Umpilisäke ei olekaan ”hyödytön”, vaan jopa vaarallinen – yhdistettiin Parkinsonin tautiin

Umpilisäkkeen poistaminen leikkauksella voi pienentää riskiä Parkinsonin tautiin 19–25 prosentilla, ehdottaa laaja Science Translational Medicine -julkaisussa esitelty tutkimus.

Löydökset vahvistavat käsitystä, jonka mukaan tulehduksellisten suolistosairauksien ja Parkinsonin taudin välillä on yhteys. Aiemmin tulehduksellisia suolistauteja potevien on havaittu sairastuvan Parkinsonin tautiin todennäköisemmin kuin terveiden henkilöiden.

– Huolimatta umpilisäkkeen maineesta tarpeettomana lisäkkeenä, sillä on suuri vaikutus immuunijärjestelmäämme. Umpilisäkkeellä on merkitystä suolistobakteerien koostumuksen säätelemisessä ja tutkimuksemme perusteella myös Parkinsonin taudin kehittymisessä, tutkimusta johtanut Viviane Labrie kommentoi The Guardian -lehdelle.

Nyt julkaistussa tutkimuksessa havaittiin, että umpilisäkkeen poisto saattaa vähentää riskiä Parkinsonin taudin kehittymiseen. Yhteys oli olemassa vain silloin, kun umpilisäke poistettiin vuosia ennen Parkinsonin taudin puhkeamista.

Maalaiset hyötyivät eniten

Parkinsonin tauti on hitaasti etenevä liikehäiriösairaus. Se alkaa tavallisimmin 50–70 vuoden iässä. Sairauden etenemistä ei voida estää, mutta oireita, kuten tahattomia liikkeitä ja lihaskouristuksia, voidaan lievittää lääkityksellä.

Lähde: Käypä Hoito

Ruotsalaisen Lundin yliopiston tutkijat kävivät läpi yli 1,6 miljoonan ihmisen terveystiedot 52 vuoden ajalta. Data sisälsi tietoa ihmisten diagnooseista sekä heidän läpikäymistään leikkauksista. Tämän aineisto yhdistettiin väestötieteellisiä tietoja, Parkinsonin taudin ilmenemisikää sekä geneettisiä tekijöitä käsittelevään datamassaan, joka hankittiin Yhdysvalloista.

Tutkimuksen mukaan umpilisäkkeen poiston läpikäyneet ihmiset sairastuivat 19 prosenttia epätodennäköisemmin Parkinsonin tautiin kuin henkilöt, joilta umpilisäkettä ei oltu poistettu.

Yhteys oli voimakkaampi maalla asuvien ihmisten keskuudessa. Heillä umpilisäkkeen poisto näytti pienentävän Parkinsonin taudin riskiä 25 prosentilla. Parkinsonin tautia tavataan enemmän maaseudulla. Ilmiö on yhdistetty tuholaismyrkyille altistumiseen.

Parkinsonin tautia sairastavilla potilailla umpilisäkkeen poisto lykkäsi taudin puhkeamista 3,6 vuodella.

Umpilisäkkeen poistosta ei tutkimuksen perusteella ole hyötyä ihmisille, joilla on geneettinen taipumus Parkinsonin tautiin. Parkinsonin tauti on harvoin varsinaisesti periytyvä.

Umpilisäkkeestä löydettiin Parkinsoniin linkittyviä proteiineja 

Havaittu yhteys saattaa selittyä sillä, että umpilisäke näyttää toimivan alfa-synukleiini-proteiinien kerääntymispisteenä. Kyseinen proteiini hoitaa erilaisia tehtäviä aivojen liikkeitä säätelevillä alueilla. Parkinsonin taudissa toisiinsa takertuneet alfa-sunykleiinit kertyvät hermosolujen sisälle ja vaurioittavat soluja. Tutkijoiden mukaan on mahdollista, että Parkinsonin tauti laukaisee umpilisäkkeessä reaktion, jonka lopputuloksena proteiinit karkaavat suolistosta ja matkaavat aivoihin.

Tutkimuksessa umpilisäkkeestä löydettiin alfa-sunykleiinista koostuvia ”möykkyjä” niin terveiltä kuin Parkinsonin tautiin sairastuneilta henkilöiltä. Tämä viittaa tutkijoiden mukaan siihen, että kyseisten proteiinien esiintyminen on normaalia umpilisäkkeessä – joskin aivoihin päätyessään ne aiheuttavat vakavaa tuhoa.

Parkinsonin taidon haittoja voi vähentää tasapainoa vahvistavalla harjoittelulla. Alla olevalla videolla vinkit tasapainon kehittämiseen.

5:07

Jatkotutkimuksia vaaditaan

Löydökset ovat mielenkiintoisia, mutta vaativat jatkoselvitystä. Tutkimus ei esimerkiksi tarjoa tietoa, miksi vain osa osalle ihmisistä kehittyy Parkinsonin tauti, vaikka heidän suolistossaan on runsaasti alfa-sunykleiinista koostuvia ”möykkyjä”.

– Suurimmassa osassa tapauksia Parkinsonin tauti on mysteeri. Joka tapauksessa sen ymmärtäminen, mistä tila saa alkunsa ja miten se kehittyy, on ensimmäinen askel taudin pysäyttämisessä, kommentoi Parkinson’s UK -järjestön puheenjohtaja Claire Bale tutkimusta The Guardianille.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja