Huolestuttava havainto: Rajusti yleistyneet tulehdukselliset suolistosairaudet altistavat Parkinsonille

Tuoreet tutkimustulokset osoittavat, että kroonisten tulehduksellisten suolistosairauksien ja Parkinsonin taudin välillä on selvästi jonkinlainen yhteys. Tulehduksellisia suolistotauteja potevien havaittiin sairastuvan Parkinsonin tautiin noin kolmanneksen todennäköisemmin kuin terveiden ikätovereidensa.

Yllä olevalla videolla lääkäri kertoo, että tulehdukselliset suolistosairaudet kuitataan usein peräpukamina.

Kroonisten tulehduksellisten suolistosairauksien pääryhmät ovat haavainen paksusuolen tulehdus ja Crohnin tauti. JAMA Neurologyn julkaisemat havainnot perustuvat 144 000 suolistotautia potevan ja 720 000 terveen verrokin terveystietoihin vuosilta 2000–2016.

Osallistujista 1 800 sairastui Parkinsonin tautiin seurantavuosien aikana. Tapaukset eivät jakautuneet tasaisesti, vaan tulehduksellista suolistotautia potevissa oli 28 prosenttia enemmän sairastuneita.

Suolistopotilaiden Parkinson-riski oli selvästi – jopa 78 prosenttia – pienempi, jos heitä hoidettiin TNF-lääkkeillä. Kyseiset lääkkeet hillitsevät tulehdusta. Niitä käytetään tulehduksellisten suolistotautien lisäksi muun muassa reuman hoidossa.

Selvä johtopäätös

Tulokset viittaavat vahvasti siihen, että Parkinsonin taudilla ja tulehduksellisella suolistotaudilla on taustalla yhteisiä, todennäköisesti tulehduksellisia mekanismeja.

Havaintojen perusteella on myös mahdollista, että TNF-lääkkeet voisivat ehkäistä Parkinsonin taudin kehittymistä riskipotilailla. Tästä ei kuitenkaan näiden tulosten pohjalta voi sanoa mitään varmaa.

Tulehdukselliset suolistosairaudet, joista käytetään yleisesti lyhennettä IBD, ovat yleistyneet huomattavasti viime vuosina kaikkialla länsimaissa, myös Suomessa. Meillä potilaita on noin 50 000, ja uusia tapauksia todetaan 2 000 joka vuosi.

Parkinsonin tauti on hitaasti etenevä liikehäiriösairaus, johon liittyy vapinan, yleisen liikkumisen hidastumisen ja lihasjäykkyyden lisäksi lukuisia muitakin oireita. Sairaus alkaa tavallisimmin 50–70 vuoden iässä. Sitä sairastaa noin 16 000 suomalaista.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.​​​​​​​

Lue myös:

    Uusimmat