläisen Afrikan maissa olleille matkustajille tehdään koronatestit ja karanteenimääräykset.

Aronkytö kertoo, että ensi viikolla on jo tiedossa kymmeniä Etelä-Afrikasta Suomeen tulijoita, joista osa on jatkamassa matkaansa Helsingistä muualle.

11.27: Ruotsin suurlähettiläs Etelä-Afrikassa Håkan Juholt kannustaa kaikkia Etelä-Afrikassa lomailevia ruotsalaisia palaamaan kotimaahansa mahdollisimman pian.

–  Ei ole mitään syytä jäädä katsomaan, mitä seuraavaksi tapahtuu, hän painottaa. Kotiinpaluu ei kiristyvien matkustusrajoitusten vuoksi ole välttämättä helppoa.

Uutistoimisto TT:n mukaan Ruotsin ja eteläisen Afrikan välillä ei ole suoria lentoja, joten matkaajat ovat välilaskumaiden tai lentoyhtiöiden sääntöjen armoilla. Juholtin mukaan minkäänlaisia kotiutuslentoja ei ole suunnitteilla. Suurlähettiläs painottaa, että kyse ei kuitenkaan ole ulkoministeriön muodollisesta ohjeistuksesta. Hänen antamansa neuvo ei perustu terveyssyihin vaan siihen, että lentojen peruuntumisten vuoksi ihmiset voivat jäädä jumiin Etelä-Afrikkaan.

Ruotsin ulkoministeriön mukaan eteläisessä Afrikassa on joitakin tuhansia ruotsalaisia, joista suurin osa on juuri Etelä-Afrikassa. Suomessa ulkoministeriö on kehottanut välttämään matkustamaan eteläisen Afrikan maihin omikronmuunnoksen vuoksi.

10.47: Alankomaissa on alustavasti todettu yksi tai enemmän omikrontartuntaa Etelä-Afrikasta palanneiden matkustajien keskuudessa, kertoo paikallinen De Telegraaf -lehti. Maahan saapui viikonloppuna yli 600 henkilöä Etelä-Afrikasta ja heillä 61 todettiin koronatartunta. Algemeen Dagblad, toinen paikallinen media, kertoo, että varmat tiedot mahdollisista omikrontartuntoista saadaan todennäköisesti tänään laboratoriotutkimuksissa. 

8.54 Koronaviruksen omikronmuunnosta on löytynyt nyt myös Australiasta. Maa on vahvistanut kaksi muunnostartuntaa eteläisestä Afrikasta Sydneyyn eilen lentäneillä matkustajilla.

Aiemmin monet Euroopan maat ovat kertoneet havainneensa omikronmuunnostapauksia. Uuden muunnoksen epäillään olevan deltamuunnosta tarttuvampi.

06.05 Itävallassa on todettu ensimmäinen omikron-tapaus. Tartunta raportoitiin Tirolin osavaltiossa. Tartunnan saanut henkilö oli saanut kaksi annosta koronarokotetta, mutta viimeisimmästä annoksesta oli kulunut jo yhdeksän kuukautta. Asiasta uutisoi Kronen Zeitung.

Itävallassa on tällä hetkellä koko maan kattava 10-päiväinen koronasulku, jota arvioidaan uudelleen ensi viikolla. 

Lauantai 27.11.

23.58 Israel aikoo sulkea rajansa kokonaan estääkseen Omikron-virusmuunnoksen leviämisen. Asiasta kertoo Reuters. Päätös vaatii vielä maan hallituksen hyväksynnän. Israel on ensimmäinen maa, joka on kertonut aikovansa estää ulkomaalaisten maahantulon kokonaan Omikron-virusmuunnoksen vuoksi.

Israelissa on todettu yksi uuden virusmuunnoksen aiheuttama tautitapaus Malawista saapuneella naisella. Uutta varianttia epäillään myös seitsemällä muulla ihmisellä maassa, mutta asiaa ei ole vielä vahvistettu.

23.30 Tanska kertoo havainneensa todennäköisesti maan ensimmäiset omikron-tapaukset kahdella Etelä-Afrikasta palanneella ihmisellä. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Tanskan terveysministeri Magnus Heunicken mukaan varmuus asiasta saadaan muutaman päivän sisällä.

20.40 Italiassa on vahvistettu yksi omikron-tapaus Mosambikista saapuneella. Italian lisäksi myös Britanniassa, Saksassa todettiin lauantaina ensimmäiset tapaukset.

19.41 Valtioneuvoston on tarkoitus päättää huomenna iltapäivällä maahantulon rajoituksista, jotka koskevat eteläisessä Afrikassa oleskelleita, kirjoitti sisäministeri Krista Mikkonen (vihr.) Twitterissä. 

Mikkonen ei kertonut tviitissä, minkälaisista maahantulon rajoituksista voisi olla kyse.

18.28 Lapin aluehallintovirasto on määrännyt Kemin, Rovaniemen ja Tornion kaupungit, Inarin, Kittilän, Kolarin, Pellon, Sallan, Ylitornion ja Utsjoen kunnat sekä Muonion ja Enontekiön osalta Lapin sairaanhoitopiirin järjestämään alueillaan sijaitsevien rajanylityspaikkojen kautta Suomeen saapuville henkilöille, jotka ovat viimeisen 14 vuorokauden aikana oleskelleet  B.1.1.529-virusmuunnoksen riskimaissa.

18.21 Uuden koronavirusvariantin riskimaista saapuvat matkustajat määrätään pakolliseen terveystarkastukseen myös Pohjois-Suomen avin alueella. Avi on määrännyt Oulun kaupungin, Kuusamon kaupungin ja Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän järjestämään terveystarkastuksen kaikille matkustajille, jotka ovat oleskelleet maissa, joissa on havaittu B.1.1.529-virusmuunnoksen leviämistä. 

17.23 Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila arvioi Ilta-Sanomien haastattelussa, että omikron-muunnoksen saapumista Suomeen on lähes mahdotonta estää.

– Vaatisi koko Suomen sulkemisen, että voisimme olla varmoja, että uusi muunnos ei meille tule – tai ei täällä jo mahdollisesti ole, Varhila totesi IS:lle.

Varhilan mukaan tilanne on tällä hetkellä viranomaisten hallussa. (Katso aluehallintovirastojen toimenpiteet alempana artikkelissa)

Varhila muistuttaa myös, että rajalle saapuvien matkustajien on kannettava vastuunsa ja pysyttävä karanteenissa toiseen testiin saakka – oli oireita tai ei.

17.06 Lounais-Suomen aluehallintovirasto on määrännyt Naantalin, Porin, Rauman ja Turun kaupungit järjestämään terveystarkastuksen kaikille maahan saapuville henkilöille, jotka ovat oleskelleet maissa, joissa on havaittu omikron-virusmuunnoksen leviämistä. Lisäksi kyseiset maahantulijat on määrätty osallistumaan terveystarkastukseen, jonka osana voidaan ottaa koronavirusnäyte.

16.41 Myös Britanniassa on todettu ensimmäiset koronaviruksen omikronmuunnostapaukset. Viranomaisten mukaan tapauksia on todettu kaksi ja ne on yhdistetty Etelä-Afrikasta matkustaneisiin.

Aiemmin omikronmuunnostapauksia on todettu Euroopassa ainakin Belgiassa. Epäiltyjä tapauksia on Hollannissa, Tshekissä ja Saksassa.

14.46: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittelee, että kaikki 14 vuorokauden sisällä Etelä-Afrikasta, Namibiasta, Botswanasta, Zimbabwesta, Lesothosta, Eswatista (Swazimaa), Mosambikista ja Malawista tulleista hakeutumaan koronavirustestiin riippumatta siitä, ovatko he ottaneet koronaviruksen. Heidän kehotetaan myös välttämään sosiaalisia kontakteja negatiiviseen testitulokseen saakka. Myös näiden henkilöiden lähipiiriä kehotetaan haketuumaan koronatestiin saaduista rokotteista riippumatta, jos he saavat edes lieviä koronavirusinfektioon viittaavia oireita.

THL kehottaa välttämään kaikkea matkustamista lueteltuihin maihin.

14.12 THL:n terveysturvallisuusjohtaja Mika Salmisen mukaan omikron-variantin vaikutuksia on vielä lähes mahdoton arvioida. Salmisen mukaan voi mennä kuukausia, että tiedämme, kuinka tarttuva omikron on ja miten se vaikuttaa koronarokotettujen vastustuskykyyn.

14.00 Tartuntalain 16. pykälän perusteella Etelä-Suomen aluehallintovirasto määrää tietyistä eteläisen Afrikan maista Helsinki-Vantaan lentoaseman kautta Suomeen saapuvat henkilöt osallistumaan pakolliseen terveystarkastukseen, jonka osana voidaan ottaa koronavirusnäyte. Määräys pakolliseen terveystarkastukseen osallistumisesta koskee henkilöitä, jotka ovat viimeisen 14 vuorokauden sisällä oleskelleet jossakin seuraavista maista:

•    Namibia

•    Botswana

•    Zimbabwe

•    Lesotho

•    Eswatini (Swasimaa)

•    Mosambik

•    Malawi

13.02 Saksan Hessenin osavaltion sosiaaliministeri Kai Klose uskoo variantin rantautuneen myös Saksaan. Virus on todennäköisesti kulkeutunut Saksaan Etelä-Afrikasta palanneen matkustajan mukana. Henkilö on asetettu karanteeniin.

Klose kertoi Twitterissä, että matkaajalle tehdyistä testeistä on todettu useita omikronmuutokselle tyypillisiä mutaatioita.

12.48 Tshekissä on todennäköisesti tavattu omikron-variantin tartuntatapaus, kertovat Tšekin terveysviranomaiset. Henkilölle tehdään vielä lisätestejä, viranomaiset tiedottavat.

11.32. Vantaan apulaiskaupunginjohtaja Timo Aronkydön mukaan tiedossa on, että eteläisestä Afrikasta on tulossa joitakin ihmisiä, jotka ovat olleet siellä työssä. Heitä tarkastetaan hänen mukaansa ohjeen mukaan.

–  Prosessit vetää lentokentällä siellä oleva terveysturvallisuushenkilöstö sekä Huslabin henkilöstö. Heidät on valjastettu tähän jo aamulla.

Aronkytö on kertonut asiasta myös Twitterissä. Hän tviittaa, että riskimaista kuten vaikkapa Etelä-Afrikasta tulijoita voidaan kyltein ja kuulutuksin ohjata testiin kentällä, mutta täysin aukottomasti kaikkia jatkolentojen kautta tulijoita ei pystytä testaamaan vaikka haluttaisiin.

Ulkoministeriö on kehottanut Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) suosituksesta välttämään kaikkea matkustamista eteläisen Afrikan maihin. Suositus koskee matkustamista Etelä-Afrikkaan, Namibiaan, Botswanaan, Zimbabween, Lesothoon ja Eswatiniin eli entiseen Swazimaahan.

11.27 Nopeasti Etelä-Afrikassa levinnyt uusi koronamuunnos omikron on aiheuttanut uusintasairastumisia jonkin verran enemmän kuin koronan aiemmat variantit, kertoi ylilääkäri Asko Järvinen Ylen Ykkösaamussa tänään. Vielä ei tiedetä, kuinka hyvin rokote suojaa tältä variantilta. Lue lisää tästä artikkelista.

11.11: 

Britannian oppositio vaatii kolmannen koronarokotteen antamisajan aikaistamista kuukaudella uuden huolestuttavasti leviävän omikron-muunnoksen takia. Toisen ja kolmannen annoksen väli on nyt puoli vuotta, mutta Labour toivoo väliksi viittä kuukautta, sillä tehosterokotteen teho uhkaa hiipua.

– Uusi variantti on herätys kaikille, Labour-puolueen Alex Norris totesi.

– Pandemia ei ole ohi. Meidän on viipymättä kiihdytettävä puolustustamme, jotta virus pysyisi loitolla.

10.27: Vantaan apulaiskaupunginjohtaja Timo Aronkytö: Lentokentällä ohjataan kaikki eteläisestä Afrikasta tulevat pakolliseen testiin ja karanteeniin avin päätöksen jälkeen. Münchenin ja Frankfurtin koneet tarkistetaan. Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru kertoi jo perjantaina, että sosiaali- ja terveysministeriö edellyttää eteläisestä Afrikasta Suomeen saapuneita karanteeniin ja koronavirustesteihin.

9.39: Joka kymmenennellä Etelä-Afrikasta Alankomaihin saapuneella todettiin korona, kertoo alankomaalaislehti Algemeen Dagblad.

Lehti kertoo, että yhteensä 61 kaikista kahdella KLM-lentoyhtiön koneella Etelä-Afrikasta Alankomaihin palanneesta 600 matkustajasta on todettu positiiviseksi koronavirukselle.

Vielä ei tiedetä, onko jollain heistä uusi omikronvariantti. Matkustajat ovat karanteenissa.

Perjantai 26.11.

21.55: Ensimmäisen omikron-varianttitartunnan Euroopassa vahvistanut virologi kertoo uutistoimisto Reutersille, että sairastunut nainen on saanut tartunnan todennäköisemmin Belgiasta kuin Euroopan ulkopuolelta. 

