Mainos

USA:n Kerryltä kovaa tekstiä: Assad roisto ja murhaaja - kemiallisista aseista vahva näyttö

Yhdysvallat on varma, että Syyrian hallitus on käyttänyt kemiallisia aseita tänä vuonna. Ulkoministerin mukaan Yhdysvallat aikoo nyt toimia omien aikataulujensa mukaan.

Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry sanoi tiedotustilaisuudessaan, että kemiallisia aseita on käytetty useasti syyrialaisia kohtaan.

Tiedustelutietoihinsa nojaten Yhdysvallat sanoo olevansa "hyvin varma" , että Syyrian hallitus käytti hermokaasua sisältävää kemiallista asetta elokuun 21. päivän iskussa.

Kerryn mukaan tuossa iskussa kuoli ainakin 1429 ihmistä. Kuolleiden joukossa oli 426 lasta.

– Isku oli rikos ihmisyyttä kohtaan, Kerry sanoi.

Kerry kutsui Syyrian presidenttiä Bashar Al-Assadia "rikolliseksi ja murhaajaksi". Hänen mukaansa presidenttiä ja hänen hallitustaan tullaan rankaisemaan kemiallisten aseiden käytöstä.

Kerryn mukaan moni maa odottaa nyt sitä, puututaanko Syyrian kemiallisten aseiden käyttöön.

– On oleellista, ettei Syyrian hallitus pääse rankaisematta, osin merkkinä niille (maille), jotka harkitsevat kemiallisten aseiden käyttöä tulevaisuudessa.

Samassa yhteydessä Kerry kuitenkin painotti, ettei Yhdysvallat aio toistaa Irakissa 2000-luvun alussa tehtyjä tiedusteluvirheitä.

– Tiedustelijamme ovat tarkistaneet ja arvioineet tietoja Damaskoksen iskusta, hän vakuutti.

Yhdysvallat harkitsee sotilaallisia toimia Syyriaa vastaan kemiallisen aseen käyttämisen takia. Suunnitelmat kokivat kuitenkin merkittävän takaiskun, kun Britannian parlamentti äänesti osallistumista vastaan.

YK:n asetarkastajat ovat saaneet työnsä päätökseen Syyriassa. Tarkastajat etsivät todisteita kemiallisten aseiden käytöstä iskussa Damaskoksen lähellä.

YK:n mukaan vielä ei tiedetä, kuinka kauan todisteiden analysointi kestää.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.