Mainos

Uniapnea voi selittää osan Parkinson-potilaan oireista

Parkinsonin tautiin kuuluvat kognitiiviset oireet voivat joillakin potilailla liittyä myös uniapneaan. Uniapnean hoitaminen voisi mahdollisesti vähentää näiden potilaiden oireilua.

Tiedot käyvät ilmi Neurology-lehdessä julkaistusta tutkimuksesta, jossa 67 Parkinson-potilaalle tehtiin uniapneaselvitykset. Lisäksi arvioitiin potilaiden kognitiiviset mielentoiminnot ja väsymystaso.

Uniapnean kriteerit täytti hieman yli 60 prosenttia potilaista. He pärjäsivät muita heikommin myös muistia ja muita kognitiivisia mielentoimintoja mittaavissa testeissä sekä uneliaisuuskyselyssä, jossa kartoitetaan potilaan torkahtelutaipumusta.

Tulokset viittaavat siihen, että monet Parkinson-potilaat sairastavat uniapneaa. Tutkimuksen pienen koon vuoksi niitä kannattaa tulkita varovasti, mutta tulosten valossa on mahdollista, että joidenkin potilaiden kognitiiviset oireet vähenisivät uniapneahoitojen myötä.

Parkinsonin tautia sairastaa noin 14 000 suomalaista. Se on parantumaton, tuntemattomasta syystä johtuva hermostollinen sairaus, joka aiheuttaa muun muassa vapinaa, lihasjäykkyyttä ja liikkeiden hidastumista. Yleensä tauti todetaan 50–70-vuotiailla.

Uniapneaa sairastaa noin neljä prosenttia suomalaisista miehistä ja kaksi prosenttia naisista. Usein oireet vähentyvät laihduttamalla, mutta monia hoidetaan myös CPAP-ylipainehengityslaitteella.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Johtuisiko väsymyksesi uniapneasta?

Dosentti, unilääketieteen asiantuntija Henri Tuomilehto perehdytti uniapneaan Studio55.fi-lähetyksessä elokuussa 2013.

26:26

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.