Virologi Marc Van Ranstin mukaan omikron-tartunnan saanut nainen oli vieraillut Egyptissä aiemmin marraskuussa, mutta hän sai oireita vasta 11 päivää sen jälkeen, kun oli palannut Belgiaan. Nainen on rokottamaton.

20.43: WHO on antanut uudelle virusmuunnokselle nimen Omikron, kreikkalaisten aakkosten perusteella. Lue tietopaketti: tämä Omikronista nyt tiedetään.

18.06: Euroopan lääkeviraston (EMA) mukaan vielä on liian aikaista sanoa, tarvitseeko rokotteita päivittää uuden koronavirusvariantin takia. EMA kertoo kuitenkin seuraavansa tiiviisti tilannetta.

Aiemmin lääkeyhtiö Biontech kertoi tutkivansa, kuinka hyvin sen Pfizerin kanssa kehittämä koronavirusrokote suojaa uutta virusmuunnosta vastaan. Yhtiön mukaan tuloksia laboratoriotesteistä on odotettavissa viimeistään kahden viikon kuluttua.

15.25: Belgiassa on todettu Euroopan ensimmäinen tapaus Etelä-Afrikan koronamuunnosta. Belgialaisen La Dernière Heure -sanomalehden mukaan terveysministeri Frank Vandenbroucke kertoo, että muunnosta on todettu henkilöltä, joka oli hiljattain saapunut ulkomailta. Hänellä todettiin positiivinen testitulos maanantaina ja tulos vahvistui Etelä-Afrikan muunnokseksi sekvensoinnissa tänään.

Tartunnan saanut on rokottamaton henkilö.

Asiasta kertoo lisäksi uutistoimisto Reuters.

15.02:  Ulkoministeriö suosittelee THL:n suosituksen mukaisesti välttämään kaikkea matkustamista Etelä-Afrikkaan, Namibiaan, Botswanaan, Zimbabween, Lesothoon ja Eswatiniin (Swazimaa). Taustalla ovat Etelä-Afrikassa ja Botswanassa havaittu uusi koronavirusmuunnos, jolla on useita muunnoksia piikkiproteinissa. Sen takia sen pelätään leviävän aiempaa tehokkaammin.

14.14 THL suosittelee välttämään tästä päivästä (26.11.2021) alkaen kaikkea matkustamista Etelä-Afrikkaan, Namibiaan, Botswanaan, Zimbabween, Lesothoon ja Eswatiniin. Asiasta kertoi aikaisemmin MTV:lle THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek.

THL kehottaa kaikkia maista saapuneita hakeutumaan koronatestiin.

Toistaiseksi Suomessa ei ole havaintoja uudesta virusmuunnoksesta.

13.54 Lääkeyhtiö Biontech kertoi perjantaina tutkivansa, kuinka hyvin sen Pfizerin kanssa kehittämä koronavirusrokote suojaa uutta virusmuunnosta vastaan. 

Yhtiön mukaan tuloksia laboratoriotesteistä on odotettavissa viimeistään kahden viikon kuluttua. Tällöin myös selviää, onko nykyistä rokotetta mahdollisesti säädettävä virusmuunnoksen takia.

13.26 Uutta koronavirusmuunnosta koskevalta riskialueelta ei ole suoria lentoja Suomeen, kertoo liikenne- ja viestintävirasto Traficomin ylijohtaja Jarkko Saarimäki STT:lle. 

Saarimäen mukaan Traficom seuraa koko ajan sitä, miten Suomeen tehdyt lentosuunnitelmat kehittyvät. Jos lentojen rajoituksia haluttaisiin tehdä, virasto olisi yhteydessä Terveyden ja hyvinvoinnin laitokseen (THL). THL:n lausunnon nojalla lentoja Britanniasta Suomeen rajoitettiin koronaviruksen alfavariantin vuoksi viime vuodenvaihteessa.

12.49 Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan menee muutama viikko, jotta ymmärrämme variantin vaikutukset. Tutkijat työskentelevät nyt ymmärtääkseen, kuinka tarttuva muunnos on, ja kuinka se vaikuttaa rokotuksiin. 

12.43 Ranska kieltää kaikki eteläisestä Afrikasta tulevat lennot 48 tunniksi.  

12.42 Myös Japani ottaa käyttöön tiukempia rajatoimia. Matkustajat Etelä-Afrikasta, Lesothosta, Botswanasta, Zimbabwesta, Mozambikista, Namibiasta tai Eswatinista joutuvat kymmenen päivän karanteeniin valtion osoittamassa asumuksessa. 

12.37 WHO:n koronaerikoislähettiläs David Nabarro sanoo BBC:lle, että on soveliasta olla huolissaan uudesta variantista.

Hänen mukaansa huoli liittyy siihen, että muunnos näyttää läpäisevän paremmin rokotteita kuin aiemmat muunnokset. 

11.48: Virologian professori Olli Vapalahti Helsingin yliopistosta toteaa, että vielä on liian aikaista sanoa, kuinka vaarallinen Etelä-Afrikasta löytynyt uusi koronavirusvariantti on.

Hänen mukaansa variantissa on iso joukko mutaatioita, jotka viittaavat viruksen parempaan tartuttavuuteen ja kykyyn väistää immuniteettia. Osa mutaatioista on täysin uusia, osa on havaittu jo aiemmissa varianteissa.

Vapalahden mukaan toistaiseksi ei ole syytä olettaa, että nykyiset koronarokotteet eivät tehoaisi uuteen muunnokseen. Hän arvioi, että variantista kertyy tarkempia tietoja laboratoriotutkimuksissa seuraavien viikkojen aikana.

11.11 Euroopassa osakemarkkinat avautuivat tänään jyrkkään laskuun uuden koronavirusmuunnoksen aiheuttamien pelkojen vuoksi.

Frankfurtin ja Lontoon pörssien keskeiset osakeindeksit ovat yli kolmen prosentin laskussa.

Etelä-Afrikassa havaittu uusi virusmuunnos on vetänyt myös Helsingin pörssin tuntuvasti pakkaselle. Pörssin yleisindeksi oli aamupäivällä noin 2,5 prosenttia miinuksella.

Taustalla on se, että huolestuttavaksi luonnehditun uuden virusmuunnoksen leviäminen voisi aiheuttaa iskun maailmantalouden elpymiselle pandemiasta.

11.00 THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek kertoo MTV Uutisille, että THL kehottaa välttämään matkustamista ainakin Etelä-Afrikkaan ja mahdollisesti lähialueille. Suositus asiasta tulee hänen mukaansa julki tänään.  

10.58 Evoluutiobiologi Tuomas Aivelo muistuttaa Kauppalehden haastattelussa, että uusi koronavariantti näyttää pahalta vasta paperilla. 

Hänen mukaansa leviämisestä ja immuunisuojan väistämisestä ei ole vielä tutkimustietoa. 

Aivelo pitää mahdollisena, että varianttia saattaa löytyä jo nyt myös Suomesta. 

10.36 Ruotsin valtionepidemiologi Anders Tegnell sanoo Aftonbladetille, että virusmuunnosta ei todennäköisesti ole mahdollista pysäyttää, kun muunnos on alkanut liikkua. 

Tegnellin mukaan lentojen perumisella voi ostaa hieman aikaa. 

– Mutta jos käy ilmi, että kyseessä on hyvin sopeutunut variantti, historia näyttää, ettei mikään voi pysäyttää sitä pitkässä juoksussa. Kun se on alkanut liikkua maiden välillä, sitä ei luultavasti ole mahdollista pysäyttää, Tegnell sanoo. 

10.17 Israelissa on vahvistunut yksi uutta koronavirusmuunnosta oleva koronatartunta, maan terveysministeriö kertoo.

10.16 Saksan terveysministeri Jens Spahn on ilmoittanut Saksan rajoittavan matkustamista Etelä-Afrikasta virusmuunnoksen takia perjantai-illasta lähtien. Aiemmin myös Britannia kertoi lentojen rajoittamisesta.

10.13 Myös Aasiassa ollaan tiukennettu rajakäytänteitä variantin vuoksi. Esimerkiksi Intia ja Singapore ovat tiukentaneet toimiaan. 

10.06 Italia ilmoittaa kieltävänsä pääsyn maahan kaikilta, jotka ovat vierailleet Etelä-Afrikassa, Lesothossa, Botswanassa, Zimbabwessa, Mozambikissa, Namibiassa tai Eswatinissa viimeisen 14 päivän aikana.  

10.00 EU suunnittelee pysäyttävänsä kaiken lentoliikenteen eteläiseen Afrikkaan siellä havaitun variaation vuoksi. Aikomuksesta kertoi komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen tänään.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja