Toimivatko ryppyvoiteet todella? Lääkäri vastaa

Ryppyvoiteilla ei saa ikuisesti sileää ihoa, mutta ehkä kuitenkin sileämmän.

– Valitettavasti ikääntymisen estämiseen ei ole keksitty ihmevoidetta tai -pilleriä. Mikään voide ei estä eikä poista ikääntymistä tai ryppyjen kehittymistä kokonaan, ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Marge Uibu sanoo.

Koska ihon kuntoon vaikuttavat voiteiden lisäksi hyvin monet muut tekijät, voiteiden vaikutuksesta ei ole tehty laajoja tieteellisiä ja kontrolloituja tutkimuksia.

– Ihmisten käyttökokemus voiteiden vaikutuksesta on kuitenkin myönteinen. On myös voiteita, joiden vaikutuksen huomaa ihotautilääkärikin, Uibu huomauttaa.

– Voiteen koostumuksesta riippuen ryppyjen kehittymistä voidaan joko hidastaa tai jo syntyneitä ryppyjä madaltaa.

Koostumus monimutkainen

Uibu kertoo, että kaiken ikäisten on hyvä käyttää kosteusvoiteita, mutta varsinaisia ryppyvoiteita tarvitaan 25 ikävuoden jälkeen.

– Silloin ilmestyvät ensimmäiset ikääntymisen merkit. Tyypillisesti ryppyjä kehittyy aluksi kulmakarvojen väliin niin sanotuiksi Sibelius-rypyiksi sekä viivoiksi otsalle ja silmäkulmiin.

Voiteet ovat koostumukseltaan hyvin vaihtelevia ja monimutkaisia.

– Yleensä ryppyvoiteesta löytyy ainakin erilaisia vitamiineja, mineraaleja, antioksidantteja, mietoja hedelmähappoja, lipidejä, proteiineja, aminohappoja, peptidejä, glykosaminoglykaaneja, hyaluronihappoja sekä yrttiuutteita.

Nämä ainesosat muun muassa kosteuttavat, sitovat kosteutta, ravitsevat, uudistavat ihoa ja aineenvaihduntaa, parantavat verenkiertoa, toimivat kuljetus- ja säilöntäaineina, vaikuttavat imeytymiseen sekä vähentävät UV-säteilyn vaikutuksia. Joskus voiteet sisältävät myös aurinkosuojan.

– Aineiden vaikutus perustuu niiden kemiallisiin ja fysikaalisiin ominaisuuksiin, biologiseen aktiivisuuteen sekä tehtäviin ihossa.

Ylilyöntejä esiintyy

Onko väliä, mistä ja millä hinnalla ryppyvoiteensa ostaa: saako marketeista yhtä hyvää tavaraa kuin kosmetiikkaan erikoistuneista liikkeistä?

– Kosmetiikkateknologia on kehittynyt erittäin paljon erittäin nopeasti. Hyvin kalliit voiteet eivät välttämättä ole ollenkaan sen laadukkaampia kuin niin sanotut keskihintaiset tuotteet. Toisaalta hyvin edullisissa voiteissa ei pystytä satsaamaan vaikutuksen perustan muodostaviin raaka-aineisiin, niiden laatuun ja pitoisuuksiin, Uibu vastaa.

– Voidemainoksissa, kuten yleensäkin mainoksissa, voi esiintyä ylilyöntejä. Esimerkiksi luontaistuotteet tai kotimyynnissä kaupattavat voiteet, joiden väitetään sisältävän joitain ihmeaineita, voivat osoittautua ihan "tavallisiksi voiteiksi".

Ryppyjänsä silottava voi kääntyä myös apteekin puoleen.

– Aiemmin apteekkien valikoimiin kuuluivat lähinnä sairauksien ja iho-ongelmien kannalta turvalliset tuotteet, muttan nykyään niistä löytyy myös ihoa kiinteyttäviä kosmetiikkatuotteita.

– Perusvoiteiden kosteuttava ja veden haihtumista vähentävä vaikutus ei riitä kiinteyttämään ihoa. Tavallisella kosteusvoiteella voi kuitenkin olla ihon kuivuudesta johtuviin ryppyihin lievä suotuisa vaikutus, Uibu sanoo.

Tuloksiin vaaditaan kärsivällisyyttä.

– Ihon vaste hoitotuotteille on aina yksilöllinen. Kosteustasapaino ja sävy voivat korjaantua nopeasti, mutta kimmoisuus ja elastisuus vaativat yleensä ainakin neljän–kahdentoista viikon säännöllisen päivittäisen käytön. Joskus tuotteen pitkäaikaisvaikutus näkyy vasta parin vuoden säännöllisen käytön jälkeen, Uibu sanoo.

Kuvat: Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja